Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

…І без газу не повертайтеся!

Середа, 4 жовтня 2000, 16:55
Україні варто купити газ навіть за ціною, на якій наполягає Туркменістан. Тільки тоді у нас з'явиться на руках козир у переговорах із Росією, вважають експерти.

Десанту українських високопосадових чиновників на чолі з Леонідом Кучмою поки не вдалося умовити Ніязова знизити ціну на газ. Туркменбаши тримає удар, виставляючи для всіх потенційних покупців, у тому числі і для України, ціну в 42 долара за тисячу кубометрів. Але навіть при такій вартості Україні варто купити хоч невеликий об‘єм газу, вважає Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень. «У цьому випадку ми покажемо Росії, що крім неї Україна може купувати газ і в інших державах. Це буде дуже важливий психологічний хід, і його варто зробити хоча б як політичний крок», - заявив пан Саприкін в інтерв'ю УП.

У той же час невідомо, чи є у Туркменістана вільний газ, що міг би бути поставлений в Украину до кінця цього року. Йдеться про те, що «Ашгабат має зобов'язання по контрактах перед Іраном і Росією», - відзначив пан Саприкін. А Україна хотіла б закупити у туркменів 5 мільярдів кубометрів газу, чим повністю закрила дефіцит палива на четвертий квартал.

Стосовно ціни на паливо, то, на думку експерта УЦЕПД, прийнятною ціною для України було б 38 доларів за тисячу кубів. Але існує ще один важливий момент - форма оплати. «Звичайно, Туркменбаши відразу буде просити чисто грошові розрахунки. Однак якщо половину вартості ми будемо покривати товарним постачанням, то й 42 долара за тисячу кубів - нормальна цифра, - заявив Володимир Саприкін. - Туркменія ж може піти таким шляхом, тому що в цій ціні закладений високий прибуток».

Крім того, ціна газу буде залежати від ставок транзиту палива до кордону з Україною. За словами Володимира Саприкіна, постачання може здійснюватися по такій схемі: для України за визначеною президентами ціною газ у Туркменії купуватимеь “Ітера”, яка й доставить його в Украину. Тобто вартість транзиту, а, отже, і кінцева ціна газу, багато в чому буде залежати від російської компанії. Випадково або ні, але вчора в Києві відбулася зустріч двох перших осіб - президента України Леоніда Кучми і президента групи компаній «Ітера» Ігоря Макарова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування