Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Починається зачистка інформаційного простору України

П'ятниця, 6 жовтня 2000, 19:16
За місяць в Україні можуть закрити українські видання російських газет "Известия", "Труд", "Комсомольская правда" "АиФ", "МК" тощо…

Ці та інші російські газети, що виходять із суфіксом "в Україні", отримали жовту картку від держкомітету інформаційної політики. Днями відомство Драча виступило із заявою, де попередило газети на кшалт "МК в Украине", "Известия-Украина", "Труд-Украина", що їх випуск може бути припинено. "Принаймні, ми будемо вживати заходів для цього, якщо видання не виконають наші вимоги", - повідомив УП директор департаменту держкомітету Сергій Квіт.

Як стверджують в держкомітеті, вимоги ці прописані у законодавстві. Логіка така. Видання, що зареєстровані в Україні та мають відповідні зарубіжні аналоги, повинні виходити згідно зі свідоцтвами про державну реєстрацію. А там, як розповів УП пан Квіт, у деяких із них - "Труд-Украина", "Известия-Украина", українських "Комсомолке" и "Совершенно секретно" - прописано, що мовами видання є українська і російська. Проте, вважають в держкомітеті, це не всі неподобства.

"Практично всі ці видання припускають грубі порушення чинного законодавства про пресу, чим ставлять дійсно вітчизняні друковані ЗМІ в умови нерівноправної конкуренції" - йдеться у заяві. Держкомітет йде ще далі, стверджуючи, що ці газети "фактично виступають офіційним прикриттям для нелегального (неоподаткованого) ввезення в Україну багатомільйонних тиражів відповідних аналогів з Росії". Виходячи за рамки казенної мови, пояснюємо: москалі не лише видають тут свої бойові листки, а ще й масово завозять видруковані в Росії газети, які, наприклад, гарно розкуповуються на розкладках у метро.

УП вважає за потрібне пояснити ситуацію. Наскільки нам відомо, більшість великих російсько-українських газетних проектів є до певної міри незалежними від Москви, і абсолютно самодостатніми юридичними одиницями на території України. Деякі просто купують у російскої редакції полоси. І абсолютно точно, всі видання налаштовані на максимальні прибутки. Тобто навпаки, через нелегальний ввіз російських аналогів вони зазнають збитків. Проте, як відповіли на цей закид УП в держкомітеті, "структури з однаковими назвами не можуть бути непов‘язанами".

Це не всі порушення. Як заявляє комітет Драча, крім невиконання мовних зобов’язань, взятих під час реєстрації, газети "не видаються в Україні, у вихідних даних контрольних примірників видань зазначається місцезнаходження редакцій у Москві, у колонтитулах газет наводяться назви російських видань. Крім того, у вказаних виданнях вміщується російська реклама, публікація якої не оподатковується відповідно до українського податкового законодавства". "Да ви зрозумійте, ці газетярі докладають набагато менших творчих зусиль, аніж журналісти з українських видань, - поділився з УП пан Квіт. - А деякі видання, висвітлюючи події в Чечні, займаються пропагандою війни".

Якщо слугуватися такою логікою, то канал "Інтер", що транслює програми ОРТ, теж докладає менших зусиль. І "Новий канал", який показує матчі чемпіонату Англії з футболу, теж напружується менше, аніж УТ-1, яке й першість України показати невзмозі. А мексиканські серіали взагалі убивають вітчизняний кінематограф. Інтернет теж варто заборонити, бо там стільки шарової інформаціх, та ще й москальською!

Проте повернемось до рішення держкомітету. Спільним проектам "запропоновано" у місячний термін розв‘язати питання неузгодженості з українськими законами. "У разі невиконання законних вимог держкомітет вживатиме заходів для припинення випуску цих видань на підставі статей 18, 41 Закону "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", - йдеться у заяві.

УП чи не найменше хоче, щоб Україні диктували волю з-за кордону. Нас також непокоїть невиконання законів. Але все ж деякі аргументи держкомітету не матимуть місця у 21 сторіччі, що позначатиметься - а у цивілізованому світі вже позначається - вільними інформаційними потоками. І, якщо відверто, саме в російській пресі, в тому числі й тій, що виходить в Україні, можна дізнатися багато цікавих подробиць про українські реалії. Згадувати їх "чисто" українскі газети чомусь не наважуються.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування