Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Запобігання перевороту - "димова завіса" для переорієнтації Кучми на Москву, вважає "Независимая газета"

Субота, 7 жовтня 2000, 15:24
"Независимая газета" прогнозує, що розкриття планів "конституційного перевороту" може бути використано українською владою для тиску на комуністів. Автор статті "Державний підхід у військовій грі пенсіонерів" передбачає в той же час, що тиск на лівих - далеко не єдина з можливих причин виявлення "змови". Однак газета називає "несерйозним" припущення деяких російських газет про те, що подія буде використана для загострення українсько-російських відносин. Удар по гарячих головах у Союзі радянських офіцерів може послужити швидше димовою завісою для якого-небудь прагматичного кроку Кучми у бік Москви, пише "НГ".

Схоже, що в Україні деякі владні структури і політики дійсно можуть серйозно поставитися до фарсу у вигляді "підготовки до повалення конституційного ладу" зі сторони півтора десятка членів Союзу радянських офіцерів пенсійного і предпенсійного віку. Поки ані населення, ані преса не прониклися тим, що розмах задумів виявлених змовників перевершував плани легендарних шпигунів і шкідників 30-х років, пише "НГ".

Автор статті нагадує, що як головний доказ провини затриманих членів Ревради журналістам були продемонстровані листівки з гербом УССР і закликом "До зброї, співвітчизники!". Однак чи розповсюджувалися ці листівки, невідомо. Ще один доказ - карта, на якій ніби були нанесені маршрути руху бойових груп і місця можливого зіткнення з військами. Як пояснив у телевізійному виступі один із свідків по справі дехто Коваленко, це просто схема грибних місць. Однак перший заступник начальника управління департаменту захисту державної безпеки СБУ Віталій Циганок заявив, що "військовими колонами по гриби не ходять".

Газета наводить думки українських політиків з приводу "завзятості СБУ". "Лідер українського Народного Руху Юрій Костенко помітив, що ситуація нагадує йому "те, що відбувалося за часів Іосифа Віссаріоновича". З його слів, з людьми, подібними затриманим, повинна працювати медицина, а не СБУ, а конституційному ладу загрожують економічна криза, посилення впливу олігархів на владу і купівля Росією української власності.

А ось спікер парламенту Іван Плющ оцінює те, що трапилося серйозніше. На його думку, "повідомлення Служби безпеки зроблено, з одного боку, для попередження чуток і об'єктивного інформування громадськості, з іншою - для того, щоб люди знали про такі випадки і були уважні, захищаючи завоювання дев'яти років незалежності". Плющ зазначив, що "сили комуністичної спрямованості намагаються агітувати за відновлення союзу з Білорусією і Росією, за інші форми міждержавних об'єднань, що можуть привести до часткової втрати суверенітету". Заявивши, що він "не хотів би, щоб ці сили сьогодні будь-хто зв'язав з групою людей, яка, за твердженням СБУ, готувала державний переворот", спікер порадив комуністам відмовитися від будь-яких непарламентських форм дій.

Позиція спікера підтверджує припущення про те, що розкриття планів "перевороту" може бути використане для тиску на комуністів з метою залучення самих нестійких з них до парламентської більшості і голосування за імплементацію підсумків референдуму. Як-не-як, більшість членів Союзу радянських офіцерів є і членами Компартії, а лідер українських комуністів Петро Симоненко виявився чи не самим інформованим з політиків відносно того, що відбувається навколо так званого "перевороту". З його слів, "учасників так званої змови у Чернігові хапають на вулиці без пред'явлення яких-небудь обвинувачень, без санкції прокурора проводять обшуки на квартирах підозрюваних у місті Орехове Запорізької області і вилучають рушниці для підводного плавання, яке сьогодні можна купити у будь-якому магазині. У Сумах предметами вилучення стали відеокасети з музичними кліпами". У той же час Симоненко заявив, що КПУ не має ніякого відношення до подібних змов, і назвав те, що трапилося, запланованою провокацією проти опозиції. Він не виключив і того, що "ця провокація - початок великої політичної кампанії за дострокові вибори до парламенту і заборони Компартії".

Проте, законопроект про заборону Компартії днями було вирішено вивести з порядку денного сесії Верховної Ради, і обидва віце-спікери - Медведчук і Гавриш розцінили його як політичний, а не правовий документ. А депутат Георгій Крючков, чия політична вага в Компартії, на думку багатьох аналітиків, не менше, ніж у Симоненка, не став робити таких далеко їдучих висновків, як лідер КПУ, і лише звернув увагу на те, що дії СБУ відбуваються на фоні безуспішних пошуків журналіста Георгія Гонгадзе, що пропав більш ніж 10 днів тому ", - пише газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування