Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма переплутав радіо "Свобода" з "Урядовим кур'єром"

П'ятниця, 15 грудня 2000, 13:28
"Народ" України починає проявляти нову ініціативу. У Донецькій, Рівненській та Черкаській областях довірені особи Кучми на президентських виборах 1999 року заявили, що зараз постала необхідність запровадити в країні пряме президентське правління й обмежити діяльність політичних партій.

Про таку ініціативу, показову для сучасної України, просування якої до демократичного суспільства помітили уже в ПАРЄ та ЄС, повідомила українська служба радіо "Свобода".

"Що таке "пряме президентське правління", ніхто достеменно не знає. У Конституції такий термін відсутній. У законодавчому корпусі – також. Але, зважаючи на тональність звернень і заяв з вимогою запровадження такого правління, зрозуміло: йдеться про перехід усіх виконавчих і законодавчих функцій безпосередньо до президента та його адміністрації; про призупинення діяльності нелояльних партій та мас-медіа; про обмеження контактів українських громадян із зовнішнім світом та повернення до глушіння "ворожих голосів". Утім, видається, президент добрав собі не найрозумніших довірених осіб: адже вони штовхають главу держави на шлях відверто антизаконних, простіше б сказати – кримінальних дій. З відповідними наслідками".

Можливими варіантами реалізації "прямого президентського правління" радіостанція називає надзвичайний або воєнний стан. Це супроводжується "призупиненням дії низки статей Конституції, які забезпечують політичні і громадянські свободи". "В тому числі – і щодо діяльності політичних партій та незалежних мас-медіа. Але ж – от халепа! – протягом двох діб з моменту оголошення такого стану його мусить затвердити більшість Верховної Ради, тобто – щонайменше 226 народних депутатів". І в даній ситуації Рада на це ніколи не погодиться.

З іншого повідомлення радіостанції стає відомо, яким чином висувалася ініціатива про пряме президентське правління. Тиждень тому довірені особи Кучми – керівники найбільших в регіоні підприємств – зустрілися у приміщенні Донецької облдержадміністрації. На зустрічі був присутній губернатор Янукович. "Довірені особи виступили за виключно мажоритарну форму парламентських виборів та закликали народ підтримати президента, а президенту запропонували, не дивлячись на підступи політичних екстремістів, впевнено продовжувати курс на відновлення України", - передає "Свобода".

"Звичайно, присутні звинуватили Олександра Мороза у брудних методах, аморальних технологіях та політичних спекуляціях. Вони закликали президента скористатися всією владою, якою його наділив народ, щоб навести порядок в країні".

А про те, як цей порядок вже почали наводити, повідомив керівник української служби Радіо "Свобода" Роман Купчинський. В редакційному коментарі він заявив, що свідчення Миколи Мельниченка про те, що Кучма хоче закрити передачі радіостанції в Україні, "є, на жаль, правдиві". "На це ми маємо доволі багато доказів і готові все це розказати, якщо буде потреба".

Купчинський прямо і надзвичайно жорстко звинуватив Кучму та спецслужби в тому, що вони тиснуть на радіостанцію. "Президент вважає, що він і силові структури держави знаходяться поза законом, що вони є "державою в державі" і мають статус недоторканості. Ба більше, вони вважають себе правонаслідниками ЦК КПРС й КГБ і схильні діяти методами минулого".

На думку Купчинського, теза про "провокацію чужих спецслужб" в справі плівок Мороза належить українським органам безпеки. "Ці органи, які досі нездатні викрити вбивць Щербаня чи Гетьмана, які ігнорували справу Павла Лазаренка і Петра Кириченка, які спокійно давали дозвіл деяким високим урядовцям красти транзитний газ з Росії і ігнорували запитання бельгійських прокурорів щодо діяльності деяких нардепів, близьких до Президента, що вони придумали версію "чужих спецслужб" як причиною всіх бід президента. Це фальшиве й примітивне вияснення, яким користувалися Брежнєв й Щербицький в боротьбі проти дисидентів 60-их й 70-их років, й заглушування Радіо Свободу в ті часи, знову відживає".

"Щоб замилити очі світу, гарант конституції видає чергові укази про посилення свободи слова в Україні. Цинізм тут безмежний, але прозорий".

Кучма не хоче прямо закрити наше радіо "Свобода", каже Купчинський. "Він волів щоб ми надалі залишилися в ефірі, але щоб ми були смирні, підкорені його структурам і його волі. Президент і його радники добре знають що піти на пряму боротьбу з радіо "Свобода" може гірко закінчитися для них, так як було в сусідній Білорусі, і тому вони рішили діяти тихенько, через побічні організації й структури".

В інтерв‘ю Інтерфакс-Україна Купчинський розказав, як саме здійснювався пресинг на "Свободу". Він повідомив, що кілька днів тому йому переказали "прохання" більш об‘єктивно висвітлювати події навколо плівок Мороза. За словами шефа української служби "Свободи", йому запропонував зустрітися "колишній офіцер СБУ", який повідомив, що про це його попросило нинішнє керівництво Служби Безпеки. Він пригрозив, що якщо радіостанція й надалі "однобічно" подавати новини, то є можливість "закрити лавочку".

"Я можу з певністю заявити, що ми на ніякий шантаж чи тиск не підемо, - заявив Купчинський у редакційному коментарі. – Вижинуть Радіо "Свобода", гаразд, але наслідки будуть серйозними. Майже 50 років українська редакція Радіо Свободи боролася за право українського народу жити самостійно й вільно на своїй батьківщині. Не ми чинимо злочини перед народом, щоб нас виганяти".

Як пояснила УП керівник київського корпункту "Свободи" Богдана Костюк, ця наджорстка заява Купчинського не могла бути зробленою без санкції президента корпорації "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" Томаса Дайна, адже директор української служби є членом ради директорів корпорації. Вона також повідомила, що на київський корпункт "наїздів не було", а згадана розмова Купчинського з представником інтересів СБУ, якщо і мала місце, то в Празі, де знаходиться штаб-квартира радіостанції. Водночас пані Костюк заявила, що весь час тиск з боку різних державних органів, у тому числі й податківців, відчуває радіостанція "Довіра", на хвилях якої в FM-діапазоні транслюється на Україну радіо "Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування