Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенкові прем'єрство в кайф

Субота, 2 грудня 2000, 19:54
Хоч в когось зараз все гаразд. Ющенко заявив у суботу, що останній рік він готовий назвати "одним з найкращих у своєму житті".

Прем'єр задоволений роком роботи на чолі Кабінету міністрів, який минає 22 грудня. Реалізовано "багато задумів", і Ющенку "приємно, як прем'єру, що цього року про уряд говорять щохвилини, щомиті у всіх точках України. Я переконаний, що це не тільки негативні розмови", - з гордістю розповів Ющенко на прес-конференції в Києві.

На критику прем'єр реагує із "розумінням", бо усвідомлює, що у світі суспільство і преса критично ставляться до уряду. Але при цьому Ющенко підкреслив, що хотів би бачити критику уряду, "яка б окрилювала, а не критику, що обрізає крила".

Ющенко успішно реалізовує свою ідею благополуччя "маленького українця" - досягненнями уряду за рік роботи прем'єр назвав погашення заборгованості пенсій, а також організацію своєчасних виплат соціальних платежів, що фінансуються з бюджету.

Ющенко може записати собі в актив ще одне досягнення - газові переговори з Росією. Після мінського раунду сусідні держави стоять на порозі нових взаємовідносин. У суботу прем'єр розповів деякі подробиці про них. Так, український борг за постачання російського газу буде реструктуризовано під процентну ставку LIBOR плюс 0,5-1% (десь в районі 4-6%). Умови ліберальні, з огляду на те, що під такий показник дають у борг міжнародні фінансові організації.

За словами прем'єра, буде реструктуризовано весь борг за станом на 1 травня 2000 року. Його узгоджена частина складає 1,36 мільярди доларів. "Плюс ще щось, але це погоджується", - як передає Інтерфакс-Україна, додав український прем'єр. У Мінську в п'ятницю Ющенко заявив,що з нарахуванням штрафних санкцій ця цифра складає біля 1,5 мільярдів доларів.

По-своєму відреагувала на мінські переговори московська "Независимая газета". "Умови цих домовленостей мало вигідні Росії, якщо не вважати того, що вона може бути допущена до управління українськими газопроводами, але про це говорили і раніше". Однак далі "Независимая" сама собі суперечить: "Звичайно, можливі варіанти з неформальним сприянням у питаннях про приватизацію української власності. Але в Москві навряд чи не знають, що подібні надії далеко не завжди виправдуються".

Таку непослідовність газети легко пояснити - Україна сама ще не визначилася, яку долю вибрати для власного газопроводу. І зараз, за зізнанням Ющенка, держава знаходиться "на стадії, далекої від ухвалення кінцевого рішення".

А серед можливих рішень Ющенко назвав приватизацію, яка має мало шансів, тому що "українське суспільство ще не готове" до цього, а також передачу в концесію і держуправління із залученням інвестицій. Але, підкреслив Ющенко, за будь-якого з варіантів Україна не віддасть контроль над газопроводом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування