Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ХРОНІКА МІТИНГУ

Середа, 20 грудня 2000, 11:00
Дату засідання уряду з питання звільнення силовиків учасникам акції буде повідомлено додатково, заявила прес-служба уряду за підсумками зустрічі. Сам Чемерис заявив, що воно може відбутися вже у четвер. Через це, як запевнив пікетувальників Ющенко, до Москви поїде менше урядовців від запланових.

Зустріч прем'єра з делегатами пікетувальників тривала 15 хвилин. Після неї стало зрозумілим, що Ющенко та Кучма перекладают один на одного відповідальність за звільнення. Першому не потрібні вороги, а для другого, який не впізнає свій голос на плівці Мороза, власноручне звільнення означатиме визнання провини. Крім того, той ж Кучма раніше казав, що долю силовиків буде вирішено генпрокураторою. Ющенко ж повідомив мітингуючим, що "відставка силовиків лежить в юридичній площині і рішення з цього приводу може бути прийняте з урахуванням положень Конституції і чинного законодавства". Тому перед засіданням уряду цим питанням перейматиметься юридична служба уряду.

Також у четвер о 9:30 під стінами Верховної Ради має відбутися мітинг. Його вимогою є надання слова з трибуни парламенту представникам пікетувальників. Як заявив Чемерис, його запевнили, що цей виступ буде транслюватися в прямому ефірі УТ-1 і українського радіо.

У середу незважаючи на мороз і холодний вітер в таборі "за Кучму" з'явилися два новеньких намети. Нові намети були помічені в антикучмівському таборі.

Після того, як "гарант" поспілкувався з представиками мітингуючих, пікет чисельністю близько півтисячі осіб перейшов під будинок уряду. Учасники акції вимагали зустрічі з Ющенком, щоб той зробив подання на Кучму з пропозиціями звільнення силовиків.

Пікетувальники можуть в іншій формі продовжити акцію протесту, якщо Кучма виконає не всі вимоги, зокрема, не піде сам у відставку. "Цю вимогу він категорично відкинув", - заявив учасник зустрічі Володимир Чемерис. Він повідомив, що "гарант" також не обіцяв, що відправить силовиків у відставку. Він буде вирішувати це питання тільки після того, як прем'єр надасть подання про їх звільнення.

Стосовно Потебенька, згоду на звільнення якого має дати Верховна Рада, Кучма пообіцяв зателефонувати Плющеві, щоб пікетувальники могли в четвер виступити у Верховній Раді, де б ті закликали розглянути звіт генпрокуратури найближчим часом.

Близько 12 години відбулася зустріч Володимира Чемеріса і Юрія Луценка з Кучмою. У випадку, якщо б той відмовився зустрітися з учасниками акції, ряд депутатів повідомили про готовність робити наметове містечко біля адміністрації президента. Про це повідомила член фракції соціалістів Валентина Семенюк, яка сказала, що на такий крок готові півсотні народних обранців. Також, якщо б відповідь була отримана після 12 години, антикучмівський мітинг мав піти на Банкову. Більша частина делегацій з регіонів, які прибули до Києва у вівторок, залишилась у столиці. Наметовий табір "проти Кучми" збільшився на кілька наметів, "за Кучму" готові мерзнути все ті ж шість наметів.

Вдень у середу на Майдані Незалежності знову зібрався мітинг під антикучмівськими гаслами, на якому виступив лідер Соцпартії Мороз. З його слів, завтра Верховна Рада може розглянути питання про подолання вето на закон про тимчасові слідчі комісії парламенту. Удень на Майдан підійшла колона чисельністю біля 100 осіб з плакатами "за Кучму".

Напередодні увечері учасники акції "Україна без Кучми" повідомили, що якщо Кучма не оголосить про свій намір зустрітися з ними до 12.00 середи, вони оголосять голодування. А вся відповідальність за її наслідки в цьому випадку ляже на президента.

Наміри пікетників оголосив співголовуючий акції Юрій Луценко, повідомляючи про результати зустрічі із заступником глави адміністрації президента Олегом Дьоміним, який пообіцяв передати всі вимоги маніфестантів Кучмі. Дьомин слукавив, коли повідомив делегатам, що Кучми немає в Києві, і тому, мовляв, час зустрічі назвуть у середу. Тим часом, вся країна могла милуватися виступом "гаранту" на вечері з нагоди дня міліції, де він пообіцяв вжити всіх заходив для збереження конституційного порядку.

Якщо до 12.00 середи президент не зустрінеться з організаторами акції, то вони знову вийдуть до стін Верховної Ради. А вся відповідальність за наслідки голодовки в цьому випадку ляже на президента.

Пікетники повернулися до наметового містечка і готуються до нічлігу.

Близько о пів на шосту вечора на Банковій, у 200 метрах від адміністрації президента кілька сот пікетувальників під жовто-блакитними прапорами та стягами УНА-УНСО вимагали зустрічі з головою адміністрції Литвином.

О шостій делегацію пікетувальників погодився прийняти заступник канцелярії "гаранта" Олег Дьомін. Сам Литвин "кудись утік", повідомив представник мітингуючих на переговорах.

Юрій Луценко пообіцяв вимагати зустрічі з Кучмою у середу. Також буде передано петицію від учасників протесту з трьома вимогами:
- проведення іноземної експертизи доказів причетності вищого керівництва держави до злочинів проти Гонгадзе;
- негайного надання ефіру на державному телебаченні для учасників пікету та депутатів, які зутрічались з Мельниченком;
- відставки силових міністрів і самовідставки Кучми.

Володимир Чемерис також повідомив, що йому не було надано слово у парламенті через те, що ця постанова не набрала необхідні 226 голосів депутатів. За його словами, такої кількості обранців просто не було у залі, оскільки среди голосувавших був лише один проти.

О 17.30 колона з наметового містечка на площі Незалежності знову рушила до адміністрації президента. Їх обурило те, що ініціаторам маніфестації не надали слова для виступу в парламенті. Кучма вже прибув в Київ близько 16 годин.

У другій половині дня, після того, як акція перед парламентом згорнулася, кількість людей в районі наметового містечка на майдані Незалежності виросла за рахунок прибулих з регіонів.

З'явилися нові намети, на яких висять написи "Дніпропетровська область", "Харківська область", "Вінницька область", "Донецька область". У загальній складності в містечку противників Кучми вже біля 30 наметів.

 
фото samvydav.net
 
Як передає Інтерфакс-Україна, пікетники влаштовують неформальні дискусії з мешканцями альтернативного містечка, в якому по колишньому 6 наметів. Зараз намети учасників антипрезидентської акції стали впритул до наметів їх противників. Може у зв'язку з цим число учасників альтернативного табору різко скоротилося, зараз їх не більше за 10 чоловік.

О 15 годині пікетники Верховної Ради розійшлися. Частина із них рушила у напрямі Майдану Незалежності. Водночас студенти на центральній площі не припиняють акцію протесту.

Перед цим кордон міліції у чотири-п'ять рядів не пускав учасників пікету на площу перед Радою. Під час однієї зі спроб отримав пошкодження Дмитро Корчинський, якому розбили брову. Близько 30 осіб змогли прорватися, але їх повернула за огорожу міліція.

До пікетників вийшов спікер парламенту Іван Плющ. Він закликав маніфестантів заспокоїтися: "Тут багато тих, хто привів Україну до демократії у 1990 році. Давайте дамо можливість жити і працювати спокійно". Він був оточений щільним колом журналістів, тому спілкувався з учасниками акції тілько за допомогою мегафону.

Також Плющ заявив, що конфлікті ситуації слід розв'язувати мирним шляхом і не брати до уваги недоведені докази". Перед цим один з ініціаторів акції на Майдані Незалежності Юрій Луценко сказав, що вимогами учасників є ухвалення Радою рішення про звільнення Потебенька, розгляд питання про подолання вето на закон про тимчасові слідчі комісії, а також розгляд законопроекту про імпічмент.

Один із организаторів акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис заявив, що маніфестанти не задоволені відповідями Плюща та вони підуть до адміністрації президента.

Мітингуючі, яких, за різними оцінками, шість-вісім тисяч, зайняли парк перед парламентом, площу перед Маріїнським палацом і вулицю Грушевського. Всі входи до Верховної Ради закриті для акредитованих журналістів. Прокучмівський пікет було розформавона на кілька невеликих груп мітингуючих.

Коментуючи події в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Украина, начальник Головного управління МВС у Києві Юрій Смірнов не виключив можливості появи конфліктних ситуацій. За його словами, серед учасників акції є "агресивна молодь". На питання, які заходи міліція готова застосувати у випадку загострення ситуації, Смірнов заявив: "Всі для недопущення злочинів".

Перед цим події розвивалися таким чином.

Сам мітинг на Майдані Незалежності під гаслом "Україна без Кучми!" зібрав представників протилежних політичних сил – комуністів, соціалістів, рухівців та унсовців. Також в мітингу брали участь представники всіх партій, які предтавлені в наметовому містечку - "Вперед, Україно!", Соцпартії, СДПУ, УНА-УНСО, Українського Народного Руху, Української Республіканської партії, об'єднання "Державна Самостійность України", Української християнсько-демократичної партії, "Собору" та "Яблука".

Над площею маяріли жовто-блакитні та червоні прапори та транспоранти з антикучмівськими гаслами, серед яких "Дамо рішучу відсіч антиукраїнським силам", "Президент Кучма - вбивця", "Кравченко і Деркача - у відставку", "Кучму - під суд за геноцид над народом", "Кучму у відставку - віримо Морозу". Час від часу учасники мітингу скандували "Геть Кучму!".

Серед політиків у наметовому таборі близько полудні були помічені Олександр Мороз, Анатолій Матвієнко, Петро Симоненко, Григорій Омельченко, Дмитро Корчинський, Юрій Буздуган. Присутність протилежних сил Олександр Мороз в інтерв'ю журналістам назвав зрозумілим процесом, оскільки зараз йдеться не про боротьбу між політиками, а про долю України в цілому.

Лідер Компартії в своєму виступі закликав до рішучої боротьби проти нинішньої системи, яка знищує народ. "Кучма - породження цієї системи", - заявив він. Симоненко закликав повернути владу народу, об'єднатися і через Верховну Раду вирішити, "в чиїх руках повинна бути влада".

 
фото samvydav.net
 
Олександр Мороз заявив: "Ми боремося не проти влади, ми вимагаємо розслідування справи Гонгадзе, виконання рішень Верховної Ради про відставку керівників правоохоронних структур". "Однак, це буде можливе тільки тоді, коли не буде Кучми", - додав він.

Лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко в своєму виступі заявив, що метою мітингу є "не підтримати яку-небудь ідеологію або партію". "Лідери, згорніть політичні прапори і лозунги, давайте звільнимо Україну від злочинної влади, а потім - розберемося", - заявив він.

Після півторагодинного мітингу на Майдані Незалежності колона, заблокувавши рух автотранспорту, пройшла Хрещатиком до Європейської площі та рушила вулицею Грушевського до Верховної Ради.

На розі вулиць Інституцької та Банкової проходив альтернативний малочисельний мітинг на підтримку Кучми, в якому беруть участь студенти. В обмін на талони там видавали гарячу каву та чай. Як зізналися самі студенти в інтерв'ю журналістам, вони навчаються у ПТУ та за участь в мітингу їм заплатили по 10 гривень. Частина цих мітингуючих вийшла на зустріч демонстрації "Україна без Кучми!" і створила своєрідний заслон на шляху до Верховної Ради.

 
фото samvydav.net
 
З двох боків мітингуючим під гаслами "Україна без Кучми!" вдалося обійти "прокучмівський" пікет на Грушевського і зайняли парк перед Верховною Радою. Мітингуючих за Кучму, яких назбирали близько 500 осіб, відтиснули на тротуар. З боку антикучмівських пікетників були спроби прорвати міліцейський кордон і прорватися на площу перед Радою. Депутати у переважній більшості залишили сесійну залу та спостерігають за подіями через вікна парламенту.

На вулиці Лютеранській, яка проходить перпендикулярно Банковій, з'явилося близько десяти великих автобусів з номерами Київської області. Як розповідають їх пасажири, вони приїхали до столиці на екскурсію.

Сам Кучма перебуває зараз на Закарпатті. Планується, що він у вівторок відвідає Львів і повернеться увечері до Києва.

Напередодні акції в самому наметовому таборі панувала "абсолютно оптимістична атмосфера". Суворо дотримується "сухий закон". "Коли за чашкою гарячого чаю члени Соцпартії і Українського Народного Руху співають разом пісні під гітару, це є яскравою демонстрацією того, що різні політичні сили об'єдналися навколо однієї мети - встановлення демократії в країні і захисту свободи слова", - говорить Чемеріс.

 
фото ДІНАУ
 
Перехожі кияни дуже тепло ставляться до учасників акції, приносять їжу, чай, теплі ковдри, в понеділок хтось приніс 10 надувних матраців. Самі мешканці табору готують гарячий чай на примусі.

Біля 14.00 понеділка на площі пройшов мітинг, на який зібралося біля 250 чоловік. Виступали лідери Соцпартії Олександр Мороз, партії "Собор" Анатолій Матвієнко, УРП Левко Лукьяненко.

Читайте звернення до громадськості одного з ініціаторів акції "Україна без Кучми" Михайла Свистовича

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...