Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опоненти звинувачують Кучму в причетності до вбивства

Четвер, 21 грудня 2000, 22:04
Коли тіло журналіста було знайдено без голови і скалічене неподалеку від Києва, український президент Леонід Кучма пообіцяв знайти і покарати винних в злочині.

Зараз політичні опоненти президента кажуть, що пошуки завершені - в офісі Кучми. Докази тому зафіксовані одним з охоронників Кучми, який начебто збирав інформацію на магнітофон, схований під диваном у президентському кабінеті. На плівці, оприлюдненій 28 листопада політичним опонентом Кучми, голос, схожий на голос Кучми, дає вказівку викрасти журналіста.

Охоронник, який зараз ховається за кордоном, подав додаткові обвинувачення у відеоінтерв'ю, яке показали в парламенті минулого тижня. Він звинувачує Кучму в тому, що він спровокував спробу замаху на життя суперника з президентської кампанії, і наказав фальсифікувати результати виборів.

13 грудня, в телезверненні Кучма відповів, що він є жертвою "брудної і нечесної гри" з боку опонентів, які провокують національну кризу. Він вважає, що в цьому винні спецслужби.

Це пояснення було б сприйняте в Україні, якби плівки не оприлюднив Олександр Мороз, шанований соціалістичний лідер і, напевно, провідний опозиційний лідер країни. Особистість Мороза сприяла тому, що ця справа стала серйозним скандалом для глави країни, яка в Радянському Союзі була другою за населенням.

Дискусія розгорілася якраз перед тим, як Міжнародний валютний фонд повинен був ухвалювати рішення про виділення Україні $2.5 млрд. Офіційні особи МВФ скаржилися на відсутність економічних реформ, пізніше вони сказали, що український уряд ввів їх в оману про суму валютних резервів. У вівторок МВФ погодився почати програму і виділити транш в розмірі $245 млн.

Останні звинувачення у вбивстві 31-літнього журналіста Георгія Гонгадзе, зокрема, викликали неспокій у американських офіційних осіб, які полюбляють зображати Україну як потенційну модель пострадянської демократії. Держсекретар Мадлен Олбрайт минулого року казала, що Україна була однією з чотирьох країн, яким Захід повинен допомагати зробити останні кроки назустріч демократії.

США хочуть, щоб Україна була політично незалежна від Росії, але нестача енергоносіїв приводить до того, що країна продовжує залежати від російського натурального газу. Її борги становлять $1.5 млрд.

Вигляд Кучми, здається, скроєно за західним зразком: Він говорить, що він за демократію, реформи і є прозахідним політиком. Але критики кажуть, що він несе відповідальність за ситуацію в ЗМІ, брудні президентські вибори і стійкий спад виробництва.

Карлос Паскуаль, посол США в Україні, говорить, що справа Гонгадзе має розслідуватися власними силами України. Від того, як ця справа буде розслідувати, залежить те, куди країна прямуватиме.

"Я думаю, українська держава розуміє, що її авторитет залежить від цієї проблеми", сказав він. "Принаймні, заслуговує на увагу той факт, що ця проблема стає основою дебатів в парламенті і щодня з'являється на перших сторінках газет".



В інтерв'ю минулого тижня Мороз сказав, що не може передбачити, як завершитися скандал. Навіть якщо більшість людей повірять в реальність обвинувачень Мельніченка, він сказав: "чи досить це розуміння для того, щоб вдатися до політичних акцій? Я не впевнений в цьому".

У вівторок з'явився деякий натяк на відповідь. Біля 2 тисяч людей пішли маршем до стін парламенту, закликаючи до відставки Кучми.

Читай мовою оригінала

Опоненти звинувачують Кучму в причетності до вбивства

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:52
Очільник МЗС Британії проти того, щоб "солдати НАТО вбивали російських військових"
16:43
Після тренінгу з такмеду опинився в епіцентрі обстрілу: як поранений одесит допомагав постраждалим
16:30
Google оголошує про другий етап Фонду підтримки українських стартапів на $10 мільйонів
16:27
РосЗМІ: В Україні ліквідували російського спецназівця, який вбивав мирних ще у Чечні
16:07
ФОТОЛьвів'янка намагалася вивезти скрипку Страдіварі до Польщі
15:50
колонкаДжонатан Літтель про те, кого можна вважати українськими письменниками
15:41
фотоУ Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
15:30
Донеччина під вогнем окупантів: росіяни вбили 3 та поранили 5 мирних жителів
15:22
відео, фотоМати топ-посадовця СБУ придбала елітну нерухомість, у спецслужбі кажуть: заощадила
15:18
"Хартія" прибула на посилення в район Очеретиного 
Усі новини...
Реклама: