Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Понеділок в Тимошенко точно буде важким

Субота, 13 січня 2001, 18:58
Обвинувачення Юлії Тимошенко будуть пред'явлені у понеділок, 15 січня. У цей же день її можуть заарештувати або залишити на свободі під підписку про невиїзд.

Заступник генерального прокурора Микола Обіход, відповідальний за справи Лазаренка і Тимошенків, заявив у суботу про зовсім інші причини, через які допити віце-прем'єра обмежуються тимчасовим проміжком від 10 до 25 хвилин.

За його словами, ще у четвер, 11 січня, була винесена постанова про притягнення Тимошенко в якості обвинувачуваної за кримінальною справою. 12 січня їй збиралися пред'явити обвинувачення, але не змогли, тому що віце-прем'єр прийшла в генпрокуратуру без адвоката (а Юлія Володимирівна сама, за словами Обіхода, написала заяву, щоб "у слідчих діях брав участь адвокат"). Тоді ж, у п'ятницю зранку, її запросили повторно на 16:00, але вона знову прийшла без захисника.

Тоді слідчий попередив Тимошенко, що наступного разу, 13 січня, їй потрібно бути з адвокатом - щоб "обвинувачення їй було пред'явлено відповідно до закону". Як відомо, і у суботу віце-прем'єр знову прийшла одна. Тоді ж Тимошенко заявила, що "адвокат буде пізніше".

Далі події можуть розвиватися за таким сценарієм: якщо й у понеділок Тимошенко прийде в прокуратуру знову без адвокатів, то слідство саме їй може призначити захисника (тоді мине 72 години, протягом котрих після винесення постанови оголошується запобіжний захід).

Втім, у суботу Тимошенко, повідомив Обіход, сама заявила, що 15 січня, адвокат буде. Тобто в понеділок віце-прем'єру буде оголошено, заарештована вона або залишається на свободі під підписку про невиїзд.

Однак якщо з нетривалими візитами Тимошенко в прокуратуру позиція заступника генерального зрозуміла, залишається інший секрет - чому віце-прем’єра допитували як обвинувачувану (за словами Обіхода), якщо обвинувачення їй ще не пред'явлені. Також заступник генерального вирішив про всяк випадок спростувати заяви віце-прем'єра про замовлений характер кримінальних справ проти неї. "Дії генпрокуратури не пов'язані з діяльністю Тимошенко в уряді, як це вона сама хоче представити", - підкреслив він.

Однак крім прикростей у суботу над головою віце-прем'єра був і проблиск світла. У черговий раз за Тимошенко заступився лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов. Він заявив, що російська головна військова прокуратура має вирішувати питання з Тимошенко "на рівні арбітражних судів".

Агентству Інтерфакс-Україна Турчинов заявив, що робота корпорації ЄЕСУ "завдяки режиму була заблокована ще 5 років тому", і компанія не мала можливості виконувати свої зобов'язання. Ну а російські слідчі в Київ "виїжджають на допомогу українській прокуратурі".

Як вважає соратник Тимошенко, "Кучма зачастив у нас у Росію, і по його поїздках туди і заявам, що зроблені й в Україні, і в Росії, можна зробити висновок, що з російською стороною досягнута домовленість по локалізації української політичної кризи".

Про те, що "гра проти Тимошенко та Ющенка зараз вигідна Росії", написала в суботу "Независимая газета". "Кучма потрібний Москві. За всю пострадянську епоху відносини Москви та Києва сьогодні, мабуть, найтепліші та приятельські". А "корупційні скандали відривають громадську думку від фігури українського президента".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування