24 журналісти загинули минулого року. Серед них - Георгій Гонгадзе

П'ятниця, 5 січня 2001, 18:20
Більше всього журналістів гинуть там, де йде війна - в Росії і Сьерра Леоне, а також в Колумбії, повідомляє Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists). Принаймні, 16 із 24 загиблих наших колег були вбиті. Комітет продовжує розсліджувати обставини смерті ще 20 журналістів. У 1999 році за даними CPJ загинули 34 журналісти.

Під час щорічного оголошення підрахунку загиблих журналістів, виконавчий директор CPJ Енн Купер помітила, що, не дивлячись на те, що велика частина смертей осягла журналістів в країнах, де йде війна або цивільні конфлікти, "більшість загинула не в перестрілках. Вони були свідомо убиті через їх репортажі".

У Колумбії, Росії і Сьерра-Леоне зареєстровані по 3 факти смерті журналістів під час виконання ними своїх службових обов'язків. У 2000 році в Україні зафіксоване одне вбивство журналіста, пов'язане з його професійною діяльністю. Це Георгій Гонгадзе. Хоча в нас немає війни.

"В той час як війна і цивільні конфлікти роблять професію журналіста небезпечною, безкарність додає ризик", додала Купер. "Якщо ті, хто хоче примусити мовчати пресу, знають, що не будуть нести відповідальність, вони це роблять і будуть продовжувати вбивства", сказала вона. У рідких випадках, таких, як з Гергієм Гонгадзе, соціальні протести і громадський тиск на слідство свідчить про ерозію безкарності, говорить Енн Купер.

У 1999 році Кучма був оголошений ворогом преси в світі під номером 6 або 8. Не важливо. Цього року йому загрожує номер 1.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування