Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кого я повинен боятися – Кучми? Він хай мене боїться"

Понеділок, 26 лютого 2001, 21:06
Інтерв'ю українській службі радіо "Свободі" в понеділок увечері було коротшим за два попередні, Мельниченко упевненим рівним голосом пояснив деякі нез'ясовані моменти про своє перебування за кордоном. Майор також повідомив про свої плани на майбутнє.

"Я не звертався в жодній з країн з проханням політичного притулку, тому що я вважав і вважаю, що все ж таки ситуація в Україні повинна змінитися на краще, і Кучма повинен піти. А до влади мають прийти демократичні сили. Чому я повинен просити політичного притулку, кого я повинен боятися – Кучми? Він хай мене боїться. Якщо я попрошу політичного притулку в будь-якій країні, то це зразу викличе неправильну реакцію у, скажімо так, представників Кучми. Мовляв, бачите, він злякався, втік від правосуддя. Але я ж не боюсь. Якщо б ці мої записи були фальшиві, то я попросив би політичного притулку зразу після рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи. Але я певен, і Кучма про це знає, що ці плівки достовірні. Тому на сьогодні політичне питання не так принципово стоїть, як те, щоб завершити роботу над тими матеріалами, які маю".

Матеріал, який уже розшифрував Мельниченко, дозволяє "однозначно говорити, що Кучма – злочинець, що він віддавав злочинні накази і також контролював їх". "Це різноманітні накази, які стосуються й фінансових махінацій, і політичного придушення лідерів опозиції, засобів масової інформації, в тому числі західних. Він опускався і до конкретних осіб – директорів, начальників управлінь… Вже сьогодні можна завершити роботу на тій стадії, в якій вона є. Але якщо потрібен весь об’єм діяльності Кучми, то на це, думаю, потрібно дуже багато часу, техніки, фахівців з галузі розшифровки аудіозаписів".

Мельниченко не знає, коли він закінчить розшифровувати аудіозаписи. За словами майора, "пробігтись швиденько – хто, де, коли зустрічався – це можна зробити за місяць-два". Але щоб "глибоко аналізувати, вдаватися в подробиці, витягати увесь шепіт то справді не знаю, скільки часу на це потрібно". Як говорить Мельниченко, розмови Кучми, де йшлося про злочинну діяльність, велися "здебільшого пошепки". Але все рівно вже з розшифрованого матеріалу "можна однозначно говорити, що Кучма – злочинець, що він віддавав злочинні накази і також контролював їх".

Микола Мельниченко сказав, що зачекає оприлюднювати нові записи до висновків західної експертизи. "Я чекаю, щоб Міжнародний інститут преси у Відні підтвердив автентичність голосів Кучми, Кравченка та інших посадовців, які є на цих плівках. Потім можна буде давати ту інформацію, яка є, повірте, не менш злочинною, ніж справа Гонгадзе".

Повернутися в Україну Мельниченко не боїться, "тому що для мене немає більш важливої цінності, ніж моя Україна". Водночас майор сказав, що не покинув свої побоювання щодо безпеки родини. "Так, я боюсь за дружину, за дитину, знаючи, які сили (не тільки в Україні, а й за кордоном) прагнуть змінити, наприклад, мої свідчення… Впливати якимось чином на мене через дружину чи через дитину – і на це вони підуть! Для них немає моралі, совісті. Вони будуть захищати себе. Це не тільки Кучма, це не тільки Кравченко і оточення його. Це набагато ширше коло людей".

"Я солдат України і готовий робити для її незалежності й демократії все, що від мене залежить. Навіть, чесно кажу, я готовий віддати життя для того, щоб відбулася демократія в Україні й щоб пересічні громадяни почали жити краще, а не так, як живуть сьогодні, як змушує їх жити політика Кучми".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: