Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура вже ні в чому не впевнена

Середа, 7 лютого 2001, 18:55
Генпрокуратура вирішила пом'якшити свою позицію по прослуховуванню кабінету Кучми. Кабінет "можливо" прослуховували, а записані розмови "можливо" мали місце.

Зміна акцентів пішла через день, оскільки ексклюзивне інтерв'ю агентству Інтефакс-Україна Баганець дав напередодні увечері. Інформація шановного і точного агентства викликала такий інтерес у журналістів, що замгенпрокурора вимушений був пояснити свої слова більш публічно.

Баганець звинуватив журналістів у зайвій категоричності, ось і останнього разу, коли він говорив про факт прослушки президентського кабінету, його зрозуміли занадто буквально.

"Президент України на допиті заявив, що не виключає, що такі розмови могли бути, він не може пам'ятати всього, про що говорилося в його кабінеті. Ми прийшли до висновку, що якісь розмови могли прослуховуватися. Зараз ми це перевіряємо", - говорить Баганець.

Трохи пізніше на тій же прес-конференції він повідомляє наступне: "Ми прийшли до висновку, що кабінет президента прослуховувався, але на сьогодні немає ще експертизи, яка б це підтверджувала".

У ексклюзивному інтерв'ю "Фактам" на ICTV Баганець сказав трохи інше: "Ми встановили, що частина записів таки велася в кабінеті президента України, і президент цього не заперечує." Цілком можливо, що ця заява Баганця була записана приблизно в той же час, що і інтерв'ю Інтерфаксу.

Створюється враження, що прокуратура заплуталася в тому, прослуховували або не прослуховували кабінет гаранта. Напевно, Баганець в цьому переконаний, але, сказавши "А", він сам же злякався своєї сміливості. А тим більше висновків, які витікають з таких визнань.

Баганець спробував пояснити, чому саме слідчі вирішили, що брати Рудьковські займалися підробкою записів розмов Кучми. Йому показалося дивним, що на жорсткому диску вилученого під час обшуку в Рудьковських комп'ютера зберігалися декілька файлів з майже однаковими іменами, але різної тривалості. Він каже, що це "може свідчити про фальсифікацію".

Звучить абсолютно непереконливо. Звідки пану Баганцю знати, що звукові файли без проблем можна вирізати, чим, швидше усього, і займалися ті, кого звинувачують у підробці.

По цій справі вже допитані президент Кучма, Володимир Литвин, міністр Кравченко, глава держохорони. На допити викликані головний податківець країни Микола Азаров і глава СБУ Леонід Деркач. Дивно, але Баганец насилу пригадав, коли ж він останній раз допитував Кучму. Зате якраз в той момент, коли про це повідомляв Баганець, Тарас Черновол офіційно упізнав свій голос на запису двома поверхами вище.

У прокуратурі продовжують розшифровувати записи, вилучені з комп'ютера Рудьковських. Там було аж 22 файли. У тих, що вже встигли розшифрувати, "ніяких розмов про причетність Кучми до зловживань не було". А в тих, що були, спишуть на "підробку".

Про "таращанське" тіло Баганець говорив мало і неохоче. Прокуратура підготувала офіційний лист до посольства США, де хоче спитати - ну в чому ще американці можуть нам допомогти?

Призначена додаткова почвознавча експертиза по тілу, а в основному, вважає Баганець, всі необхідні слідчі дії і експертизи для ідентифікації тіла проведені. Зараз слідство зосередилося на тому, щоб знайти Гонгадзе живим, "а якщо не живим, то з'ясувати, що з ним трапилося".

Невже тільки прокуратурі не ясно, що з Георгієм "трапилося"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування