Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азіатський вибір Кучми

Четвер, 8 лютого 2001, 11:14
У Дніпропетровську 18-19 лютого Кучма і Путін будуть говорити про ракети і підтримку українського
"гаранта". Вже в четвер у Києві готувати грунт для переговорів буде секретар російської ради безпеки Сергій Іванов.

"Сьогодні, в умовах політичної кризи в Україні, зв'язаної зі вбивством журналіста Георгія Гонгадзе і "касетним скандалом", мабуть, тільки офіційна Москва, на відміну від європейських столиць і США, не дозволяла собі давати оцінки подіям, що відбуваються в Києві,", - пише "Независимая газета" напередодні дніпропетровських діалогів.

Кучмі "сьогодні дуже важлива підтримка російського президента" як мінімум з чотирьох причин. По-перше, на Україні почалася "наметова революція" і крайні політичні сили консолідувалися і виступають із радикальними гаслами зміни влади. По-друге, політична опозиція вже декларує початок імпічменту президенту і визначає конкретні терміни нових президентських виборів. По-третє, багато українських бізнесменів говорять, що нестабільна політична ситуація призводить до багатомільйонних збитків і небажання співробітничати з Україною. По-четверте, регіональні політичні лідери, насамперед губернатори, усе більше займають вичікувальну позицію, не втручаючись у політичну боротьбу.

Підтримуватиме Путін Кучму словом і справою - співробітництвом Росії й України в авіабудуванні і космосі. Крім того, сторони мають намір активізувати економічне співробітництво в цілому - в адміністрації "нашого" створена "робоча група з розробки пропозицій із поглиблення економічних відносиьіз РФ", яку очолив заступник голови адміністрації Олег Дьомін. "Цікаво, що протягом півтора року (після смерті Олександра Разумкова) в оточенні Леоніда Кучми не було чиновника, який би реально займався аналізом міждержавних російсько-українських відносин і брав під контроль виконання вже прийнятих рішень", - пише "Независимая".

Згідно зі спостереженнями газети, у січні Кучма зустрічався в Києві з різними російськими чиновниками - міністром атомної енергії уряду РФ Євгеном Адамовим, міністром оборони Ігорем Сергєєвим, міністром з питань надзвичайних ситуацій Сергієм Шойгу, а також головою правління РАТ "ЄЕС" Анатолієм Чубайсом і "багатьма російськими банкірами і підприємцями". Виступаючи на початку року перед представниками дипкорпусу, акредитованого в українській столиці, Леонід Кучма назвав одним із ключових векторів українського зовнішньої політики "стратегічне партнерство з Росією".

За результатами дніпропетровської зустрічі, як стало відомо "Независимой газете" із "поінформованих джерел в уряді РФ", буде підписаний ряд угод, серед яких основні - про співробітництво в області космосу. "Цікаво, що американська сторона уважно відслідковує і дає широкі коментарі російсько-українському співробітництву. Вашингтон висловлює невдоволення військовим співробітництвом Москви і Києва і, очевидно, займе жорстку позицію, якщо президенти в Дніпропетровську домовляться спільно робити "важкі" ракети для доставки корисних вантажів у космос".

У середу ж Путін все ж дав першу оцінку політичним подіям в Україні, яку можна прочитати тут:

"Как демократ демократу..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування