Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розслідування змови Кучми щодо організації вбивства

П'ятниця, 9 лютого 2001, 13:20
Kuchma death plot inquiry

Президент України Леонід Кучма був допитаний старшим офіцером правоохоронних органів країни у зв'язку із його звинуваченнями у замовленні вбивства опозиційного журналіста, повідомила вчора Генеральна прокуратура.

У центрі скандалу знаходиться запис, зроблений минулого року колишнім охоронцем Кучми за допомогою диктофона, схованого під диваном у кабінеті Президента. Голос, схожий на президентський, брутально лається та каже представникам служби безпеки "примусити мовчати" Георгія Гонгадзе.

31-річний Гонгадзе, засновник Інтернет-газети "Українська правда", багато писав про корупцію на високому рівні в уряді та критикував Президента. У його зникненні з дому у Києві минулого вересня активно звинувачувались сили близькі до президентської адміністрації.

Вважається, що обезголовлене тіло, знайдене у середині листопада у лісі поблизу Києва, належить Гонгадзе. Офіційно він все ще вважається зниклим безвісті.

Юрій Бойченко, речник Генеральної прокуратури повідомив, що цього місяця перед Кучмою було поставлено запитання щодо автентичності запису. Бойченко сказав: "Існує вірогідність прослуховування, але ми не може встановити цей факт з достовірністю".

Майор Микола Мельниченко, колишній охоронець Кучми, стверджує, що він встановив диктофон у кабінеті Президента минулого року і записав сотні годин розмов. Майор Мельниченко передав записи лідеру опозиції Олександру Морозу та втік з країни.

Генеральний прокурор Михайло Потебенько підтримав Президента у скандалі, який розгорнувся після цього, та минулого місяця сказав у Парламенті, що фахівці не змогли ідентифікувати голос на плівці як голос Л. Кучми.
У вівторок 10.000 осіб вийшли на демонстрації перед Парламентом, закликаючи Кучму піти з посади.

Політичні джерела у Києві кажуть, що ця справа буде вирішуватись не в суді, а скоріше є частиною більш широкої політичної боротьби за владу. Позиції Кучми послаблені, але він все ще залишається силою, з якою слід рахуватись.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування