Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Середа, 14 березня 2001, 13:09
Події 9 березня не відбили мітингове завзяття у антикучмістів, і в середу Києвом знову ходили опозиційні колони. У районі вулиці Банківської скупчення міліції – з боку Лютеранської стоїть чотири автобуси. На підхваті – співробітники "в цивільному" з відеокамерами. Біля Конституційного суду поруч з адміністрацією президента – дві військових "машини-водомета".

Близько тисячі учасників акції "Україна без Кучми" від Верховної Ради перемістилися до адміністрації Кучми, де опозиція поклала шість вінків. Оскільки всередину їх не пустили, покладання відбулося під металеву огорожу – до неї поклали вінки з написами "Від друзів Гонгадзе", "Від колег Чорнобиля", "Від дітей Чорнобиля", "Від жінок Чорнобиля", "Від жертв геноциду". Над вінками був вміщений плакат "Політичному трупу Кучми від чорнобильців". Після цього була оголошена хвилина мовчання пам'яті "політичних жертв режиму Леоніда Кучми".

Колона пройшла вулицею Грушевського, потім вулицею Московською, однак дорожній рух при цьому не перекривалося. Антикучмісти особливо підкреслювали мирний характер демонстрацій і велику кількість пенсіонерів, а для попередження провокацій по периметру колони йшли молоді люди, які стежать за тим, щоб у неї не зайшли сторонні. Сам Луценко закликав до спокою і дисципліни, а також "не кривдити працівників міліції".

Під будинком генпрокуратури мітингуючы вимагали розслідування справи за фактом побиття 9 березня народного депутата Валентини Семенюк. Один з лідерів Соцпартії Іосиф Вінський повідомив, що у депутатів є відеозапис з цим епізодом.

Після пікетування генпрокуратури учасники акції попрямували до Міністерства внутрішніх справ. У середу вранці пікетники під стінами парламенту вимагали відставки Кравченка, Потебенька та Кучми. Для міністра внутрішніх справ, якого пікетуючи так і не дочекалися, був заготовлений "сюрприз". "Ми здамо по краплі крові і поставимо цілу склянку на трибуну під час його виступу із звітом в Верховній Раді", - сказав Луценко, показавши при цьому пачку одноразових шприців. Десь третину склянки крові антикучмістів Кравченку залишили на сходах Міністерства.

Після ходи вулицями міста заключний мітинг пройшов на Хрещатику. Акція 14 березня пройшла під прапорами Соціалістичної партії, Патріотичної партії, Українського Народного Руху, партії "Батьківщина", Соціал-демократичної партії України, УНА-УНСО.

9 березня. Хроніка історичного дня

Фотоверсія подій

Всі статті за 9 березня

Виступ лідерів об'єднаної опозиції біля пам'ятника Шевченку

Думку Кучми щодо подій 9 березня

Свою думку можна висловити на форумі УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...