Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Випробування України

Середа, 21 березня 2001, 14:23
Ukraine's Tribulations

Минулого листопада український фермер знайшов обезголовлене тіло інтернет-журналіста Георгія Гонгадзе, який звинувачував президента Кучму в корупції…

Після розвалу Радянського Союзу Україна здавалася одним з кращих претендентів на успіх, з добре освіченою робочою силою на кордоні з Східною Європою. Країна ухвалила рішення про відмову від ядерної зброї. Не дивлячись на те, що Україна має історичні і культурні зв'язки з Росією, багато хто з українців більш орієнтовані на своїх європейських сусідів на Заході.

Але прогрес України був скалічений чимось схожим на політичну операцію. До самого останнього часу бартерна економіка займала більше за 10% в рік. Корупція блокувала інвестиції і економічні реформи. Влада і гроші правлять у судах.

Пізніше спостерігався певний прогрес. Група відповідальних чиновників, на чолі з молодим прем'єр-міністром Віктором Ющенком, змогла провести деякі реформи. Юлія Тимошенко, яка донедавна була енергетичним міністром, очистила від корупції енергетичний сектор, дозволивши уряду вперше зібрати в цій галузі податки. Реформи і економічний стрибок в Росії призвів до зростання економіки минулого року.

Скандал із записами може мати деякі позитивні наслідки. Це вперше призвело до незалежного освітлення в новинах, які контролює Кучма, і до перших постійних демонстрацій на вулицях за демократизацію і громадянські свободи. Але українські реформатори все ще стикаються з лякаючими перешкодами. Кучма керує, як автократ. Він звільнив Тимошенко і після того як вона приєдналася до політичного блоку опозиції, її було заарештовано за обвинуваченням у корупції. Не дивно, що розслідування вбивства Гонгадзе правоохоронними органами країни під контролем Кучми, застигло, хоч Кучма нещодавно прийняв допомогу від американської ФБР.

Оскільки головні фігури з опозиції Кучми - колишні комуністи, Захід обережно поводився щодо нього. Вашингтон належно критикував його під час касетного скандалу, але мав би зробити більше, щоб підштовхнути Кучму для проведення повного розслідування вбивства Гонгадзе. Формально Кучма вважається прозахідним. Але внаслідок авторитаризму країна так і не стала сучасною Європейською державою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування