Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламентська більшість готова йти проти президента?

Четвер, 22 березня 2001, 17:42
Перший віце-прем'єр Юрій Єхануров розказував у четвер на засіданні Кабінету Міністрів про вимоги народних депутатів до тексту і форми угоди між урядом і парламентом. Все, що він розказав, якщо дійде до вух президента, має гаранта дуже насторожити. Хитрий Віктор Ющенко (через Юрія Єханурова, який від Кабміну входить до робочої групи з підготовці тексту угоди) тягне мотузку у бік президента. Депутати, як можуть, відбиваються.

У складі фракцій більшості знайшлися депутати, які вважають недоцільним присутність Леоніда Кучми на підписанні угоди, на необхідності чого наполягають уряд і більшість фракцій. Хто ж ці сміливі нардепи Юрій Єхануров не повідомив. Проте повідомив, чого ж хоче більшість від доленосного документу.

Ключовими питаннями, які необхідно вирішити перед підписанням політичної угоди перший віце-прем'єр Юрій Єхануров вважає необхідність узгодження з парламентською більшістю не тільки призначення, але і звільнення членів уряду, а також глав обласних держадміністрацій. Цього від Кабміну зажадали депутати на засіданні робочої групи у середу, коли, за словами Єханурова, відбулася "дуже гостра дискусія".

Єхануров повідомив, що всі ці пропозиції поступили від представників депутатських фракцій і груп "Яблуко", СДПУ(о), "Відродження регіонів" і НДП.

Народні депутати хочуть максимум повноважень і мінімум відповідальності. Розробники тексту угоди від Кабміну уміло цим користуються. Ще одне питання цілком може викликати гнів президента. Представники парламенту відхилили пропозиції уряду включити в політичну угоду додаток з переліком законопроектів, визначених президентом як невідкладні, для першочергового їх розгляду на 7-й сесії Верховної Ради.

Далі більше - окремі фракції пропонують назвати документ політичною угодою між урядом і парламентською більшістю, а не Верховною Радою. Окремі депутати пропонують, щоб документ з боку парламенту підписував не голова Верховної Ради, а координатор парламентської більшості або уповноважені представники цієї більшості.

Хоч спостерігачі зазначають, що Ющенко останнім часом йде на серйозні поступки в "діалозі" з більшістю, без бою здаватися ніхто не хоче. Від ВР вимагатимуть голосування щодо угоди парламенту і уряду. "Ми вважаємо, що Верховна Рада повинна проголосувати цей документ. Таким чином, парламентська більшість продемонструє, що вона є, що вона підтверджує співпрацю з урядом", - заявив Юрій Єхануров.

Юрій Єхануров запропонував членам уряду, щоб політичну угоду підписував прем'єр-міністр Віктор Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування