Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура не може спростувати компромат

Вівторок, 6 березня 2001, 20:49
Виправдання

Можливо перший заступник генерального прокурора Микола Обиход і не став би проводити прес-конференцію, ретельно не підготувавшись до неї. Однак, у вівторок Михайло Потебенько запевнив журналістів, що дасть доручення Обиходу її провести, а люди, які знають генерального, кажуть, що в таких питаннях його слово "закон". Микола Обиход тільки повернувся з-за кордону, де займався справою Лазаренка-Тимошенко, і був неприємно шокований звинуваченнями голови бюджетного комітету ВР Олександра Турчинова про незаконну діяльність Генпрокуратури.

Це нормальна практика, коли Генпрокуратура звертається за допомогою до приватних юридичних фірм, запевнив Обиход журналістів. Співпраці з фірмою Ламберта Обиход не соромиться, а навпаки, наполягає на тому, що внесок цієї фірми у розслідуванні справи Лазаренка-Тимошенко дуже вагомий. Він сказав, що генпрокуратурі "за допомогою фірми Ламберта вдалося отримати багато документів". "Ми не можемо бути весь час хуторянами. Ми застосовуємо сучасні методи ведення наших розслідувань та пошуку коштів", - заявив він.

Можна погодитись з тим, що долучати до роботи прокуратури іноземну юридичну фірму - це нормальне явище. Тим більше, якщо заступник генпрокурора запевняє, що слідчих дій такі компанії не ведуть. А Генпрокуратура, за його словами, "є такою ж юридичною особою, і має права давати довіреності". Однак, пан Обиход так і не зміг пояснити, чому у документі, достовірність якого він не заперечує, фірмі Ламберта обіцяють 12% від грошей Лазаренка, які мають повернутись до України.

"Йдеться про повернення коштів до України, а потім компетентні органи вирішуватимуть долю відсотків", - запевняє заступник генпрокурора. Тобто фактично Обиход заперечує свій власний підпис і говорить, що платити, чи не платити відсотки фірмі Ламберта, ще не вирішено. Нагадаємо, що в документі чітко та зрозуміло написано: "...сплату українською стороною Ваших послуг в межах 12% від усіх коштів, повернутих в Україну із-за її меж при допомозі фірми ЮТІКо, як це було передбачено листами Генеральної прокуратури України від 15.05.98 року № 12-01379-97 та від 02.10.98 року № 12-11015-97". Він вже авансом пообіцяв відсотки за виконання роботи фірмою Ламберта. Цю ситуацію Обиход пояснює тим, що "документ вирваний з контексту". І все.

Не зміг Обиход повністю спростувати і звинувачення Турчинова у тому, що Ламберт у суді використовував документи, які становлять таємницю слідства.

А ще Микола Обиход образився на Турчинова за те, що той спитав на своїй прес-конференції: "скільки ж відсотків матиме Обиход"? "Відсотків пан Обиход не має, не мав, і не буде мати", - заявив пан Обиход. І живе заступник генерального прокурора виключно на саму зарплатню.


Контробвинувачення

Журналісти так і не змогли отримати зрозумілого спростування, проте отримали масу інформації щодо таких, як Турчинов. Обиход фактично дав зрозуміти народним депутатам, які мали фінансові відносини з Лазаренком, що слідство дихає їм у спину. Він знову не назвав прізвищ народних обранців, яких прокуратура хоче притягнути до кримінальної відповідальності, однак дав "маячок". За словами заступника Потебенька, під час слідства встановлені факти отримання грошей Павла Івановича на свої особисті рахунки "соратниками Лазаренка" – нардепами з "Громади", а потім "Батьківщини".

Далі уважно! Микола Обиход назвав суми грошей, які було перераховано і точні дати! Отже, 19 вересня 1998 року один депутат отримав на розрахунковий рахунок у США $20 тисяч. Інший депутат у Німеччині на свій рахунок 29 жовтня 98 року отримав $15 тисяч. Того ж дня на рахунок ще одного депутата було перераховано $10 тис. І 18 листопада 97 року ще один отримав цілих $350.

Спробуйте пояснити собі логіку Обихода, який відмовляється назвати прізвища депутатів, посилаючись на таємницю слідства, а потім видає журналістам такі дані. Зрозуміло, що ті люди, про яких йдеться, легко зможуть порівняти дати, названі заступником генпрокурора, і власні махінації. Таким чином, знаючи, що на них полюють, вони можуть залишити Україну, як це зробив свого часу Лазаренко. Чи не такого результату прагне Генеральна прокуратура? Чи можливо оприлюднення такої інформації – банальний шантаж? Про шантаж, як сутність подібних заяв, говорять і Турчинов, і Мороз.

Тимошенко погрожує Обиходу?!

Коментуючи заяву Турчинова, Обиход сказав, що це "оскаженіла боротьба" тих, хто хоче уникнути кримінальної відповідальності. Він розповів журналістам, як діють злочинці у таких ситуаціях. Спочатку намагаються купити (але Генеральну не купиш!), потім – залякати (не вийшло з Генеральною), потім – компрометують (саме цим Турчинов і займається), а потім можливе навіть фізичне знищення. "У нас є дані, отримані місяць тому, стосовна моєї особи, що в Україні готуються певні заходи, які можуть мати негативні наслідки для Обихода", - сказав Обиход. Сподіваємось, що відомство Кравченка вже виставило охорону біля квартири пана заступника Потебенька.

Щоб не сумувати

Щоб журналісти пішли з прес-конференції не дуже розчарованими, Микола Обиход влив у диктофони та мікрофони чергову порцію новин про "гроші Лазаренка". Весь минулий тиждень Обиход з іншими працівниками генпрокуратури проводив переговори з представниками "офшорних" країн, в яких осіли гроші Лазаренка-Тимошенко. Він обіцяє, що у цьому році до України буде повернуто $40 млн., вкрадених Лазаренком.

І ще кілька цікавих цифр від Обихода: у справі Лазаренка-Тимошенко та інших 6 тисяч томів. Генеральна прокуратура направила з 98 року 400 запитів до 58 країн, через які проходили "брудні гроші". "Ми маємо справу приблизно з рухом $300 млн", - шокував журналістів Микола Обиход. Він мав на увазі, який же поганий був Лазаренко, а я чомусь почав підраховувати скільки отримає пан Ламберт, якщо ці гроші в Україну повернуть....


Читай також:

Обвинуачення Олександра Турчинова та копії документів

Думка Михайла Потебенька з цього приводу

ВИСЛОВИ СВОЮ ДУМКУ НА ФОРУМІ УП


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування