Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

9 березня
Хроніка історичного дня

П'ятниця, 9 березня 2001, 09:10
Як стало відомо УП, заарештовано близько 100 членів УНА-УНСО. Близько 18.00 бійці ОМОНу увірвалися до офісу організації та почали бити унсовців. Очевидці стверджують, що їх дуже жорстоко били, одного з хлопців кинули до машини вже у непритомному стані. Одному з унсовців зламали руку. Офіс партії розгромлено. Заарештовано і лідера організації Андрія Шкіля. Зараз невідомо до яких РВВС відправили затриманих. Ще близько десятка членів УНА-УНСО змогли втекти. За інформацією канала "Інтер", зараз міліція перевіряє усіх, хто намагається залищити Київ залізничним транспортом. "Правоохоронці" підтвердили факт затримання активістів УНА-УНСО, але сказали, що офіс громили не вони. Заступник начальника київської міліції полковник Савченко заявив журналістам "Інтера", що унсовці, відпущені зранку, ще будуть покарані. Він заявив, що їх відпустили "під тиском".

Приводом до цього стали такі події:

По закінченні мітингу біля пам'ятника Шевченку колона демонстрантів пішла вулицею Грушевського до владних установ. Учасники акції зупинялися біля Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Адміністрації президента. Дорогою скандувалися анти президентські лозунги: "Кучму за грати і грати, грати, грати". Звучало і традиційне гасло: "Кучму геть". Біля будівлі МВС сталися чергові сутички між членами УНА-УНСО та міліцією. Було зламано дерев'яний паркан. Після того, як пікетуючих запевнили, що міліція відпустить затриманих зранку унсовців, колона пішла далі.

Близько 15.00 до Адміністрації президента підійшла десятитисячна колона учасників акції "Україна без Кучми". Спочатку будівлю почали закидувати тухлими яйцями, потім полетіло каміння. Члени УНА-УНСО почали бійку. Працівники міліції стояли у два ряди і деякий час намагалися не реагувати. Унсовці розібрали металеву загорожу та використовували її як таран.

Кілька хвилин тривала серйозна бійка. Унсовці використовували палки, а міліція гумові кийки. Потім міліція використала сльозогінний газ.

Деякий час співкоординатори акції Юрій Луценко та Володимир Чемерис закликали учасників акції припинити бійку та організовано піти на Хрещатик. За повідомленням кореспондента агентства УНІАН, Володимир Чемерис постраждав під час бійки, коли намагався переконати унсовців залишити Адміністрацію президента. Поки ця інформація не підтверджена кореспондентами УП. Пізніше лідер УНА-УНСО повідомив журналістів, що постраждало і з серйозними травмами доставлено до лікарні два учасники акції.

Поки не відома загальна кількість постраждалих з обох сторін. За свідченням очевидців, на місці бійки залишилось багато битого скла та каміння. Журналісти бачили людей з пов'язками у крові. ІТАР-ТАРС повідомляє, що оператору Reuters каменем влучили у голову.

Лише близько 16.00 учасники акції почали розходитись від АП. Зараз на Хрещатику знаходиться частина учасників акції "Україна без Кучми", планується провести мітинг.

В інтерв'ю кореспонденту УП спів координатор акції Юрій Луценко так прокоментував події 9 березня: "Вперше зламався контакт, який ми мали з правоохоронцями. До цього ми знаходили можливість керованості з обох сторін. На жаль, зранку слово офіцера було зламане і, коли нам обіцяли, що о 7 ранку учасники зможуть зайти до парку, вони отримали брутальне побиття, в тому числі, жінку, народних депутатів, простих громадян. Ця немотивована агресивність жандармів Кучми призвела до того, що в кінці дня невмотивовано та агресивно діяли і деякі учасники акції.

Тим часом, керівник центру громадських зв'язків МВС Олександр Зарубицький повідомив журналістів, що не знає про домовленість між учасниками акції і правоохоронцями щодо того, що їх о 7 ранку допустять до пам'ятника Шевченку.

Він спростував інформацію про те, що зранку міліція побила учасників акції "Україна без Кучми". Однак, за словами Зарубицького, постраждало 12 міліціонерів. Три міліціонера звернулись до лікарів за медичною допомогою, повідомив керівник прес-центру МВС.

В той же час, з джерел УП стало відомо, що народний депутат Валентина Семенюк, яку міліція побила зранку звернулася до лікарні з підозрою на струс мозку.

До цього події розвивалися так:

Опозиції не вдалося здійснити акції з недопущення президента до пам'ятника Кобзареві. З 2-ї ночі парк Шевченка оточили працівники міліції. За різними оцінками пліч-о-пліч стояли від 2-х до 4-х тисяч "правоохоронців" у формі. Час, коли президент мав покладати квіти, не повідомлявся до останнього. Навіть не проводилась акредитація тележурналістів на протокольну зйомку покладання. Однак опозиція ще з вечора підозрювала, що Кучма покладатиме квіти о 8.30, замість традиційної 9-ї години.

З ночі в самому парку зібралася до 150 чоловік. Однак до 7.30 міліції вдалося відтіснити їх за межі парку. Була побита кийками депутат Верховної Ради від СПУ Валентина Семенюк, яка там знаходилася і намагалася пройти до пам'ятника. Її вдарили один раз по голові кийком, скинувши шапку. Коли вона нахилилася, щоб підняти її, Валентину Семенюк ще кілька разів вдарили по руках. Перед цим, говорить пані Валентина, вона показала міліції своє посвідчення депутата. Очевидці підтвердили журналісту УП її слова. Оператори Reuters зняли цей факт.

 Бійка
фото: samvydaw.net
 
Не пустили через кордон ще кількох народних депутатів. Зокрема, не пустили, навіть після того, як він пред'явив посвідчення, Тараса Чорновола.

Членам УНА-УНСО та молоді, які представляють комітет "За правду", не вдалося пройти крізь міліцейські кордони. З боку вулиці Володимирської близько 300 активістів опозиції намагалися прорвати потрійний ланцюг. Їм протистояли молодики-спецназівці з щитами. Сталося кілька сутичок між радикалами від УНА-УНСО та міліцією. Потім пристрасті вщухли. Народ, якого не пустили до парку, скандував лозунг: "Міліція з народом, мусара з Кучмой", передає з місця подій кореспондент УП.

В цей час з 8.30 Кучма знаходився у парку Шевченка і таки поклав квіти. Його супроводжували прем'єр Віктор Ющенко та перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук. Крім того з ним були лідер НРУ Геннадій Удовенко, УНР Юрій Костенко та лідер партії Зелених Віталій Кононов. Лише кілька камер від державних ЗМІ та міліції фіксували історичну подію. На невеликій відстані від пам'ятника "люди в цивільному" створювали видимість народу, який, звичайно ж, не протестував проти Кучми.

 
фото: samvydav.net
 
В цей час з боку Володимирської кількість людей постійно збільшувалася. Керівникам акції з трудом вдавалося стримувати активістів УНА-УНСО, які постійно намагалися прорвати кордон. У одній з сутичок учасникам акції вдалося вирвати щит та шолом одного з міліціонерів. Ситуація постійно накалялися. Коли опозиція зрозуміла, що її обдурили і що Кучма вже покладає свої вінки, кілька представників акції "Україна без Кучми" почали встромляти гвоздики у щити міліції та вітати їх з 8 березня. Все було дуже миролюбно, однак деякі "правоохоронці" дубинками скидали зі своїх щитів квіти і топтали їх.

 Це були квіти від Кучми...
фото: samvydav.net
 
О 8.50 прохід відкрили і колона, яка вже нараховувала до 1000 осіб, пішла до пам'ятника Шевченку. Перше, що зробили учасники акції – скинули та розтоптали квіти, які поклав до пам'ятника "гарант". Це назвали "очищенням Шевченка від Кучми". З 9.00, коли опозицію допустили до пам'ятника, і до початку мітингу о 12.00 кількість присутніх постійно збільшувалась. Станом на 13.00 було більше 5000 чоловік. До початку мітингу все нові і нові люди приходили покласти квіти Кобзареві. Звучали пісні та вірші Шевченка.

Перед початком мітингу практично всі учасники акції перейшли до головного управління МВС у Києві на Махайлівській площі. Вони вимагали відпустити затриманих активістів УНА-УНСО. Як повідомили УП учасники акції, їх соратників було затримано близько дев'ятої години ранку по одному в різних місцях навколо парку. Це пов'язано з сутичкою між унсовцами та міліцією, яка не пускала людей до парку. П'ятьох з восьми затриманих після нетривалого пікетування відпустили. Міліцейська машина, призначена для транспортування затриманих, виїхала у центр Михайлівської площі, і під оплески учасників акції унсовців відпустили. Агентства передають слова одного з затриманих про те, що з ним поводились "у межах закону". За їх словами, ще трьох затриманих привезуть до пам'ятника Шевченку.

О 12.00 панахидою за Тарасом розпочався мітинг об'єднаної опозиції. Її відправив все той же Філарет, який за кілька годин до того був разом з Кучмою. Ще один з політиків, присутніх на мітингу опозиції, роздвоївся: лідер УНР Юрій Костенко зранку був з Кучмою, а потім виступав на мітингу опозиції.

Перед учасниками мітингу виступили Тарас Чорновіл, Олександр Турчинов, Юрій Костенко, Левко Лук'яненко, Слава Стецько, Олександр Мороз, Олег Соскін, Андрій Шкіль, Юрій Луценко. Майже всі оратори закликали до об'єднання опозиції заради майбутнього України. Більшість з них закінчували виступ словами "Кучму геть" і цей лозунг підхоплював натовп. Лише Юрій Костенко акцентував увагу на тому, що Україну "можуть врятувати тільки праві", в той час як інші закликали об'єднатись не дивлячись на політичні уподобання.

На мітингу взагалі не були присутні представники міліції у формі. Однак, за словами кореспондентів УП, в натовпі розчинилися "люди у цивільному", які не приховували своєї приналежності до "органів". Все, що відбувалось, фіксували численні відеокамери МВС.

З боку правоохоронців теж були постраждалі. Принаймні так говорить керівник центру зв'язків з громадськістю ГУ МВСУ у м. Києві Олександр Зарубицький. Свою версію подій він виклав у короткому коментарі одному з інформаційних агентств. За його словами, троє працівників міліції "дістали легких тілесних ушкоджень". Він погодився з тим, що у міліції була явна фізична перевага, однак учасники акції скористалися тим, що міліції була дана команда не застосовувати сили. За словами Зарубицького, особи нападників встановлюються та вирішується питання про відкриття карної справи за фактом побиття.

Олександр Зарубицький назвав "черговою провокацією" заяву учасників акції про побиття міліціонерами народного депутата Валентини Семенюк, додавши "не вірю". Кореспондентам УП поки не вдається самим зв'язатися з Зарубицьким особисто, щоб уточнити чи він досі дотримується версії, що побиття Семенюк не було. Також не відомо, чи знає він про наявність відеозйомки цього факту.

Далі буде...

Читай виступи лідерів об'єднаної опозиції на мітингу біля пам'ятника Шевченку.

Про події, які відбувалися раніше читай тут.

ВИСЛОВИ СВОЮ ДУМКУ НА ФОРУМІ УП


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...