Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Інший погляд на трубні переговори

Четвер, 12 квітня 2001, 11:33
На відміну від прем'єра Віктора Ющенка, який, повернувшись з Москви, удає, що переговори щодо постачання українських труб до Росії завершилися вдало для України, російська преса співає в четвер абсолютно іншу пісню.

"Коммерсант" публікує статтю під заголовком "Українському прем'єру відмовили від труби", в якій характеризує результат переговорів як перемир'я. Нагадуючи, що Україна погодилася на обмеження постачання українських труб до Росії, видання зазначає, що "контроль за виконанням цього рішення поки не налагоджено", а наскільки жорстким він буде, "залежить і від того, чи утримається прем'єр Ющенко в своєму кріслі".

Відразу декілька російських видань характеризують Ющенка, як незручного для Москви партнера по переговорах. Газета "Известия" у статті з симптоматичним підзаголовком "Віктор Ющенко не зміг умовити Михайла Касьянова" пише: "Останнім часом урядам Росії і України все складніше знаходити взаєморозуміння. В оточенні Михайла Касьянова його українського колегу називають "найважчим переговорником". Правда, зараз політика російської влади щодо України сильно змінилася - з усіх суперечливих питань (а їх ще дуже багато) Москва займає жорстку, часом безкомпромісну позицію". Правда, коли верстався номер "Известий" про результати переговорів ще не було відомо і в матеріалі стверджується, що прем'єри не змогли взагалі знайти спільної мови. Не дивно, що до останнього розповсюджувалася саме така інформація, оскільки переговори тривали цілих десять годин, замість кількох запланованих.

"Коммерсант" також категоричний в оцінці українського прем'єра: "Віктора Ющенка вважають у Москві незручним партнером. Його звинувачують в тому, що він стримує досягнення реальних домовленостей щодо погашення газових боргів, що перевищили, за деякими оцінками, $2 млрд., причому без пені та штрафів. Верховна Рада України досі не ратифікувала угоду з Росією про так званий нульовий варіант розділу радянських пасивів і активів (Росія платить всі борги, але при цьому отримує власність СРСР за кордоном). Частку провини за недружню поведінку українських парламентаріїв в Москві покладають все на того ж пана Ющенка. Крім того, український прем'єр перешкоджає отриманню "Газпромом" контрольного пакету акцій в СП на базі Харцизського трубного заводу. Словом, в Москві були б не проти відставки Віктора Ющенка або хоч би істотного обмеження його впливу на прийняття рішень". Знавцям українських реалій цей погляд на Ющенка покажеться не зовсім точним. Російська преса перебільшує роль прозахідного прем'єра, як, свого часу, перебільшувала роль Бориса Тарасюка на посаді міністра закордонних справ.

Розкладаючи по поличках результат переговорів "Коммерсант" демонструє, що їх підсумок привів до прийняття первинних умов Москви, але в іншій інтерпретації. "З 1 травня по 31 грудня 2001 року встановлюється добровільна квота на постачання до Росії труб - 413,333 т. З них 90 тис. т. - труби великого (1420 мм) діаметру, що практично не виготовляються в Росії. Якщо перераховувати ці цифри виходячи з загальнорічних показників, то квоти виглядають таким чином: 485 тис. т. труб малого і середнього діаметру (в основному безшовні, в яких російський ринок має потребу) і 135 тис. т. великого. Саме на таких цифрах російська сторона наполягала з самого початку. Українці ж хотіли щорічно експортувати не менше за 650 тис. т. малих і середніх труб.

Однак остаточний підсумок трубної війни ще не зрозумілий. На створення механізму, що дозволяє контролювати дотримання Україною своїх зобов'язань, піде багато часу, а ступінь прозорості російсько-українського кордону буде залежати і від правильної орієнтації київського уряду і його глави", - пише "Коммерсант".

Газета "Сегодня" резонно нагадує, що угода була прийнята після консультацій прем'єрів з президентами. Стаття називається просто: "Кучма здав труби. В обмін на "недоторканість" в питанні газових боргів".

"Угода далася Україні не просто. Відомо, що безпосереднє відношення до трубного бізнесу має близьке оточення Кучми, і обмеження експорту зменшить їхні прибутки на сотні мільйонів доларів. Швидше за все, несподівана жорсткість російської сторони і тиск на Київ в питаннях газових боргів (які також обговорювалися на переговорах) примусили Кучму пожертвувати прибутками від трубного експорту заради політичної стабільності.

Учора Касьянов ще раз домігся від Ющенка підтвердження зобов'язання України врегулювати до кінця квітня борг "Газпрому" шляхом випуску облігацій, гарантованих урядом. Нагадаємо, при обговоренні проблеми газової заборгованості українська сторона категорично виступала проти цього пункту", - пише "Сегодня".


Читайте також:

Українські труби - в трубу

Труби. Труби? Труби!

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...