Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гра на нервах. Ющенко на межі витримки

Четвер, 12 квітня 2001, 20:15
З наближенням дня, на який призначено розгляд питання про відповідальність Кабінету Міністрів України, нерви у Ющенка здають все більше. У четвер прем'єр цілий день крутився перед депутатами і журналістами, намагаючись довести, що уряд нормально працював протягом року. Навіть провели громадські слухання щодо виконання програми уряду. До речі, колишній прем'єр Валерій Пустовойтенко критично висловився з приводу того, що Ющенко привертає надто багато уваги до себе.

Останньою краплею жахливого четверга стало засідання комітету ВР з питань економічної політики. Обговорювали хід виконання програми діяльності уряду "Реформи заради добробуту". Ющенко вийшов до журналістів відверто втомлений і розгублений. Він та майже весь економічний блок уряду, який запросили на засідання комітету, не залишились до закінчення засідання і ухвалення рішення.

Прем'єр сподівався на краще і повідомив журналістів, що комітет розглядає три пропозиції: прийняти звіт уряду до відома, визнати задовільним і визнати незадовільним. Ющенко припустив, що поганої оцінки не буде, оскільки на засідання було сказано "багато-багато добрих слів і конструктивних речей".

В цей час члену комітету все ж вирішили рекомендувати Верховній Раді визнати роботу Кабміну у 2000 році незадовільною. За це проголосували 17 членів комітету. Але це стало відомо пізніше, а поки втомлений прем'єр коментував факт збору підписів, фактично, за його відставку. "Я думаю це те, що місяцями скривалося в юридичному плані. Це ті думки, які очевидно в серці були, перш за все у фракції Соціал-демократичної", - спокійно сказав прем'єр, який навіть про своїх ворогів говорить поетично.

І ще про можливу відставку: "Те, що сьогодні цей збір підписів, як не дивно, проводиться, в тому числі, частиною тих сил, які представлені в уряді, представлені в більшості, це ще раз говорить про те, що це виключно політичний підтекст. Це далека тема від оцінки уряду, це далека тема від результатів роботи уряду за цей рік. По статистиці ніхто не хоче вести дискусії, ніхто не хоче вести дискусії чи думати над речами, які говорять про тенденції в соціальному, економічному житті. А переводити це в площину політиканства – це сама вигідна площина. Коріння виключно політичне".

Цікаво, що з прем'єром, на перший погляд, погоджується і голова комітету з економічного розвитку Олексій Костусєв, який також говорив по закінченні засідання про політику. Він незадоволений роботою уряду і вважає, що "реформи навіть не починались". Депутат від фракції "Трудова Україна" також вважає, що звіт уряду є політичним, а якісь графіки він бачити не хоче. Виходом з кризи є, на думку Костусєва, більш плідна співпраця уряду і парламентської більшості, зокрема, його фракції.

Але це Костусєв сказав потім, а поки Ющенко стояв перед журналістами і не знав, що кількість підписів депутатів, які бажають проголосувати питання відповідальності уряду 17 квітня, збільшилась до 238. Кажуть, що останніми свої підписи поставили депутати від групи "Регіони України", хоча голова Партії Регіонів Микола Азаров заявив вдень, що його партія ще не визначилася, як голосуватиме.

Але повернемось до слів прем'єра, який вимушений був відповідати на питання, чи зможуть домогтися свого ті, хто прагне його відставки. "В мене дві є позиції: от, як говорить розум – вони не доб'ються, а, як говорить серце – краще б вони добилися. Краще б вони добилися...", - з сумом сказав прем'єр. А далі Віктор Ющенко виродив нарешті думку, яку, перебуваючи в уряді постійно використовувала Тимошенко. Те, що, нарешті, сказав прем'єр, десятки разів було написано та сказано політиками, політологами та журналістами. "Треба очевидно один раз пережити те, що хоче той сектор економіки, який три-чотири роки попрацював в тіні. Він хоче ще покерувати цією країною. Очевидно, знаєте, цей курс треба пережити, заплатити якусь ціну, а потім запитати вже ту політику, яку проводить цей уряд. А кожен день комусь доказувати, що уряд чесну роботу веде, ми відкриті для критики, ми готові брати любу пропозицію, яка є конструктивною... Очевидно, один раз треба пережити. Те, що нам даровано, воно не оцінено".

Далі Ющенко сказав таки кілька слів про успіхи у 2000 році. А потім сам поправився: "Нам говорять, що уряд говорить про успіхи – та ми говоримо про все". "Про неуспіхи – є спеціальна партія і є спеціальні канали, які, я думаю, що тут знаходяться, і які будуть зранку до вечора говорити ", - кивнув прем'єр у бік молодого "журналіста" каналу, який "випадково" продемонстрував днями програму "Однако"...

P.S. Ви коли-небудь бачили такого втомленого прем'єра? Бачили людину, яку майже довели до нервового зриву? Цьогорічне парламентське чистилище просто для Ющенка не минеться. Мова не про відставку – знавці кулуарного парламентського життя стверджують, що її не буде. Буде зареєстровано постанову, буде голосування, але прем'єра залишать на своєму місці. Мова про те, що ці випробування нарешті можливо допоможуть Ющенку подорослішати у політиці. Або навпаки: як може працювати людина, яка серцем хоче, щоб перемогли її вороги?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування