Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Ющенко: "Дивитися у бік Росії не значить відвернутися від Європи"

П'ятниця, 13 квітня 2001, 21:04
' Mirar hacia Rusia no significa dejar de mirar а Europa'

 
 
Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко знаходиться у складному становищі: він мимовільно виявився втягнутим в кризу, яка може коштувати президенту Леоніду Кучмі президентського поста, і мусить балансувати. У вівторок тисячі маніфестантів в черговий раз вимагали відставки глави держави, якого вони звинувачують в причетності до зникнення і вбивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Однак, нарівні з пануючими лозунгами "Геть Кучму!", можна почути і крики на підтримку Ющенка, який, згідно з проведеними опитуваннями, є найбільш популярним політиком в цій колишній радянській республіці з населенням 50 мільйонів осіб.

Його призначив на посаду прем'єра Кучма. І Кучма ж, зі слів різних опозиційних лідерів, може його позбутися, оскільки вважає його найбільш небезпечним зі своїх суперників. У цьому йому може допомогти вотум недовіри, для розгляду якого зараз збираються депутатські підписи і який може бути обговорений в майбутній четвер – через два дні після того, як Ющенко представить в парламенті свою програму реформ. Ініціаторами вотуму є комуністи.

Володимир Чемерис – координатор руху "Україна без Кучми", який став організатором акцій протесту – вважає, що, як би негативно Кучма не відносився до свого прем'єра, президент вважатиме за краще мати його в складі кабінету, ніж в таборі опозиції. Тому, - додає він, - буде цілком логічно, якщо президент не дасть висловити йому вотум недовіри, і навіть не допустить винесення цього питання на обговорення.

Між тим Ющенко до такої міри обережний, що за півтори години бесіди в одному з кабінетів в приміщенні Ради міністрів (на стіні якого висить портрет Кучми, написаний маслом) він не зробив ніяких примітних заяв. Наприклад, відповідаючи на питання про його взаємовідносини з президентом і про брудну війну, імовірно розгорнену Кучмою проти нього, Ющенко обмежилося тим, що підкреслив – його відносини з Кучмою "завжди були конструктивними, незважаючи на заяви деяких політичних сил".

"Уряд, - стверджує він, - не можна скинути через те, що по телебаченню показали негативний репортаж про мою дружину; це можливо, наприклад, якщо парламент не ухвалить бюджет". На його думку, самим поганим в цій кризі полягає в тому, що "країна погрузла в дискусіях, мітингах і протиборстві між партіями".

Ющенко, який очолював у минулому Центральний банк, гордиться результатами діяльності свого уряду в економічній області. Він стверджує, що люди не виходять на вулицю, щоб висловити протест проти його політики або його концепції економічного розвитку, хоч визнає, що вона може бути поліпшена. На його думку, маніфестанти не вважають процес реформ слабим і не відповідають соціальним потребам населення. Так, його непокоїть, що деякі учасники демонстрацій кажуть про конкретні проблеми, які влада не зуміла вирішити. Важлива, - додає він, - не стільки причина нинішнього конфлікту, скільки реакція на нього, і ця реакція повинна бути ясною і свідчити про те, що Україна є демократичною країною.

Ключовим словом для Ющенка є стабільність. З його слів, він буде вести боротьбу за її збереження напередодні нових парламентських виборів, які можуть відбутися через 10-11 місяців. Щодо збереження Кучми на посаді президента, він не ставить це під сумнів і навіть говорить про те, що уперше за 10 років вдалося сформувати ефективний трикутник (президент - прем'єр-міністр - парламент), який полегшує діяльність уряду.

Він не хоче також нічого говорити про свої президентські амбіції. "Всьому свій час", - підкреслює він. Природно, вся ця картина ідилії злагоди може зруйнуватися, якщо в четвер парламент оголосить йому вотум недовіри. Можливо, тоді ми побачимо справжнього Ющенка, який зараз уникає давати конкретні відповіді на ключові питання.

"У той час, як деякі українські політики організують скандали, уряд продовжує виконувати свою роботу і навіть не реагує на удари, які наносяться йому. Вони того не заслуговують", - зазначає прем'єр. З його слів, нинішня криза – "лише черговий епізод в історії України, але ми перегорнемо цю сторінку. Ми його подолаємо завдяки тому, що країна працює", є економічна стабільність, стримується ріст цін, прискорюються темпи приватизації, ліквідується бюджетний дефіцит, зберігається стабільний курс національної валюти, виплачується зовнішній борг, збільшуються інвестиції і валютні резерви. Він мовчить про те, що рівень життя, як і раніше, дуже низький; половина населення живе за межею бідності; пенсії становлять 2000 песет, а зарплата – менше за 6000 песет.

Подібна незворушність дивна, коли мова йде про прем'єр-міністра країни, яку ось вже 4 місяці стрясається внутрішніми конвульсіями. Однак - принаймні, поки він знаходиться в складі уряду – Ющенко не збирається вступати в дискусії. Він навіть не може сказати, якої зовнішньополітичної орієнтації дотримується Україна: проросійської або прозахідної. "Наша орієнтація, - уточнює він, - проукраїнська, однак дивитися у бік Росії не значить повертатися спиною до Європи. Незрозуміло, чому одне повинно виключати інше".

Усього лише менше року тому велися розмови про майбутню інтеграцію України до ЄС і навіть до НАТО, що для Росії було б майже рівнозначно поводу до оголошення війни. Відтоді відносини з могутнім сусідом стали більш тісними; навіть сам Володимир Путін говорить, що за цей рік було зроблено набагато більше для зміцнення відносин, ніж за дев'ять попередніх.

Переклад Inopressa.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
21:57
В ООН підтвердили, що Росія порушила санкції та ударила по Харкову ракетою з КНДР
21:55
Харків перейменував 2 станції метро та понад 360 топонімів
21:52
Bihus.Info з'ясували, чому двоє нардепів від "За майбутнє" близько року не відвідують засідання ВР
21:31
Уряд Чорногорії підтвердив плани запровадити 7-годинний робочий день
21:17
Німеччина передала Україні боєприпаси до IRIS-T і 10 БМП Marder
Усі новини...