Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабінет міністрів: Торг доречний!

Середа, 18 квітня 2001, 19:35
Свідомо або випадково, але на наступний день після звіту уряду в Верховній Раді Ющенко запропонував парламентській більшості заповнити дві квоти в Кабінеті міністрів. Також прем'єр радить більшості сформулювати зауваження до конкретних членів уряду і внести свої кандидатури.

Від імені Ющенка, який зліг із "загостренням хронічного захворювання спини", з ініціативою до координаційної ради більшості звернувся в середу перший віце-прем'єр Юрій Єхануров.

У самому Кабінеті міністрів є два вакансії – віце-прем'єра з питань АПК і майбутнього міністра промисловості та торгівлі – які і запропоновано заповнити кандидатам від більшості.

Крім цього, уряд звернувся до більшості з ідеєю визначити кандидатури народних депутатів, яких включать до складу колегій центральних органів виконавчої влади. Однак нічого, крім номінального титулу члена, це не принесе – до них входять навіть представники громадських організацій.

Однак тему торгу з більшістю Кабмін цим не закрив і запропонував більшості сформулювати зауваження до конкретних членів уряду, керівників центральних органів виконавчої влади, які, на думку більшості, працюють неефективно. Після цього більшість може внести і свої кандидатури на заміну цих чиновників.

Щоправда, не відомо, чи поширюється ця пропозиція уряду на фракцію СДПУ(о). У вівторок в прощальній промові після звіту уряду Ющенко заявив про готовність співробітничати з усіма фракціями і групами, крім СДПУ(о). У середу вже спікер Іван Плющ розкритикував рішення політбюро об'єднаних ес-деків виразити недовіру уряду. На думку начальника Медведчука (за парламентом), на такий крок партія могла б піти, "коли СДПУ(о) набере стільки голосів, щоб вона могла сформувати свій уряд". "Ось тоді нехай вони і ухвалюють рішення про відставку або невідставку цього уряду".

Самі фракції більшості, які виступають за відставку уряду, мають значно більш широкі кадрові претензії. Вимоги "Демсоюза" і "Трудовіков" покривають чи не половину складу уряду.

Тим часом звіт Ющенка про роботу уряду позитивно сприйняли на Заході. "Нас дуже вражають успіхи, які вдалося досягнути уряду Ющенка в сфері структурних реформ і в макроекономіці", - заявив "Німецькій хвилі" співробітник Німецького інституту економічних досліджень Ульріх Тіссен. "Уряду заважають працювати, тим більше вражає, яких успіхів йому вдалося досягнути. Чесно кажучи, як незалежний експерт, я просто не розумію критики на адресу цього уряду".

Як вважає берлінський політолог Олександр Отт, депутати від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) або "Трудової України" ведуть боротьбу за посади і теплі місця в уряді, за квоти і тому подібне. "Отже, опозиція по відношенню до Віктора Ющенка є сьогодні неоднорідною і складається передусім з принципових комуністів і безпринципних олігархів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: