Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Відкритий лист-спростування Сергія Шолоха на заяви Кучми щодо радіо "Континент"

П'ятниця, 27 квітня 2001, 00:00
Радіо "Континент"
Центр засобів масової інформації "Медіа-центр"

Вих. № 56 від 25.04.2001 р.

Президенту України
Кучмі Л.Д.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

24 квітня 2001 року інформаційна агенція УНІАН офіційно розповсюдила Ваш коментар, зроблений 23 квітня цього року у Вільнюсі в інтерв'ю програмі "Прес-клуб" Литовського державного телебачення стосовно ситуації навколо радіостанції "Континент".

У зв'язку з недостовірністю окремих наведених фактів, ми змушені звернутись до Вас з відкритим листом, оскільки ми не маємо можливості спростувати наведену інформацію в інший спосіб.

1. Варто зазначити, що забезпечення об'єктивною, неупередженою інформацією наших слухачів відповідає творчій концепції радіо "Континент", статтям 9, 12, 14, 45 та іншим Закону України "Про інформацію", статті 1 та 2 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", Європейським та міжнародним документам в цій галузі.

Згідно з ст. 1 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" забороняється суборенда каналу мовлення "...крім випадків юридично оформленого надання та обміну телерадіопрограмами між телерадіоорганізаціями-виробниками, а також ретрансляції новин, спортивних чи інших видовищних заходів". З цього стає очевидним, що радіокомпанія "Континент" ніяким чином не вийшла за межі законодавства України співпрацюючи з найавторитетнішими у світі інформаційними службами такими як Бі-Бі-Сі, Німецька хвиля та Голос Америки. Новини, які ми отримуємо від вищезгаданих компаній, надаються ЦЗМІ "Медіа-Центр" на безкоштовній основі, про що свідчать угоди, надані нами до Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення. Ця практика існує на багатьох радіостанціях України через те, що Національною Радою досі не введено в дію ліцензії на ретрансляцію, що передбачено статтями 2, 22, 27 Закону України "Про Національну Раду".
Діяльність радіокомпанії "Континент" не підпадає під дію статті 46 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки не було порушено пункт 10 та 11 вищезгаданої статті.

2. Стосовно неповернення кредиту: ЦЗМІ "Медіа-Центр" (радіо "Континент") 28.11.1996 року уклав угоду з Державним інноваційним фондом на загальну сумму 400 000 грн. Термін повернення позики був визначений до 31 грудня 1999 року. Але сталося так, що Ви своїм Указом від 15 грудня 1999 року ліквідували Держіннофонд. Ми неодноразово звертались письмово до Обласного відділення Держіннофонду з проханням роз'яснити нам процес повернення позики та визначити організацію, уповноважену приймати перерахування по поверненню коштів.

У червні 2000 року була створена Державна інноваційна компанія як госпрозрахункова організація. Починаючи з листопада 2000 року ЦЗМІ "Медіа-Центр" веде переговори з вищезгаданою стурктурою про повернення позики, але тільки 17 квітня 2001 року було досягнуто домовленості про підписання відповідних документів та отримання юридичних підстав для перерахування коштів на розрахунковий рахунок Державної інноваційної компанії. Ще раз підтверджуємо, що радіо "Континент" ніколи не відмовлялось від своїх зобов'язань по поверненню позики, а навпаки шукало шляхи для вирішення цього питання.

3. Звинувачення нас в несплаті податків також є некоректним. У 1996 році ТОВ "Медіа-Центр" переплатив податок на додану вартість у розмірі близько 64000 гривень. Ми неодноразово звертались до ДПА з проханням повернути ці гроші, але на сьогоднішній день ДПА нам винна більше 28000 гривень. Важливим також є той факт, що у травні 2001 року на радіо "Континент" починається комплексна перевірка Державною Податкової Адміністрацією і після Вашого коментаря з приводу начеб-то несплати податків у нас є дуже серйозні підстави сумніватися в неупередженості працівників Податкової Адміністрації під час перевіки ЦЗМІ "Медіа-Центр".

4. Не можемо однозначно погодитись із ствердженням того, що у радіо "Континент" закінчилась ліцензія. Робота Національної Ради з початку 1999 року була блокована через непризначення частини складу Національної Ради від Президента України, чого вимагає стаття 106, пункт 13 Конституції України. Це призвело до кризової ситуації в телерадіопросторі України, тому що на сьогоднішній день більше ніж у ста телерадіоорганізацій термін дії ліцензії закінчився і щодня ситуація все погіршується. Стосовно терміну дії Ліцензії радіо "Континент" інформуємо Вас, що у липні 1997 року Національною Радою України було прийнято рішення про визначення терміну дії ліцензії згідно з заяви радіо "Континент" на 10 років. Але новий склад Національної Ради безпідставно, всупереч ст. 17 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", не визнає це рішення легітимним. Це питання зараз розглядається в судовому порядку й остаточно можна буде говорити про долю ліцензії радіо "Континент" тільки після рішення суду.
Як керівник засобу масової інформації та голова правління Всеукраїнської громадської організації "Незалежна Асоціація Телерадіомовників України" я сповідую головною цінністю становлення демократичного суспільства - забезпечення свободи слова та ЗМІ, неухильне дотримання конституційних норм, відкритий та прозорий процес діяльності Національної Ради виключно в рамках українського законодавства заради подальшого розвитку свободи слова, побудови відкритого громадянського суспільства в України.

Шановний Леоніде Даниловичу! Звертаємось до Вас з проханням ще раз уважно проаналізувати все вищевикладене і доручити відповідним службам спростувати подану інформацію заради відновлення ділової репутації та чесного імені радіо "Континент".

З повагою,

Генеральний директор С.В.Шолох

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування