Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Тут кохається моя душа"
Чотири години на дачі у Ющенка

Субота, 28 квітня 2001, 20:43
Навіть якщо Ющенко не стане президентом, він не пропаде – з нього буде суперфермер, талановитий гончар і різьбяр по дереву. На безпрецедентний в українській історії крок в.о. прем'єра пішов у суботу, впустивши в свій вузький світ сторонніх людей з камерами і диктофонами – а разом з ним і всю країну. Де і як проводить свій вільний час Ющенко, його особисте життя і хоббі перестали бути таємницею після того, як він прийняв у себе на дачі юрбу київських журналістів.

Як виявилося, розклади в дусі, що ж саме вибере прем'єр після звільнення – пасіку, пензлик або лобзик, абсолютно безпідставні. Він вибере все відразу – і поїде на дачу, де в.о. прем'єра живе своїм окремим життям, яке дарує набагато більше задоволення і віддачі, чим діяльність в ролі керівника виконавчої влади. Сіло Нові Безрадичі Обухівського району Київської області – 20 кілометрів від столиці. Віддушина Ющенка, яка живить його силами на політико-економічні звершення.

Палац народних ремесел

У вторгнення пишучої і знімаючої братії в свята святих Ющенка неромантична передісторія – стало це можливим після того, як дружина в.о. прем'єра Катерина Чумаченко написала лист до Financial Times. В тому матеріалі вона пообіцяла журналістам показати дачу – у відповідь на публікацію в тому ж FT, де дача Ющенка була названа "розкішним заміським будинком". Через чотири дні обіцянка була втілена в життя. Щоправда, сам автор статті в Financial Times Чарльз Клоувер на пікнік до Ющенка не поїхав. Як повідомила прес-секретар Ющенка Наталія Зарудна, він знаходився в суботу у відрядженні.

Хоч, ймовірно, історія з FT – це тільки мотив. Справжня причина, що примусила прем'єра розкритися перед країною – бажання покласти край пліткам про садибу (маєток, гасієнду) Ющенка, де він живе ледь не як раджа і де є навіть "будинок для прислуги". Удобрює ж народну масу подібними легендами відома газета, що останнім роком перекваліфікувалася на бойовий листок об'єднаної соціал-демократії.

Як очевидцеві, напевно, варто відразу зазначити – будинок у Ющенка дійсно красивий. Однак не золоті унітази, поля для гольфа і вертолітні майданчики прикрашають його, а щось інше – що саме, шукайте відповідь нижче. Поки ж – враження від побаченого.

Також відразу треба обмовитися – дача, яку відвідали журналісти, є приватною, і саме тут пропадає Ющенку у вільні години. Тут же, на веранді, за дерев'яним столом метр на п'ять відбулося історичне "виїзне засідання Кабінету міністрів" у вечір після відставки Ющенка, до якого приєдналися Кучма і Плющ. На цій же дачі проходять і наради, і просто зустрічі з друзями. "Менше, ніж по двадцятеро, не збирається. Добре, що вони хоч би приїжджають зі своїми продуктами", - видає таємниці дружина Ющенка Катерина.

По площі сам дачний будинок – не "хатина дядька Тома": шість середніх розмірів кімнат на першому поверсі. Є ще підвал і горище. Будинок постійно перебудовується. У дворі – дерев'яні гойдалки. Територія дачної дільниці – це десь метрів сто на сто. Підрахувати можна тільки на око, тому що будинок Ющенка стоїть біля підніжжя невеликого пагорба. На території знаходяться три будови – сама дача, сарай і майстерня. Остання – це і є той самий пристрасно описаний в газеті "будинок для прислуги". Заходимо всередину – застелена соломою підлога, старовинний ткацький станок, якісь рушники, свічник на підлозі (Ющенко: "Я його сам зробив") і древнє ліжко ("Зараз таких вже немає"). "Ідея у мене така – тут мусить бути українська світлиця", - проводить екскурсію Ющенко. При цьому він не втомлюється повторювати про унікальність української культури і тисячолітній зв'язок поколінь. Якщо він патріотом тільки прикидається, то тоді повітря прикидається повітрям.

Земельну ділянку Ющенко купив у 1992 році у сусідського дідусі – як чесно признався в.о. прем'єра, грошей він за неї не платив, а віддав "декілька мішків зерна". Державною ж дачею за час свого прем'єрства Ющенко жодного разу не скористався.

З самого початку треба сказати, що Ющенко – фанатик. У хорошому значенні цього слова – про своє захоплення він може розказувати годинами, кожний камінь або кущик має ексклюзивну легенду, а куплені за сотню гривень на Сінному ринку у Києві ступа або плуг – абсолютно потворні і нефункціональні на погляд сучасного урбанізованого покоління – може бути дорожче за все на світі. Хоч ні, це уже занадто – куплене там же дерев'яне корито здатне поконкурувати за любов екс-прем'єра.

"Це моя колекція дзвіночків. А це крісло я вистругав сам", - показує Ющенко на дерев'яний корч – в минулому житті. "Він з поїздок замість сувенірів камені привозить", - вже без відчаю в голосі повідомила пані Катерина. Потім з них Ющенко збирає якісь паркові композиції. А на вершині пагорба Ющенко разом з друзями встановили "подарунок" – хрест 4 на 6 метрів на честь 2000 років від Різдва Хрістового.

Таке відчуття, що Ющенко тягне в будинок все, що попадається на очі. Головне місце закупівель – Сінний ринок у Києві, де він з'являється кожної неділі, а також щомісячний "сльот" таких же фанатів, як і він. Коли просто дача перетворилася в справжній музей етнографії і ремесел – вже не пам'ятає ніхто.

Крім збирання різних старовинних предметів побуту півстолітньої-вікової давності, Ющенко сам ліпить глиною, малює і вирізає з дерева. Відкривши хвіртку прем'єрської дачі, перед поглядом постає не забитий мерседесами гараж (до речі, гаража взагалі немає), а величезний корч – найближча "жертва" Ющенка. Поряд стоїть чумацький віз – тут же господар розказує довгу легенду, що йде корінням в ще донацбанківську історію звільненого прем'єра. "Років сім назад, заходячи в банк "Україна", ви могли бачити віз. У кожного банку мусить бути ідея. Ми довго думали, і мені спало на думку, що чумацтво – це славетний український бізнес…" Скорочуємо оповідання через почуття справедливості до інших історій від Ющенка, для переказу яких треба було б відкривати спеціальний сайт.

Є у Ющенка і місця окремої гордості – це пічь, до будівництва якої він доклав руки. Це велика кімната, де є куточок Тараса Шевченка. Тут же і улюблене місце Ющенка – біля каміна на саморобній табуретці, поруч з "каменем, привезеним з в'язниці в Казахстані, в якій знаходився під час заслання Шевченко".

У кутку – музичний центр з постійно граючими українськими народними піснями. При цьому старша дочка Ющенка зізналася, що телевізора на дачі немає – щоправда, на даху будинку чомусь стоїть параболічна антена. Немає на дачі, за зізнанням господарів, і лінії урядового телефонного зв'язку.

Агрохозяйство імені Ющенка

Ще одне захоплення Ющенка – це флора і фауна в будь-якому вияві. Він навіть комарів "розводить" – щоб карасі в штучному озерці (метрів десять квадратних площею) не нудьгували. Ще по дорозі на дачу спікер в.о. прем'єра Наталія Зарудна розповіла, що після чергового конфлікту шеф брав в руки ножиці і підрізував квіти в своєму кабінеті. На дачі талантам ботаніка-агротехніка меж немає жодних. Репліки в стилі "ось тут у нас буде рости топінамбур" відразу видають Ющенка. "Підходжу я одного разу до Віктора Андрійовичеві і говорю, що хотіли з ним на вихідних журналісти інтерв'ю записати. А він мені – я ще "заячий холодок" не викопав", - поділилася ще однією історією прес-секретар. "Ось тут у мене мох. А, ви ще не бачили, як калина повинна рости", - говорить сам агроном.

До кінця другого часу екскурсії дачею вже ніхто б не здивувався, якби з-за рогу вискочила корова. І, насправді, є у Ющенка свій особистий підсобний "колгосп" – він утримує два барани ( "Раніше чомусь думали, що один з них овечка"), дві кози, два півні, дві курки, 10 курчат, "перепелів десятка два". "Риби пітьма тьмуща", - явно з іронією похвалився господар, бо "озеро" його глибиною сантиметрів тридцять. Крім того, є у Ющенка два гусаки "від Івана Степановича" – це окрема легенда. Подарував їх Ющенко спікер Верховної Ради Плющ, і тепер в.о. прем'єра нахвалює їх через слово, і журналістам порадив, якщо ті побачать Плюща, щоб також не забули похвалити його гусей.

Є ще дві собаки безпорідно-кошлатих – Ночка з Золотоворітської і Люська з Шота Руставелі. Підібрала їх Катерина Чумаченко на вказаних вулицях Києва, за що вони і отримали такі "прізвища". Була десь третя собака, але, як кажуть очевидці, "вдень вона ходить по селу". Зі слів пані Катерини, через їх руки пройшло кілька десятків хвостатих тварин, яких вони здають до притулку.

Ах, трохи не забули, є ж ще пасіка – 7 вуликів. Після закінчення екскурсії по підсобному господарству Ющенка просить не розказувати про свою міні-ферму Азарову.

Тримається все це на самому Ющенку. Кажуть, він навіть іноді рано вранці в робочі дні приїжджає попорпатися в городі. Зі слів пані Катерини, раніше, до прем'єрства, "Віктор бував на дачі кожну суботу і неділю, зараз рідше".

Ще одну сумну історію розказала Катерина Чумаченко. Стала одного разу вона саджати помідори, але "Вітя мене розкритикував", і довелося все пересаджувати. У результаті кущі вийшли в половину людського зросту, але самих помідорів на них не було. На провокаційне питання, хто за всім цим стежить у час, поки Ющенко живе іншим життям у Києві – господарі дякують сусідів. Ті ж відгукуються про Ющенка тільки добре і розказують, як один у одного запитують поради на економіко-господарські теми.

Шпіонка Катерина

Якщо дружина Ющенка і американський шпигун – той зовсім нікудишній. Хоч і говорить прекрасною українською. Розказала журналістам різні секрети, весь час усміхалася, вибачалася за спізнення, тому що довго одягала дочку Софійку і ніяковіла, коли її сервіровку стола почали знімати п'ять телекамер. Щодо секретів – пані Катерина зізналася, що в ніч перед звітом уряду Ющенко не нервував. "Він знав, як воно буде, і це його вже не непокоїло. Приліг поруч з дочкою, і вночі вони дивилися канал Discovery". На питання, що ж чекає в майбутньому, вона пошепки відповіла: "Все буде добре".

"У нас багато інтересів спільних", - розказує вона і згадує, як недавно ходили до "Кинопалацу" на "Гладіатора". У той же час дружина Ющенка визнає, що агрономію вона ще не освоїла. Говорить з журналістами вільно на будь-які теми. Вважає, що роль жінки в українському суспільстві велика: "Якби не жінка, то не було б сьогодні незалежної України". На питання про дружбу з Тимошенко, завдяки якій остання ніби і опинилася заступником прем'єра Ющенка, Катерина Чумаченко зізнається, що бачилася за життя з нею усього два рази, "коли її ставили на посаду".

Коли згадуються якісь плітки, пані Катерина тільки сумно зітхає. Вже самому Ющенку довелося розкривати секрети про те, яких нервів стоять домисли навколо її громадянства США, впливу на прем'єра і через нього – на всю країну. "Коли в черговій статті написали, що Катя – глава уряду, вона – в сльози. Трохи пізніше зібралися ми з друзями, підіймаю тост я, говорю їй, мовляв, спасибі, що ти як глава уряду привела країну до таких результатів. А вона ще сильніше плаче". Атмосфера повного сімейного щастя та ідилії – ще одне абсолютно суб'єктивне враження після відвідування.

Можливо, чимало знайдеться людей, які скажуть, що цей візит журналістів був ретельно спланованою акцією політичних технологів, де кожний жест і слово репетирувалося вечорами на проліт. І Ющенку довго підбирали, які джинси будуть до лиця разом з кросовками. І майстри інтриг думали, брати Катерині Чумаченко маленьких дочку і внучку Ющенка з собою на дачу або не брати.

Однак як очевидець можу заспокоїти, що такого враження немає. І навіть натяку на нього. Дивно, чи не так?


Для збільшенної кольорової копії - натисніть на фотографії






Дача Ющенка
Дача Ющенка






Мініатюрне озірце на дачі Ющенка








Крісло. Автор В.Ющенко
Крісло. Автор В.Ющенко





Майстерня (Той самий 'будинок для прислуги')
Майстерня (Той самий 'будинок для прислуги')





Чумацький віз
Чумацький віз





Пасіка
Пасіка





Перед каміном, у великій кімнаті
Перед каміном, у великій кімнаті




В.Ю. - пасічник
В.Ю. - пасічник




На веранді
На веранді






З дружиною Катериною Чумаченко
З дружиною Катериною Чумаченко





Софійка та Домініка-Ярина, дочка та онучка Ющенка
Софійка та Домініка-Ярина,
дочка та онучка Ющенка




Катерина та Софійка
Катерина та Софійка



Для збільшенної
кольорової копії -
натисніть на
фотографії



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
фотоРакетний удар РФ по Одесі: мер повідомив про наслідки і опублікував фото
01:30
Губернатори РФ скаржаться на атаку БпЛА і пошкодження енергетичної інфраструктури
01:04
Черговий обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України – посол США
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
футбол"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
Усі новини...