Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко – претендент на роль маріонетки

Понеділок, 9 квітня 2001, 14:13
Уряд Ющенка залишиться й після 17 квітня, але це буде слабкий уряд. Політична угода між Кабміном та більшістю підписана не буде. А Кучма скаже щось на зразок: "Уряд Ющенка – найгірший з усіх, але ми змушені його підтримати".

Такий варіант директор Інституту політики вважає найбільш вірогідним. У непідписання політичної угоди, на думку Миколи Томенка, зацікавлений сам Кучма, бо у протилежному випадку "прем'єр перейде у більш незалежену площину і послабить президента". Тому була відкинута ідея коаліційного уряду, і через це "в значній мірі програв боротьбу" з урядом Ющенка перший віце-спікер Медведчук.

Водночас Томенко поповнив ряд версій непідписання політичної угоди пропрезидентськими фракціями своєю, оригінальною: угода надасть рік недоторканості Ющенку, що для них "є неприйнятним", бо ці фракції не до кінця відкидають варіант дострокового припинення повноважень Кучмою, а в такому випадку його функції до виборів президента перейдуть до прем'єра.

На думку Томенка, Верховна Рада визнає роботу уряду незадовільною, але голосувати за відставку не буде. По ходу прем'єру будуть вноситися кадрові пропозиції. Без політичної угоди Ющенко буде у стані "несамостійності, малої впливовості та заручника ситуації". Це все знайшло в уяві Томенка метафоричне відображення – на яку шалку терезів ляже рука Кучми, то так воно й буде. Сама ж репетиція того, як воно відбуватиметься перед звітом уряду, мала місце на з'їзді УСПП, вважає Томенко.

Однак доля уряду Ющенка залежить "виключно від нинішнього президента", і ні українське суспільство, ні політичні партії в цьому питанні не мають ніякого впливу.

На відставку Ющенка Томенко ставить менше, ще менше – на усунення Кучми. "Якщо чинний прем'єр піде, то політична криза в Україні стане суспільно-політичною. Про це говорять результати соціологічних опитувань, проведених найбільшими центрами – половина українців не підтримує Кучму, стільки ж за акцію "Україна без Кучми" та самого Ющенка".

Ідею перереєстрації більшості Томенко вважає вдалим кроком аналітиків Волкова, який нарешті знайшов підтримку у Кучми. "До цього у Волкова була полоса невдач, і тепер його аналітична команда повертає втрачені позиції". А те, що першими до перереєстрації залучилися фракції із найзатятішими антикучмістами у своїх рядах, Томенка не дивує. "Парламентська більшість створювалася з конкретним прем'єром, і було б дивно, якщо ті, хто найбільше підтримував його, відмовилися від цього. І те, що там записано про підтримку курсу Кучми на реформу, демократичні перетворення, свободу слова – вони це теж підтримують. Інша справа, що це не виконується".

Також, на думку директора Інституту політики, лідер "Трудової України" Сергій Тигипко залишається "найбільш впливовим і найнебезпечнішим для президента політиком", як мінімум до вересня нинішнього року. А нинішня криза продемонструвала, що Кучма "не має справжніх друзів, однак має непримиренних ворогів і виключно власні інтереси".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування