Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу Гонгадзе не закрито

П'ятниця, 25 травня 2001, 11:06
Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов на парламентській трибуні виглядав дуже невпевнено, голос його помітно тремтів. Почав ламаною сумішшю української і російської з білоруським акцентом, тому попросив дозволу говорити російською. Сказав, що якщо говоритиме українською, його не вірно зрозуміють.

На відміну від нього, прокурор Потебенько почував себе, як в стінах рідної прокуратури, навіть дещо поблажливо щодо депутатів. Був дуже короткий і коректний. Головне, що стало зрозуміло - справу Гонгадзе не закрито.

"Я добре розумію українську, але поки що погано говорю, зараз працюю над вдосконаленням мови", - почав Смирнов і для того, щоб справити добре враження, розповів про успіхи міліції за час його керівництва.

Після короткого вступу він перейшов власне до справи Гонгадзе, спочатку повідомивши про те, скільки і чого міліція зробила. З його слів, працівники міліції провели у відрядженнях більше 300 людиноднів, щодня тільки по Києву працювали 3 тисячі чоловік, і т.д.

Головне, чому була присвячена промова Смирнова, - це виправдання за свою скандальну заяву, з якої слідувало, що Гонгадзе вбили хулігани, абсолютно "випадково і спонтанно". Хуліганів вбили також, а на їх трупах знайшли схему поховання тіла у Тараще.

"В газетних виданнях, на телебаченні і в Інтернеті з'явилося різне тлумачення моєї заяви з Гонгадзе, але точна версія є тільки в газеті "2000", звідки зрозуміло, що це - моя особиста думка, і сказати все може тільки прокуратура", - сказав Смирнов.

Далі Смирнов посипав голову попелом і визнав, що його заява, "зроблена у такій формі, є передчасною". І тут же виправдався, що в його словах "не приводилися конкретні дані про осіб і обставини". "Остаточне рішення про достовірність версії можна ухвалити тільки після завершення слідства. Зараз продовжується робота і за іншими напрямами", говорить Смирнов.

Зокрема, відпрацьовуються злочинні угрупування, кілери, "які можуть бути здатні на такі злочини". Відпрацьовується і так званий "чеченський слід" в зв'язку з тим, що "ніби між Гонгадзе і чеченцями виник конфлікт через те, що Гонгадзе готував інформацію до газет про торгівлю зброєю". "Чеченська версія, додав міністр, з'явилася "задовго" до появи касет Мельниченка.

Проте, Смирнов продовжував наполягати на тому. що версія, викладена ним, -найбільш перспективна і доказова з точки зору оперативних дій".

У відповідь на запитання депутатів Смирнов визнав, що на машині, яка, "ніби то стежила за Гонгадзе", дійсно були номери МВС, однак задовго до початку стеження ці номери украли зі службової машини МВС. "Можете вірити, можете не вірити. Я не можу сказати, що ця машина належала МВС. Я повернуся до цієї справи і проведу повторне розслідування", - пообіцяв Смирнов.

Генпрокурор почав з того, що не має права давати інформацію щодо розслідування справи. І указав міністру, що той також не мав права розкривати деякі обставини справи, оскільки справа знаходиться у веденні прокуратури.

Він повідомив, що "в рамках можливого" інформація у справі поширена в парламенті і коротко виклав суть справи.

Дійсно, після перевірки інформації щодо можливої причетності жителів Києва, членів одного з організованих злочинних угрупувань до вбивства Гонгадзе, громадян Д. і Г., які зникли на початку листопада минулого року, слідством встановлено, що ці особи були убиті, а місцезнаходження їх тіл також встановлено.

"Причетність їх до вбивства перевіряється. На сьогоднішній день ця версія заслуговує на увагу. Оскільки крім свідоцтв двох осіб, були знайдені в одягу трупа рукописна схема поховання тіла у Тараще, яка повністю співпадає".

Крім того, в салоні автомобіля знайдений грунт, який за різними ознаками, співпадає з грунтом, в якому було знайдено тіло Гонгадзе.

Є свідчення двох свідків зі слів очевидця вбивства Гонгадзе. Очевидець, на жаль, також мертвий, "тому говорити категорично про достовірність версії поки не можна".

"Хоч безумовно, що це найбільш вірогідна версія. Хоча говорити, що вбивство Гонгадзе розкрито, я не маю основ", завершив прокурор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100 відсотків
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсона, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
20:23
У Берліні заборонили прапор Росії на 8 та 9 травня
Усі новини...
Реклама: