Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокуратура проти судді Замковенка

П'ятниця, 25 травня 2001, 13:31
24 травня в кабінеті голови Печерського районного суду Києва Миколи Замковенка Генеральна прокуратура України провела обшук. Агентство УНІАН з посиланням на прес-службу київської прокуратури повідомляє, що 23 травня прокуратура Києва порушила кримінальну справу за ст. 167, ч.2 Кримінального кодексу України.

Тобто Замковенка звинувачують у недбалості. За цією статтею найскандальніший суддя України може отримати від двох до п'яти років з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років і штрафом від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

За версією київської прокуратури, все почалося з того, що 23 травня Генеральна прокуратура запропонувала Миколі Замковенку видати для перевірки в порядку нагляду чотири карних справи, розглянуті особисто головою суду протягом 1998 -1999 рр. Основою для такої вимоги стало "порушення конституційних прав громадян на оскарження в касаційному порядку вироків Печерського райсуду, ігнорування вимог закону про направлення карних справ до касаційної інстанції Київського міського суду за скаргами засуджених, подання посадових осіб прокуратури і скарги інших учасників процесу, порушення вимог закону про направлення справ до прокуратури для їх перевірки в порядку нагляду".

За інформацією прес-служби столичної прокуратури, на таку вимогу Микола Замковенко видав тільки одну справу, зазначивши, що інші "будуть передані після підготовки і належного оформлення". Для встановлення місцезнаходження цих справ і порушено кримінальну справу і "санкціонована їх виїмка". Оскільки Микола Замковенко відмовився видавати справи, в його кабінеті проведено обшук.

Генпрокурор України відмовився коментувати цю ситуацію. Кореспондент УНІАН повідомляє, що Михайло Потебенько послався на те, що в той час (23 травня ) він знаходився у відрядженні, тому рішення ухвалювалося без нього. Відповідаючи на питання про те, хто ухвалював рішення про порушення справи, він відповів, що це робив заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.

Від УП нагадаємо, що Микола Замковенко очолює суд, в якому розглядалися і розглядаються найбільш резонансні політичні справи.

Замковенко ухвалив рішення визнати потерпілою мати Георгія Гонгадзе і своє незадоволення цим рішенням неодноразово демонстрував заступник генпрокурора Олексій Баганець. Саме Замковенко визнав неправомірним арешт Юлії Тимошенко. Саме він розглядав скандальну справу кримінального авторитета Бориса Савлохова і засудив його до 7 років ув'язнення.

Багато людей вважає, що Микола Замковенко є особистим другом Леоніда Кучми. Рішення випустити з в'язниці Юлію Тимошенко є чи не єдиним, яке не збігалося з бажанням президента. До цього голова Печерського райсуду відзначився тим, що змусив ЦВК почати процедуру проведення референдуму, вирішив, що голова ВР Олександр Ткаченко мусить віддати печатку парламенту своєму наступнику Івану Плющу (це так звана оксамитова революція, легітимність якої й досі викликає сумніви у багатьох депутатів), відхилив клопотання про зміну запобіжного заходу для чоловіка Юлії Тимошенко, який і досі силить у Лук'янівськомцу СІЗО.


Пізніше з'явилася інформація, що карна справа порушена не проти Замковенка, а за фактом недбалості. В інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна начальник відділу підтримки державного обвинувачення в судах Київської міської прокуратури Олександр Кузовкін сказав, що "стосовно судді справа може бути порушена тільки генеральним прокурором України". За його словами, в цей час слідством ще не встановлені особи, які винні у здійсненні цього злочину. "Я не знаю, хто винен - або суддя, або завідувач канцелярією, або секретар, ми ще не визначилися, хто буде відповідати", - сказав Кузовкін.

Прокуратура Києва встановила чотири факти неналежного виконання службових обов'язків.

Так, за словами Кузовкіна, одним з вироків Печерського райсуду від 31 грудня 1999 року "звичайний громадянин" України був осуджений за квартирний розбій до 10 років позбавлення волі. Після оголошення вироку, тобто півтора року тому, засуджений оскаржив в касаційному порядку цей вирок, однак, незважаючи на встановлений законом термін, справа до касаційної інстанції направлена не була. "Він написав більше 50 скарг до Печерського райсуду, Верховну Раду, президенту, уповноваженому з прав людини, однак справу так і не було направлено до Київського міськсуду", - сказав начальник відділу. При цьому він підкреслив, що "цей осуджений в цей час знаходиться під вартою без достатніх підстав для цього, оскільки вирок щодо нього не набрав законної чинності".

"Ми вивчимо справи, направимо до міського суду і в залежності від цього будемо ухвалювати рішення про притягнення якихсь осіб до відповідальності, якщо вони будуть встановлені під час розслідування", - сказав Олександр Кузовкин.

У свою чергу голова комітету ВР з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Юрій Кармазін підтвердив, що кримінальна справа порушена все ж проти Замковенка і вважає цей факт "цілком правомірним".

За його словами, "при наявності підстав кримінальна справа може бути порушена проти будь-якої особи, оскільки повністю недоторканної людини в державі не може бути". Юрій Кармазін сказав, що до нього особисто неодноразово зверталися з приводу притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Миколи Замковенка.

Депутат зазначив, що провину або невинність Миколи Замковенка повинен визначити суд. За його словами, Микола Замковенко має право оскаржити постанову про порушення справи в міському суді або може подати в суд на генерального прокурора. Однак, зазначив Юрій Кармазін, і генпрокурор, згідно з Конституцією і законом "Про статус суддів", має право порушувати кримінальну справу проти суддів і провести розслідування, якщо для цього є достатні підстави. Він додав, що, незважаючи на те, що суддям "не так уже і часто оголошують догани, такі догани у Миколи Замковенка були навіть на момент вручення йому державних нагород президентом".

Юрій Кармазін не вважає порушення цієї справи порушенням принципу недоторканості суддів. Він пояснив факт підписання цього подання виконувачем обов'язків генерального прокурора Віктором Кудрявцевим тим, що тоді Михайло Потебенько знаходився в Одесі на засіданні координаційного комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією при президентові України.

Заступник генпрокурора Олексій Баганець згадав Замковенку свою давнішню образу на його рішення визнати мати Георгія Гонгадзе потерплою. УНІАН повідомляє, що Баганець вважає, що Замковенка "покарали" за справу Гонгадзе.

Він висловив думку, що Замковенко допустив численні порушення під час розгляду судових позовів на останні рішення Генпрокуратури у справах про визнання потерпілими родичів Георгія Гонгадзе Мирослави і Лесі Гонгадзе.

Нагадаємо, що Баганець навіть заявив 4 квітня в одному зі своїх інтерв'ю, що збирається "клопотати перед генпрокурором про підготовку подання на суддю Замковенка в кваліфікаційну суддівську комісію, щоб його притягли до дисциплінарної відповідальності", оскільки "порушені його права".

 
 
Перша реакція, висловлена Замковенком, в інтерв'ю УНІАН, така ж скандальна, як і факт порушення проти нього кримінальної справи. Він заявив, що має намір в ефірі української служби радіо "Свобода" звернутися з проханням до країн Заходу надати йому політичний притулок.

Пізніше, даючи інтерв'ю журналістам, Микола Замковенко коментував події навколо себе менше епатажно.

"Якихсь посадових осіб, які порушили цю кримінальну справу, не влаштовували рішення", які він прийняв, вважає Замковенко. "Це - тиск на моїх колег: ось ми посадили на місце одного "крутого" суддю, дивіться - з вами таке ж буде", - цитує його слова Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на питання, чи не вважає він факт порушення карної справи тиском особисто на нього, Замковенко сказав, що на нього "складно натиснути". "Скільки б на мене не давили морально, я не ламаюся, і ноги у мене не підкошуються", - заявив суддя і додав, що знає "цих замовників", однак відмовився назвати їх імена.

Суддя не виключає, що поява карної справи була викликана його рішенням у справі Юлії Тимошенко, але не виключає й інших мотивів: "Можливо, позовами до Потебенька про захист честі і гідності, може позовною заявою одного прокурора про відновлення на роботі". Якраз в ці дні в Печерському суді повинна була розглядатися одна з позовних заяв проти Михайла Потебенько.

"Якщо ми так почали футбол - треба забивати голи, сказав Замковенко журналістам. - Я маю намір нападати - підготуюся і видам вам серію матеріалів". Суддя навіть не виключив, що його можуть заарештувати. Постанова про обшук, з якою в його кабінет прийшли працівники прокуратури, є "нелегітимною", вважає Замковенко і заявляє, що видав всі необхідні прокуратурі справи добровільно.

Відповідаючи на питання, чи дійсно він має намір просити надання політичного притулку він відповів: "Я думаю, що для України я потрібен, щоб і надалі займатися правосуддям, а якщо в моїй роботі трапляються помилки, то нехай мене поправлять - немає людей, які б не помилялися". "Якщо будуть тривати такі інсинуації і незаконні дії, від яких я не можу бути захищеним, то я звернуся за політичним притулком для себе і своєї сім'ї", - все ж залишив тему відкритої Микола Замковенко.

Читайте про справи Замковенка:

Судовий цирк на Печерську

Щоб зрозуміти феномен цього судді його треба бачити. Веселий, жартівливий, дівчат-секретарів міняє кожне засідання. Посміхається, охайна зачіска. Мені чимось нагадав Марчука – такий же ситий і задоволений життям вигляд. Влітку саме Замковенко відмовився випустити чоловіка Юлії Тимошенко і він сам, до речі, згадав про це, коли Тимошенко приїхала свідчити до суду. Вдача у нього така – вирішувати долі колись сильних світу цього.

Тимошенко наказано звільнити

Після виголошення вироку Печерського суду головуючий Микола Замковенко звернувся до всіх, хто знаходився у залі: "Печерський районний суд проявив в черговий раз "Замковенщину". Це вислів не мій, я цитую, це вислів самої Тимошенко. В цьому і проявляється "Замковенщина".

Знову "Замковенщина"?

Печерський райсуд не прийняв скаргу Лесі Гонгадзе щодо дій Потебенько та порушення закону "Про інформацію". Адвокат мами Георгія пообіцяв наступного тижня подати нову скаргу – на…

Замковенко відновив справедливість

Мама Георгія Гонгадзе має бути визнана потерпілою. Суд визнав дії заступника генпрокурора Олексія Баганця, який не вважає Лесю Гонгадзе потерпілою, неправомірними.

Філіал СДПУ(о) у Печерському райсуді?

Самий гуманний по відношенню до звільнених чиновників суддя Замковенко відзначився ще раз. Очолюваний ним Печерський районний суд Києва скасував рішення уряду, а сам суддя через місяць…

Діденко фігурує у справі "Градобанку"

По тому, хто і як реагує на скандал навколо Ігоря Діденко, можна судити про бизнесову зацікавленість тих або інших депутатів…

Хай живе Український суддя Замковенко, самий гуманний суддя в світі!..

Чекаєте розгляду певної резонансної справи, потім йдете до букмекерської контори і ставите на сторону, яка, бодай, теоретично якось пов'язана з владною кон'юнктурою. Сумнівів немає, ви переможете.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування