Дуля олігархам: Кучма тасує стару колоду
Кінах отримав дублера та ще одного заступника

Середа, 30 травня 2001, 19:03
Кучма призначив держсекретарем уряду Володимира Яцубу. Ця людина відтепер буде стояти за спиною Кінаха і вирішувати всі його проблеми. Можливо, він прослужить 5 років, а може і менше. Президент вільний призначати, але може і звільнити з роботи, щоб поставити більш керовану людину. Цьому чиновнику відтепер не страшні урядові кризи, якщо такі взагалі після нововведень президента можливі. Йому потрібно остерігатися тільки гніву гаранта, оскільки від думки Кінаха він не залежить.

Згідно з указом держсекретар Кабінету міністрів організує і забезпечує діяльність прем'єр-міністра, першого віце-прем'єра, віце-прем'єрів і міністрів. Він затверджує по узгодженню з прем'єр-міністром і Міністерством фінансів штатний розклад і кошторис витрат секретаріату, призначає і звільняє всіх працівників секретаріату Кабінету міністрів.

Яцуба буде також висувати кандидатури на посади працівників патронатних служб в секретаріаті уряду і апаратів міністерств.

З січня минулого року Яцуба займав посаду першого заступника урядового секретаря. Народився в 1947 році в Дніпропетровську, дістав освіту інженера-металурга. З 1990 по 1994 роки був народним депутатом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У 1995-98 роках він займав посаду першого заступника глави адміністрації президента, з 1998 по 2000 рік - перший заступник міністра Кабінету міністрів.

Заступниками Яцуби призначені Тимофій Мотренко, Костянтин Петров, Наталія Нестеренко, Петро Крупко.

У першому своєму інтерв'ю Інтерфакс-УкраїнаЯцуба пообіцяв, що буде старатися, як і за часів Ющенка, забезпечувати прозорість і гласність під час прийняття рішень уряду. "Я упевнений, що навряд чи щось зміниться в головному - у процесі прийняття рішень", - сказав новий держсекретар.

Скорочувати кадри урядового секретаріату Яцуба "не бачить необхідності". "Я на цьому наполягати не буду".

Насамперед урядовий секретаріат спільно з міністерствами розпочне роботу з вивчення структури міністерств, а також за призначенням їх держсекретарів.

Показово, що Яцуба був готовий реалізовувати ідею Кучми з розділення політичних та чиновничих функцій всередині кожного міністерства ще півтори року тому, коли сам працював заступником Толстоухова (міністр Кабінету міністрів в уряді Пустовойтенка). "Апарат державних органів управління має бути повністю деполітизований", - передають слова Яцуби "Факти" за листопад 1999. Водночас нинішній дублер Кінаха ще тоді вважав, що "міністри - це політичні діячі", оскільки вони приходять на період від виборів до виборів, "а апарат залишається працювати" і після зміни уряду.

Тим часом Кучма продовжує формувати новий уряд, не звертаючи уваги на попередню полеміку з приводу коаліційного уряду.

Віце-прем'єром став Володимир Семіноженко, що працював на цій же посаді в останні місяці уряду Пустовойтенка і нічим себе не проявив. Міністром культури став Юрій Богуцький - не плутати з однофамільцем-генпродюсером ICTV. Цей Богуцький до призначення працював заступником глави адміністрації президента.

Зберегли свої посади в уряді міністр економіки Василь Роговий, міністр аграрної політики Іван Кириленко, міністр праці та соціальної політики Іван Сахань, міністр юстиції Сюзанна Станік, міністр охорони здоров'я Віталій Москаленко (про претензії "Демсоюзу" на цей пост неодноразово говорив лідер партії Олександр Волков). Зберіг за собою свою посаду і міністр фінансів Ігор Мітюков, що взагалі не прогнозувалося спостерігачами. Сам Мітюков два тижні тому в інтерв'ю УП свої шанси залишитися в уряді оцінив "високо", і, посміхнувшись, додав: "На посаді міністра культури".

Враховуючи призначених Кінаха, Дубину, Зленка, Смірнова, Кузьмука і Дурдінця, таким чином, вже відомі 14 прізвищ членів нового уряду.

У попередньому уряді Віктора Ющенка було 20 посадоців - прем'єр, перший віце-прем'єр, 3 віце-прем'єри і 15 міністрів. Поки що нічого не говорить про те, що інші 4 портфелі віддадуть на розтерзання парламентським фракціям. Також у цьому уряді планувалося ввести посаду міністра з питань промислової політики та торгівлі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування