Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РУХ у вогні. Гаситиме його Удовенко

Субота, 5 травня 2001, 20:48
Переобрання Геннадія Удовенка та вихід з партії Тараса Чорновіла – такі підсумки 11-го з'їзду Народного Руху України.

За кандидатуру Удовенка проголосував 371 делегат, проти – 177, утрималися 65 делегатів. Його суперником був заступник голови НРУ, народний депутат Михайло Косів, за якого проголосували 257 делегатів, (проти 307, утрималися 51 делегат). На користь цих кандидатів знялися відповідно Лесь Танюк і Тарас Чорновіл.

Після оголошення підсумків голосування народний депутат, син загиблого лідера НРУ Тарас Чорновіл, який підтримував кандидатуру Косіва, заявив про намір вийти з рядів партії.

Чорновіл повідомив журналістам, що він, швидше за все, збирається вступити в партію "Реформи і порядок", і вже у неділю має намір звернутися до Віктора Пинзенику з таким проханням. Водночас Тарас Чорновіл категорично виключив можливість створення ще одного Народного Руху.

Відповідаючи на питання журналістів, він виразив упевненість в тому, що фракція НРУ в парламенті збережеться. Разом з тим не виключив, що ряди фракції можуть покинути декілька депутатів.

Другий день роботи з'їзду приніс Народному Руху нову програму партії та нове гасло.

Вирішено, що Народний Рух діє на основі "чітко сформульованої ідеології" – "ідеології української національної демократії". Саме ж визначення "національної демократії" в програмі НРУ дане оригінальне – "це синтезуюча ідеологія, яка об'єднує цінності консерватизму, лібералізму, соціальної демократії…". Виявляється, об'єднати протилежні поняття не тільки можна, але і треба – для розбудови "національної демократичної держави європейського типу".

Гасло Народного Руху України – "Державність, демократія, реформи!".

Ще одним рішенням з'їзду НРУ погодився на створення виборчого блоку з партією "Реформи і Порядок" і Конгресом українських націоналістів для участь в парламентських виборах 2002 року. З'їзд пропонує звернутися до Українського народного Руху (лідер - Юрій Костенко), Християнського народного союзу (лідер - Володимир Стретович) та "інших партій демократичної реформаторської спрямованості" увійти до складу цього виборчого блоку.

З'їзд також ухвалив рішення звернутися до прем'єр-міністра Ющенка з пропозицією очолити цей виборчий блок, який, найпевніше, носитиме ім'я Вячеслава Чорновола.

Дводенний 11-й з'їзд Народного Руху України проходив у Києві в суботу та неділю. Можливо, ці два дні стали вирішальними для найстарішої політичної партії України. Народний Рух Геннадія Удовенка останні півтора року знаходиться в стані політичної невизначеності, а ситуація з лідером партії взагалі виглядає парадоксально. На думку багатьох аналітиків, при номінальному лідерстві Удовенка, реальним лідером партії є Тарас Чорновіл, який в останні півроку є одним з найяскравіших і перспективних лідерів опозиції.

Сам Чорновіл так пояснив, чому він підтримує Косіва: "Його команда приведе Рух до опозиційної діяльності. Йдеться не про опозицію конкретно до Кучми, хоча сьогодні очевидно, що не бути в опозиції до чинного Президента може дозволити собі лише людина, яка або куплена, або сподівається, що її куплять незабаром. У разі обрання лідером Руху Михайла Косіва партія ввіллється в широке опозиційне середовище і саме Рух буде визначальним для створення цього середовища".

На відкритті з'їзду були присутні керівники партії "Реформи і порядок", Республіканської християнської партії і Української республіканської партії, а також представники Української автокефальної православної церкви, Української греко-католицької церкви і Української православної церкви Київського патріархату, які освятили з'їзд.

Прем'єр-міністр Ющенко повідомив через посередників, що не зможе бути присутнім на з'їзді НРУ. Відкриваючи з'їзд, лідер партії Геннадій Удовенко сказав, що він розмовляв з Ющенком напередодні, і прем'єр повідомив, що, на жаль, в зв'язку загостренням хронічної хвороби хребта не зможе приїхати.

До початку з'їзду на вулиці перед будинком культури КПІ, де і проходив з'їзд, зібралися пікетники з плакатами: "Суркізації Руху - ні!, "Чорноволівський Рух Київщини - за Михайла Косіва", "Делегація київської обласної легітимної організації вимагають участі у з'їзді", "Делегат! Ти прийшов ховати чорноволівський Рух або відроджувати його?, "Олігархи убили Чорновола, не дамо убити його ідею!". Пізніше частина пікетників перебралася на балкон зали, де проходить з'їзд.

Член Народного Руху України, народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що партія повинна перейти у опозицію до влади в Україні. Інтерфакс-Україна повідомляє, що в інтерв'ю журналістам під час з'їзду Чорновіл вказав на існування розколу в рядах Руху, який, за його словами, є "розколом дії і відсутністю дії, реакції і відсутності реакції".

Він пояснив, що в країні відбуваються певні політичні події, і Народний Рух, який повинен очолювати ці політичні процеси, "відсторонюється від розв'язання цих проблем". "Це трагедії для політичної партії, яка займає авангардні позиції", - вважає Чорновіл. Якщо Рух усунеться від того, щоб очолити опозиційний політичний процес, зазначив депутат, це буде означати, що партія "перейшла в табір тих людей, які вимушені скотиться до співпраці з олігархічними партіями". "Ідейний розкол йде, видимо, по цій осі", "за принципом відносин до системи влади", підкреслив він.

У той же час в інтерв'ю, опублікованому в суботньому номері газети "Дзеркало Тижня", Тарас Чорновіл заявив, що не упевнений, що на з'їзді НРУ вдасться "змінити ситуацію" в партії.

За словами Чорновола, "на сьогоднішній день не Геннадій Йосифович керує Рухом, їм керують ззовні, і якщо ми знову оберемо главою партії Геннадія Удовенко, це буде трагедією".

"Навіть львів’яни, всупереч задекларованій позиції, готують списки делегатів з’їзду з абсолютно піддатливих і залежних людей, яких у нас називають дрібними номенклатурниками. Відбувається капітальна, глибоко структурована підготовка певного рішення з’їзду. Тобто рішення вже прийнято. Залишити старе керівництво, а тих людей, які можуть хоч якимось чином вплинути на оздоровлення Руху, взагалі усунути від керівництва", - сказав депутат.

"Як ітимуть справи на з’їзді НРУ, так вони поступово позначаться на з’їздах двох інших партій. Якщо на нашому з’їзді буде визначено тверезу позицію — до чого ми повинні бути в опозиції, якій системі повинні протистояти, — то ми отримаємо фактично однозначний вектор для всіх правоцентристських українських партій. Якщо на з’їзді НРУ такої позиції не буде зайнято — іншим партіям доведеться визначатися самостійно, і це буде повний розбрід. Це буде розвал українського правого центру", - підкреслив Тарас Чорновіл.

Лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко зазначив на з'їзді, що у партії немає ніяких підстав для виникнення внутрішніх конфліктів. У Народному Русі є дискусійні моменти, однак НРУ пройшов через випробування "на самодостатність і єдність", сказав Удовенко. Він упевнений, що трагічна загибель В'ячеслава Чорновола і розкол партії внаслідок внутрішніх і зовнішніх чинників призвели до важких наслідків для Руху, до ослаблення партії і її впливу. Репутації НРУ "було завдвно серйозного удару", - сказав він.

Разом з тим, впевнений Удовенко, партія не розкололася, незважаючи на те, що цього чекали її опоненти. За його словами, зберегти і відродити Народний Рух вдалося завдяки самовідданості його членів, їх відданості ідеям В'ячеслава Чорновола, завдяки участі у виборах президента 1999-го року, а також завдяки підтримці партнерів по блоку - партії "Реформи і порядок" і Конгресу українських націоналістів, які підтримали Рух морально і політично.

Геннадій Удовенко заявив, що суперечливі моменти в партії звичайно виникали "на ґрунті прагнення до лідерства". Разом з тим, підкреслив він, будь-які дискусії всередині партії не повинні перейти у взаємні обвинувачення і не повинні приводити до антагоністичного протистояння.

Лідер Руху також назвав інсинуаціями чутки про ніби наміри НРУ об'єднатися з Соціал-демократичною партією України (об'єднаною). Він висловився за необхідність створення виборчого блоку, у складі якого партія піде на наступні парламентські вибори 2002 року. За його словами, основу цього блоку складе НРУ, партія "Реформи і порядок" і Конгрес українських націоналістів, однак блок відкритий для вступу до нього інших партій "демократичної і державницької спрямованості".

Удовенко вважає, що намір прем'єр-міністра Віктора Ющенка залишатися в політиці буде сприяти об'єднанню всіх демократичних сил і сподівається на те, що Ющенко очолить такий блок демократичних партій.

Разом з тим, Удовенко "серйозно стурбований" діями "радикальної опозиції", які викликають серйозну дестабілізацію ситуації в країні. Зокрема, говорячи про Соцпартію України та її лідера Олександра Мороза, Удовенко сказав, що для НРУ "повинне бути очевидно, що радикалізм Мороза - це спроба взяти реванш" за поразку на президентських виборах. Крім того Удовенко сумнівається в щирості позиції партії "Батьківщина", яку очолює екс-віце-прем'єрка Юлія Тимошенко.

На з'їзді також виступили представники дружніх НРУ партій. Зокрема, лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник закликав до створення широкої коаліції демократичних, патріотичних партій на чолі з національним лідером Віктором Ющенком. На думку лідера ПРП, така коаліція повинна перерости згодом у партію. "Ми маємо унікальний шанс об'єднатися і на парламентських виборах знести комуно-олігархічну нечисть", - заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...