Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наступного тижня в прокуратурі знатимуть правду про таращанське тіло

Неділя, 6 травня 2001, 13:32
Результати незалежної експертизи таращанського тіла, яку проводять експерти ФБР і Міністерства оборони США, будуть передані до Генеральної прокуратури України в найближчі дні.

Про це повідомив адвокат Леси Гонгадзе Андрій Федур. З його слів, американські фахівці мають намір завершити комплексну експертизу в обумовлені терміни. Поки ж, заявив він у неділю, проведення у США експертизи ДНК "іде за планом". Перед її початком очікувалося, що результати будуть відомі 5 травня.

Федур нагадав, що американські експерти повинні провести ідентифікацію тіла як за характерними ознаками, так і на основі експертизи ДНК, а також встановити причину і час настання смерті, механізм утворення пошкоджень на тілі. Він підкреслив, що це комплекс досліджень, який завжди має проводитися в таких випадках.

"Мене в даній ситуації дивує тільки одне – чому на це витрачено так багато місяців і чому експертиза в такому варіанті проведена тільки 26 квітня, хоч все це необхідне було зробити буквально на наступний день після того, як було знайдене тіло, - заявив адвокат. - Ті, кому це було потрібно, все давно чудово знали, розуміли і мали досить підстав, щоб відповісти на ряд важливих питань".

Здивований Федур додав, що в Україні "є дуже серйозні судово-медичні експерти". На його думку, експерт Ігор Воротинцев, який першим досліджував "таращанске тіло", "виконав свої професійні обов'язки на дуже високому рівні". "Я в цьому пересвідчився після того, як спостерігав це тіло протягом 7-мі годин (під час огляду тіла американськими фахівцями 26 квітня)".

Поки ж, вважає адвокат, справа Георгія Гонгадзе "стоїть на нульовій відмітці" і для просування слідства він не бачить "ніяких перспектив".

На його думку, це провина не безпосередніх виконавців – слідчих, а інших людей. Так, слідчий, що займався розслідуванням цієї справи, "виконав свої професійні обов'язки, визнавши дружину Георгія Гонгадзе потерпілою за кримінальною справою, однак потім заступник Генпрокурора чомусь це рішення відмінив", сказав адвокат.

Федур вважає, що для розслідування справи Гонгадзе необхідно створити спеціальну оперативну групу, якою буде гарантована безпека, а також те, що "на кого б вони ні вийшли внаслідок цього розслідування, вони будуть шанованими людьми в цій країні". "Поки держава не дасть такі гарантії цим людям, вони просто зобов'язані думати про свій завтрашній день і свої сім'ї", - підкреслив він. "Я не здивуюся, якщо завтра провина за неефективність розслідування цієї справи буде покладена не на тих осіб, які відповідають за це, а на звичайних трудяг".

Коментуючи залучення партією "Трудова Україна" для розслідування справи Гонгадзе американського детективного агентства "Кролл", Федур повідомив, що він склав юридичну довідку за цим фактом, згідно з якою подібна практика "прямо заборонена чинним законодавством України".

Крім того, це є замовленням конкретної групи людей, і всі відомості, отримані детективним агентством, будуть надані тільки замовнику. "А замовник розпорядиться цими відомостями так, як йому треба", - зазначив Федур.

На його думку, партія "Трудова Україна" принесла б більше користі слідству, придбавши для України обладнання для проведення експертизи по ДНК, вартість якого становить декілька десятків тисяч доларів. При наявності такого обладнання американські фахівці могли б провести дослідження в Україні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування