Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма і Ющенко – лідери. Негативний і позитивний...

Понеділок, 7 травня 2001, 12:59
Віктор Ющенко названий лідером позитивного рейтингу квітня. Леонід Кучма другий місяць поспіль очолює негативний рейтинг. Такими є результати проведеного 28 - 30 квітня Центром політичного аналізу й консультування опитування експертів - політологів, фахівців неурядових дослідницьких організацій, журналістів.

Як і минулого місяця, опитуваних просили оцінити модальність виступів та дій політиків - позитивну чи негативну. 20 експертів назвали 19 прізвищ політиків у позитивному рейтингу, а також два "колективні" портрети - Верховна Рада в повному складі за те, що змусила Ющенка, нарешті, визначитися, а також Держдепартамент США, що наданням політичного притулку Мельниченкові підтвердив правдивість зроблених ним записів розмов у кабінеті Президента.

 
 
TOP-8 позитивних політиків

Запитання до експертів звучало так: "Назвіть не більше трьох політиків (народних депутатів, членів Уряду, державних службовців, суспільних діячів, лідерів партій), чиї виступи та практичні дії у квітні мали позитивний суспільний резонанс, позитивно вплинули на перебіг суспільно-політичних подій. У цьому сенсіі, кого б з них Ви визнали політиком місяця?".

1. Віктор Ющенко (в.о. прем’єр-міністра) 0.60

2. Іван Плющ (голова Верховної Ради) 0.26

3. Юлія Тимошенко (лідер партії "Батьківщина", член Форуму національного порятунку) 0.21

4. Леонід Кучма (Президент України) 0.07

5. Микола Азаров (Голова ДПА) 0.05

6. Олександр Мороз (лідер Соціалістичної партії України) 0.05

7. Віктор Пинзеник (лідер партії "Реформи і Порядок") 0.05

8. Тарас Чорновіл (народний депутат України) 0.05

Позитивний індекс резонансності виступів чи практичних дій політиків є часткою від ділення суми позитивних або нейтральних оцінок, які дали політикові експерти, на загальну кількість експертів, які брали участь в опитуванні. Тому політикові, чиї виступи чи дії мали позитивний суспільний резонанс, приписується 1, а тим, кого згадували поряд із ним, - 0.5. Тобто максимальне значення індексу може бути 1 (експерти одностайні у визначенні політика місяця). Чим ближче значення до 1, тим частіше згадувався політик і тим частіше називали його політиком місяця.

Як і минулого місяця, діяльність деяких політиків різні експерти оцінили протилежним чином. Найсуперечливіші фігури квітня – Леонід Кучма та Віктор Ющенко (три експерти поставили останнього серед тих, чиї дії мали негативний суспільний резонанс).

Лідером негативного рейтингу, як й минулого місяця, названий Леонід Кучма (13 згадувань у негативному контексті і два в позитивному). На перший погляд, Кучма не брав безпосередньої участі в усуненні Ющенка з посади - це нібито справа рук парламентарів, але більшість експертів не сумнівається, хто ж є режисером подібних дій.

Не пройшла повз увагу експертів (11 винесених оцінок) і діяльність Віктора Медведчука. Очевидне зростання ролі та значення об'єднаних соціал-демократів багато експертів оцінили негативно.

 
 
TOP-8 негативних політиків

Запитання до експертів: "Назвіть не більше трьох політиків (народних депутатів, членів Уряду, державних службовців, суспільних діячів, лідерів партій), чиї виступи та практичні дії у квітні мали негативний суспільний резонанс, негативно вплинули на перебіг суспільно-політичних подій. У цьому сенсі, кого б з них Ви визнали політиком місяця?".

1. Леонід Кучма (Президент України) - 0.57

2. Віктор Медведчук (віце-спікер Верховної Ради) - 0.42

3. Олександр Волков (лідер партії "Відродження регіонів") - 0.15

4. Петро Симоненко (Лідер Комуністичної партії України) - 0.15

5. Сергій Тигіпко (лідер партії "Трудова Україна") - 0.10

6. Віктор Ющенко (в.о. прем’єр-міністра) - 0.10

7. Михайло Бродський (народний депутат України) - 0.07

8. Олександр Чародєєв (народний депутат України) - 0.07

Негативний індекс резонансності виступів чи практичних дій політиків є часткою від ділення суми негативних оцінок, які дали політикові експерти, на загальну чисельність експертів, які брали участь в опитуванні. Тому політикові, чиї виступи чи дії мали негативний суспільний резонанс, приписується -1, а тим, кого згадували поряд з ним, -0.5. Тобто максимальне значення індексу може бути -1 (експерти одностайні у визначенні політика місяця). Чим ближче значення до -1, тим частіше згадувався політик і тим частіше називали його політиком місяця.

Усі названі експертами політики квітня:

М.Азаров*
М.Мельниченко
М.Бродський
О.Мороз*
О.Волков*
П.Симоненко*
М.Жулинський
О.Омельченко
О.Зінченко
І.Плющ
А.Зленко
Д.Табачник
Ю.Єхануров
С.Тигіпко*
А.Кінах*
Ю.Тимошенко*
Ю.Костенко*
О.Турчинов*
Л.Кучма*
О.Чародєєв
О.Лавринович*
Т.Чорновіл*
А.Матвієнко
В.Ющенко*
В.Медведчук*
І.Юхновський

* Політики, яких експерти називали і у березні.

Читайте оригінал матеріалу на сайті "Політична думка"

Політики місяця

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування