Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США по кишені не битимуть. Поки що

Понеділок, 7 травня 2001, 14:17
Американці обіцяють не зменшувати розмір допомоги Україні. На наступний рік США запланували видати стратегічному партнеру 176 мільйонів доларів. Це навіть трохи більше, ніж в 2001 році, коли Україна має отримати від Вашингтона 170 мільйонів.

Обсяг запланованої допомоги назвав міністр економіки Василь Роговий з посиланням на "американську сторону". Радісну звістку він привіз з Вашингтона, де 1-2 травня відбулося 9 засідання україно-американської комісії з питань економічної співпраці.

Як підкреслив Роговий, це найбільша сума, яка надається країнам СНД. Він також додав, що в засіданні брали участь представники адміністрації Буша і "американська сторона добре інформована про хід реформ в Україні". При цьому в ході переговорів американці просканували всі галузі економіки – зі слів Рогового, в ході засідання розглядалися макроекономічні показники України, фіскальна ситуація, гуманітарна політика, реформи в енергетиці, сільському господарстві, промисловості, стан вступу України до ВТО, а також питання антидемпінгових розслідувань і захисту прав інтелектуальної власності.

Однак, запланувавши аналогічний за розміром обсяг допомоги, ще не факт, що американці виділять ці гроші. Кошти йдуть через бюджет, і навіть якщо в статті зовнішньої допомоги США для України запишуть цю цифру, вже після його прийняття в Конгресі може народитися ідея поставити якусь вимогу в обмін на допомогу. Прецедент був в 1999 році, коли американці пригрозили зменшити обсяг вже проголосованих грошей в два рази через ряд конфліктів, які виникли у американських компаній в Україні. Тоді було вирішено заслухати спеціальний звіт держсекретаря Олбрайт з приводу становища інвесторів США в Україні, і в результаті для Києва все обійшлося.

Тоді ж, в 1998 і 1999 роках, Україна вийшла на третє місце серед всіх одержувачів допомоги США –йдеться саме про гроші, які йдуть з бюджету Америки. Крім того, Україна отримує кошти через безліч американських програм, порівнянна з цими цифрами сума виділяється на ліквідацію інфраструктури наступальних озброєнь.

Розмови про зменшення фінансовій допомозі Україні почали гуляти після заяви спікера держдепартаменту США Річарда Баучера, зробленої услід за розгоном наметового містечка 1 березня: "Наша здатність допомагати їм в майбутньому багато в чому залежить від їх здатності і готовності слідувати Конституції, слідувати зобов'язанням відносно норм права".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування