Зроблено ще один крок до референдуму

Вівторок, 8 травня 2001, 21:35
Центральна виборча комісія України прийняла документи на реєстрацію першої ініціативної групи з проведенню всеукраїнського референдуму про відставку Кучми і зміну системи влади в Україні. Як повідомили УП в прес-центрі штабу з проведення референдуму "Громадянська ініціатива", у вівторок близько 16:30 документи до ЦВК привезли лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та мер Черкас Володимир Олійник.

Документи, привезені до Київ, затверджувалися у вівторок вранці на зборах жителів Черкас. За словами Володимира Олійника, збори із затвердження питань, а також ініціативної групи відбулися у вівторок об 11.00. У них взяли участь 238 чоловік, ініціативна група затверджена у кількості 88 чоловік.

Володимир Олійник заявив, що жителі Черкас "налаштовані рішуче, в переважній більшості підтримують дії опозиції і вважають референдум демократичною і конституційною формою, щоб відправити президента у відставку і покласти кінець політичній і соціально-економічній кризі".

Питання, що виносяться на референдум, затверджені у тій же формі, що і на перших зборах, які відбулися в офісі партії "Батьківщина" 3 травня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Читайте про перші збори штабу з проведення референдуму в матеріалі "Кучму скидатимуть під фанфари його ж гасел".

Після подачі документів на реєстрацію ініціативної групи із проведення референдуму Юлія Тимошенко заявила, що референдум щодо відставки президента повністю відповідає вимогам законодавства і Конституції України. Вона запевнила, що питання, які виносяться на референдум, сформульовані юридичною групою штабу, до якої входять народні депутати Сергій Головатий, Володимир Стретович, Віктор Шишкін, Василь Онопенко і Зореслава Ромовська.

"Якщо влада буде дотримуватися чинного законодавства, то референдум відбудеться, а якщо все буде відбуватися, як в тоталітарній державі, то не відбудеться", - заявила Тимошенко. Вона впевнена, що опозиція "не слабше, ніж адміністративні органи на чолі з президентом" і здатна створити конкуренцію цій системі. За її словами, вже створений могутній штаб з проведення референдуму, який має структури в регіонах і населених пунктах країни. Цей штаб діє відповідно до затвердженого графіка, підкреслила Юлія Тимошенко.

Тимошенко назвала "провокацією" твердження про те, що не всі члени Форуму підтримують ідею проведення референдуму, оскільки, за її словами, з 16 членів ради ФНП цю ідею підтримує 12 чоловік.

Читайте про ситуацію в ФНП і комітет "За правду!" в матеріалах "Рада ФНП так і не визначився щодо референдуму. Кворум відсутній...", "Комітет "За правду!" має намір виключити Олеся Донія зі своїх рядів", "Олесь Доній вважає, що національно-демократичні сили не готові перейти в радикальну опозицію".

Ініціативна група створена в Черкасах далеко не остання, запевняють організатори референдуму. Як передає кореспондент агентства УНІАН, голова центральної контрольно-ревізійної комісії Соцпартії України Олексій Маліновський заявив, що збори зі створення ініціативних груп пройдуть у всіх районних центрах Черкащини, зокрема, 15 травня в Каневі, 17 - в Звенігородці.

Крім того, члени Черкаської обласної організації Соцпартії обіцяють зібрати в області, щонайменше, 300 тис. підписів громадян на підтримку антикучмівського референдуму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування