По 15 років в'язниці за замах на Вітренко

Четвер, 14 червня 2001, 18:50
Дніпропетровський обласний суд засудив Сергія Іванченка і його брата Володимира, звинувачених в замаху на кандидата в президенти України, лідера ПСПУ Наталію Вітренко, до 15 років позбавлення волі.

Таке рішення було проголошене в четвер після закінчення слухання справи про "інгулецький теракт" в жовтні 1999 року, передає Інтерфакс-Україна.

43-річного Сергія Іванченка визнано винним у організації теракту з метою замаху на Вітренко, в контрабанді зброї з Росії до України, незаконному зберіганні її. Він осуджений на 5 років в'язниці загального режиму і 10 років виправно-трудової колонії посиленого режиму.

Голова суду Валентина Кузьменко, яка зачитала вирок, визначила мотив організації Сергієм Іванченком теракту – бажання допомогти на виборах кандидату в президенти, лідеру Соцпартії Олександру Морозу, а також затвердитися в очах лідера СПУ, довіреною особою якого був.

Протягом 7-місячного судового розгляду Іванченко неодноразово заявляв об свою безневинність, висловлював недовіру всьому складу судової колегії і власному адвокату Ірині Помазан. Він звинувачував керівництво спецслужб і Кучму особисто в фальсифікації усієї кримінальної справи з метою "кинути тінь" на Олександра Мороза.

Брат Сергія Іванченко Володимир і Андрій Самойлов, обидва росіяни, визнані винними в безпосередньому метанні гранат, контрабанді, незаконному зберіганні зброї. Вони осуджені на 15 років позбавлення свободи у виправно-трудовій колонії посиленого режиму.

Брати Іванченко і Андрій Самойлов повинні також відшкодувати моральний і матеріальний збиток потерпілим на суму понад 250 тисяч гривень.

Ще двом обвинуваченим, що проходять у справі, – Олександру Афанасьеву та Івану Недвізі – за кримінальну діяльність під впливом братів Іванченків Дніпропетровський обласний суд присудив відповідно 6 і 4 роки позбавленния волі.

Зі слів дружини Сергія Іванченка – Інни – в Європейському суді з питань прав людини у Страсбурзі вже заведено справу "Іванченко проти України", яка буде розглянута у встановлений термін після рішення судів всіх рівнів в Україні. Дружина засудженого упевнена, що цей суд може бути об'єктивним.

У свою чергу Вітренко після виголошення вироку заявила, що рішення суду справедливе, однак указала, що ім'я замовника так і не було названо. Вона підкреслила, що рішення Дніпропетровського облсуду – "оцінка моралі і діяльності всього СПУ і особливо Олександра Мороза".

Судова колегія винесла також приватне визначення про те, що під час судового розгляду в Кривому Розі правоохоронні органи допустили ряд професійних порушень, і виявили судову недбалість, а органи влади Кривого Рогу не забезпечили достатьої безпеки людям, що прийшли на зустріч з кандидатом в президенти. Це рішення буде доведене до міністра внутрішніх справ України. Теракт стався 2 жовтня 1999 року під час передвиборної кампанії. Тоді після зустрічі з кандидатом на посаду президента Наталією Вітренко в групу людей були кинуті 2 гранати РГД-5. Постраждали сама Вітренко і ще близько 40 осіб.

Судді не визнали об'єктами замаху двох народних депутатів Володимира Марченка та Наталю Лимар, які супроводжували Наталію Вітренко, передає ТСН каналу 1+1.

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз, чиєю довіреною особою на виборах в 1999 був Сергій Іванченко, вважає, що справа про замах на Вітренко "ще не закрита". Вирок може бути оскаржений у Верховному Суді, пояснив Мороз в четвер після того, як став відомий вердикт суду.

Майор Микола Мельниченко неодноразово стверджував, що організаторами замаху на Вітренко є Кучма та його оточення.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування