Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Картинки з ярмарку. Українська еліта зустрічає понтифіка

Субота, 23 червня 2001, 22:22
Виступ Папи Римського в Маріїнському палаці на зустрічі з "представниками української еліти" став випробуванням на міцність і порядність для вітчизняних політиків.

Ввечері Папа мав коротку зустріч, в форматі віч на віч, з Кучмою, а після цього півгодини провів з членами сім'ї президента. Як зізнався в інтерв'ю CNN президент, в бесіді з понтифіком він мав намір "більше слухати" Папу, але хотів попросити його, "щоб він молився за мир, спокій і згоду, в тому числі політичну, на українській землі". Після цього понтифік відправився на зустріч з представниками політичних, культурних, наукових і ділових кіл країни.

Обличчя бомонда під час монотонної промови понтифіка стали демонстрацією акторських талантів – здібностей зображати зацікавленість під заколисливий тон лекції. Ішла пряма телетрансляція. Деякі не витримували.

 Фото Reuters
 
Промову Кучми і Папи, насилу переборюючи дрімоту, слухали глава адміністрації президента Володимир Литвин і секретар Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук. Шеф адміністрації Кучми більше за інших розсмішив телеглядачів, коли з'явився перед країною із заспаним обличчям, квадратними від сонливості очима і розпатланою шевелюрою. Дала шанс країні, "папі" і Папі роздивитися стрункі ноги Олена Леонідівна Франчук – у дівоцтві Кучма, міні-спідниця якої не зовсім в'язалася з тоном настанов глави католиків світу. Столичний мер Омельченко різко розводив руками. Більш-менш уважно прислухалися до напуття понтифіка прем'єр-міністр Анатолій Кінах і голова парламенту Іван Плющ. Ловили кожне слово президент Національної академії наук Борис Патон, професор Микола Амосов, письменники Павло Загребельний, народна артистка Євгенія Мірошниченко, президент Національної академії мистецтв Андрій Чебітін, міністр закордонних справ України Анатолій Зленко. Останній трохи з ревнощами дивився у бік Папи, за спиною якого постійно стояв заступник глави адміністрації президента Анатолій Орел – він раніше був послом України в Італії і зараз, мабуть, перекладав для Івана Павла ІІ.

На зустрічі були помічені такі політичні фігури, як Олександр Волков, лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко, колишній прем'єр Віктор Ющенко, лідери окремих маргінальних партій, яскравим представником яких може бути голова Християнсько-демократичної партії Віталій Журавський.

Кучма говорив про демократію. "Будь-яка, найрозвинутіша демократія ще не здатна забезпечити повної справедливості для кожного громадянина своєї країни. Це - наша загальна біда, наша загальна провина, виправити яку можуть тільки невтомні пошуки і наполегливий труд. І тут ми звертаємося до гуманістичних ідеалів, які увібрала в себе християнська релігія".

"Ви, Ваша Святість, що несете людству правду, добро і благо, відвідуєте Україну у рік 10-й річниці проголошення незалежності і п'ятиріччя ухвалення Конституції. Сьогодні ми будуємо державу, яка засновується на принципах демократії, ринкової економіки, плюралізму думок і переконань, державу, в якій на першому місці стоїть людина, її життя, невід'ємні права і свободи".

Президент використав свій виступ на зустрічі з Папою, до якої прикуто увагу всієї міжнародної преси, для того щоб висловити чергові докори на адресу європейців і підтвердити прагнення України до Заходу.

"На жаль, до об'єктивних економічних і соціальних труднощів перехідного періоду, до опору політичних опонентів, яким не до душі сьогоднішні перетворення в Україні, іноді додається ще і неадекватне сприйняття або нерозуміння нашими сусідами, партнерами по європейському дому".

"Буду відвертим: спроби збудувати кордони Європейського Союзу на західних рубежах України, розділити континент новими міграційними і візовими бар'єрами після сорокарічного існування "залізної завіси" не додають оптимізму і натхнення", - заявив Кучма.

"Священне Писання вчить нас настирливо і без сумніву йти до певної мети, якщо вона справедлива… Ми твердо йдемо обраним курсом і впевнені в майбутньому України як європейської країни. Така упевненість є результатом посилення міжнародного авторитету України, її інтеграції у світові економічні і політичні процеси, зміцнення демократичних інститутів, забезпечення прав і основних свобод людини, початку економічного зростання".

Пізніше, під час виступу Папи, Кучма, незручно розташувавшись в кріслі, найвірогідніше, не уявляв, наскільки безглуздо він виглядає рядом з святійшим отцем. PR-щикам президента слід було б попрацювати, щоб він своєю позою і виразом обличчя відповідав моменту. Але цього не трапилося. Часом обличчя Кучми набирало благочастивого і уважного виразупавла
, але найчастіше за все він вирячувався в стелю, схрещував руки і почухував пальці.

Незадовго до цього в інтерв'ю телекомпанії CNN він висловив надію, що візит понтифіка до України зіграє об'єднуючу роль для усього українського суспільства. Він не погодився з тими, хто дозволяє собі критикувати візит понтифіка. "Український народ не приймає релігійну нетерпимість", - вважає президент. Більш того, на думку Кучми, українське суспільство з вдячністю прийняло б зусилля різних політичних і релігійних кіл з ліквідації розколу українського православ'я.

Кучма також не згоден з тими, хто вважає, що приїзд до Києва Папи Івана Павла II може якимось чином вплинути на українсько-російські відносини. "Президент Росії Володимир Путін - розумна людина і зможе відділити реальність від політиканства". Всі заклики відмінити візит - це політика", переконаний Кучма.

Сам Папа у виступі позначив свою місію "як паломник світу, яким рухає тільки одне бажання – свідчити Христа, який є шляхом, правдою і життям".

Іван Павло ІІ дав еліті – а через неї і всій країні – повчання: він закликав українське суспільство до єднання і "мудрої толерантності". "Необхідно подолати бар'єри і недовір'я, щоб спільно будувати гармонійну і мирну країну, черпаючи, як і в минулому, з чистих джерел спільної християнської віри". "Заохочую вас бути наполегливими у ваших стараннях, необхідних для того, щоб подолати залишки труднощів, затверджуючи повну повагу прав національних і релігійних меншин. Політика мудрої толерантності забезпечить повагу і симпатії до українського народу, і тим самим - особливе місце йому в сім'ї європейських народів", - сказав понтифік.

 Фото Reuters
 
Сказав декілька слів Папа Римський і безпосередньо українським політикам: він закликав їх не забувати уроків історії і "служити народу": "Ваша задача полягає в тому, щоб служити народові, забезпечувати всім мир і рівність в правах". "Заперечення Бога не зробило людину більш вільною. Навпаки, воно привело до різних форм несвободи, обмежуючи покликання політичної влади до рівня жорстокої і пригноблюючої сили", - підкреслив понтифік.

"Я прийшов, щоб поклонитися святиням вашої історії і разом з вами просити у Бога заступництва для вашого майбутнього", - сказав Папа. А ці слова не могли не порадувати Кучму: "Вважаю великою честю, що можу нарешті зустрітися з жителями країни, яка в ці важкі перехідні роки зуміла так ефективно забезпечити умови миру і спокою своїх громадян".

Складно сказати, з чого б це Папа Римський закликав політиків "перешкоджати спокусі використати владу для особистих або групових інтересів", приймати "завжди близько до серця долю убогих, і всіма законними способами діяти так, щоб кожному був забезпечений доступ до справжнього благополуччя". У будь-якому випадку, і Кучма, і Медведчук, і Волков після виступу понтифіка гаряче трусили йому руку.

Іван Павло ІІ навів слова Володимира Мономаха з його "Повчання дітям": "Не дайте сильним погубити людину". "У XX сторіччі тоталітарні режими знищили цілі покоління, оскільки похитнули три головних стовпи людської цивілізації: визнання божественної влади, з якої витікають невід'ємні моральні життєві засади; повага достоїнства людини, створеної за образом і подобою Божою; обов'язок користуватися владою, служачи кожному члену суспільства, без винятку, починаючи з найслабших і найбеззахисніших".

Звертаючись до діячів науки, Іоанн Павло II підкреслив: "Для вас, що займаються науковими дослідженнями, нехай буде постійним попередженням жахлива суспільна, економічна і екологічна Чорнобильська катастрофа!" Папа, звертаючись до промисловців і підприємців "нової України", підкреслив, що "майбутнє держави залежить також і від них". "Ваш зрілий внесок, що черпає натхнення з цінностей компетентності і чесності, буде корисним для нового підйому національної економіки, щоб таким чином відновити довір'я у тих, хто має спокусу залишити країну, щоб шукати роботу в іншому місці". "Дивіться на обличчя, а не на прибуток, як мету кожної економіки, щоб було шанованим людське достоїнство. Дійте в легальності, яка є гарантією справедливості".

"Людство увійшло в третє тисячоліття, і вимальовуються нові горизонти. Відбувається процес глобалізації розвитку, який має риси швидких і радикальних змін. Кожний повинен з відвагою і довір'ям внести свій внесок", - сказав еліті понтифік.

Папа Римський завірив, що "Католицька церква знаходиться поруч з кожною людиною доброї волі, щоб підтримувати зусилля, направлені на служіння добру". "А я зі свого боку буду продовжувати молитися, щоб Господь оберігав вас, ваші сім'ї, ваші наміри, надії усього українського народу, благаючи для нього повноти благодаті Всевишнього Бога".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування