Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кредит ЄБРР на добудову АЕС залежить від співпраці України з МВФ

Понеділок, 25 червня 2001, 15:48
Президент ЄБРР Жан Лемьєр заявив, що фінансування банком добудови двох енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС багато в чому залежить від висновків Міжнародного валютного фонду.

"Існує декілька умов для того, щоб прийняте нами рішення почало впроваджуватися в життя. Перше - це безпека. І ця умова була виконана як міжнародним співтовариством, так і Україною. Друге - це можливість спільного фінансування проектів. Щоб почати фінансування, ЄБРР треба заручитися підтримкою експортно-кредитних агентств різних країн. А їх рішення буде залежати від результатів роботи місії МВФ", - сказав президент ЄБРР в інтерв'ю, опублікованому в понеділок в українському тижневику "Бізнес".

"Щодо макроекономічних і фінансових умов, то складається сприятлива ситуація, процес посувається. Крім того, є ще деякі умови: приватизація в енергетичній галузі і, особливо, підвищення збору платежів. Президент і прем'єр-міністр сказали мені, що скоро, після підведення підсумків приватизації і оцінки ситуації, процес приватизації в енергетичному секторі буде відновлений", - сказав Жан Лемьер.

У цей час Україна самостійно здійснює добудову блоків Рівненської і Хмельницької атомних станцій. Участь ЄБРР в добудові компенсуючих потужностей після закриття ЧАЕС передбачена Меморандумом про взаєморозуміння між Україною, "великою сімкою" і ЄС, підписаним в грудні 1995 року в зв'язку із зобов'язаннями України закрити Чорнобильську атомну до 2000 року. Розмір кредиту, який може надати ЄБРР – близько $200 мільйонів. Загальна вартість добудови енергоблоків із залученням коштів західних інвесторів з урахуванням процентів і страхування кредиту становить $1470 мільйонів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування