Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Очко!?

Вівторок, 10 липня 2001, 16:00
Майже забуте і поховане словосполучення "Форум національного порятунку" повертається в політичну лексику як назва передвиборчого блоку Юлії Тимошенко. У лідера "Батьківщини" з'явилася своя коаліція семи партій, яку вона, в свою чергу, готова віддати у ряди широкого блоку правих.

Створювали виборчий блок "Форум національного порятунку" у тому ж залі Верховної Ради, де сім місяців тому Мороз оприлюднив перші 24 хвилини фонотеки Мельниченка. У день, коли виповнюється рівно сім років з моменту першого обрання Кучми на посаду президента у 1994. Боротися під прапорами ФНП з "гарантом" буде сім партій. В сумі виходить 21. Але чи вийде 31 березня 2001 у Юлії Володимирівни така ж вдала комбінація – питання, відповідь на яке даватимуть незалежні від Тимошенко обставини, зокрема – настрій колишнього начальника екс-віце-прем'єрки.

У виборчому блоці ФНП з blue chips тільки одна "Батьківщина". Партнери Тимошенко по коаліції – вкриті сивиною патріоти, прізвища яких були актуальними десять років тому: крім "Батьківщини", до неї ввійшли Українська республіканська партія (лідер Левко Лук'яненко), Українська консервативна республіканська партія (лідер Степан Хмара), Українська християнсько-демократична партія (лідер Олесь Сергієнко). Ще три учасники блоку ФНП – більш-менш кадрово потужний "Собор" (крім Матвієнка, членами партії є "королі компромату" Омельченко та Єрмак, черкаський мер Олійник і академік Ситник), а також дві партії одного лідера: Українська соціал-демократична партія Онопенка і Патріотична партія Габера. Також, як повідомили УП в прес-службі "Батьківщини", про підтримку блоку заявить Незалежна профспілка гірників, очолювана протимошенківцем Волинцем, частина "За правду!" Олеся Донія, та відомі депутати - Сергій Головатий і Олександр Єльяшкевич.

Самі учасники коаліції хоч і демонструють амбіційність (Тимошенко: "Наша мета – 226 депутатів"), але тверезо дивляться на український політичний світ. І розуміють, що локомотивом перемоги все ще залишається Віктор Ющенко. Лідер "Собору" Матвієнко окреслив межу компромісу – під екс-прем'єром сім партій ФНП могли б об'єднатися ще з блоком двох Рухів, "Реформи і порядок" та КУНу, а також з партією столичного мера Олександра Омельченка, Федерацією профспілок Стояна і "Солідарністю" Порошенка. "Для Ющенка готується добра западня", - думка Матвієнка про спроби Плюща перетягнути "надію українських патріотів" до аграріїв, "Регіонів" та НДП.

Але так чи інакше, Тимошенко воювати з Ющенком не буде. "Або мирне співіснування під час виборів і створення коаліції у парламенті, або навіть спільна робота під час виборів. Знаєте, наша співпраця в майбутньому очевидна. Ми - люди, що виконують одну програму в державі, ведемо одну політику, маємо однакові ідеали. Але я переконана, що чекати з передвиборчою роботою неможливо. Я вважаю, що сьогодні зроблено перший крок, і ми б хотіли, щоб коаліція була максимально широкою. Є такий добрий англійський анекдот. Одна сусідка у іншої весь час питає: "Коли твоя донька нарешті вийде заміж?"А та їй відповідає: "Вже поступово виходить". Я б не хотіла, щоб було таке враження щодо нашої політичної сили".

Тимошенко хотіла б доповнити свій блок – про це свідчить її намір говорити про список передвиборчої коаліції "коли остаточно створимо архітектуру блоку".

До перемог Тимошенко можна віднести отримання права на торгівельну марку "Форум національного порятунку". За словами лідера "Батьківщини", напередодні, під час засідання ради ФНП, всі її члени без винятку, включно з Тарасом Чорноволом, Тарасом Стецьківом та Олександром Морозом – які ідуть на вибори 2002 осібно від Тимошенко – підтримали ідею створення передвиборчого блоку з семи партій.

Мороз взагалі не вважає, що Соціалістична партія буде конкурувати з цим блоком на виборах. "Хто за зміну системи влади в Україні - той для нас не ворог", - сказав лідер СПУ у вівторок.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування