Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чорновіл розчарований у проекті Ющенка

П'ятниця, 20 липня 2001, 17:09
Тарас Чорновіл якийсь дивний. Він чомусь не випромінює ейфорію, що спалахнула у душах націонал-патріотів після політичної заяви Ющенка на висоті 2061 метра Говерли. Замість фанатизму в його словах – вбивчий скептицизм.

Як мінімум Чорновіл побоюється, що нинішня тендітна коаліція Ющенка, не зважаючи на риторику екс-прем'єра про "декілька десятків" імовірних членів, так і залишиться у рамках чотирьох учасників: НРУ, УНР, ПРП і КУН. Як максимум – що вона розпадеться. І слово "широкий" можна буде вживати щодо партійного союзу тільки для знущання.

"У НРУ є група людей, які виступають за конфедерацію трьох Рухів. Якщо ця ідея спрацює, то партія "Реформи і порядок" буде виштовхнута з блоку", - прокоментував Чорновіл в інтерв'ю УП перспективи об'єднання Рухів Костенка і Удовенка з Рухом Бойка. За словами Чорновола, "однозначно заявив про бажання виштовхнути ПРП" з коаліції Сергій Конєв, голова секретаріату НРУ, який виконує чиєсь "політичне замовлення".

Головний же ворог Ющенка, який не дозволить залучити до "Нашої України" всіх потенційних учасників – це час. "Якби блок заявили ще наприкінці квітня, в ньому були б усі некриміналізовані неолігархічні сили на кшталт Порошенка, були б представники НДП, регіональні еліти, національно-демократичні сили, профспілки. Якщо ми блок заявимо у вересні-жовтні, то, крім націонал-демократів, там не буде нікого". Але і зараз, упевнений Чорновіл, "час втрачено". А з ним – і потенційні голоси. Через мовчанку екс-прем'єра протягом травня-червня, вважає він, блок недорахується "10-15 процентів". "Я знаю, як почав падати імідж Ющенка, я їжджу регіонами. Коли колишній прем'єр мовчить кілька місяців, на нього починають вішати собак".

На тему, скільки голосів набере блок Ющенка, Чорновіл навіть не хоче розмірковувати. Залежить це від дати, коли буде проголошено учасників коаліції екс-прем'єра. А коли це буде зроблено, Тарас Чорновіл навіть гадки не має. "У нас немає жодної інформації". Хто веде переговори, з ким – він хоч і є членом правління ПРП, але також не знає. "Я з 26 квітня Ющенка живцем бачив два рази, і мені з ним не вдалося навіть двома словами перекинутися". Серед того ж, що хотів запитати Чорновіл у Ющенка – чи правдою є чутки про те, що у "персональному списку" екс-прем'єра, представники якого будуть автоматично зараховані до передвиборчого списку блоку, фігурує прізвище ректора Київського університету імені Шевченка Скопенка, який показав себе з негативного боку під час студентських акцій протесту.

Розширення коаліції Ющенка за рахунок блоку семи партій "Форум національного порятунку" Чорновіл вважає "нереальним". "Після сходження на Говерлу Ющенко зробив ряд заяв, які остаточно поставили стіну між "ФНП" і блоком Ющенка". Крім того, і серед імовірних фундаторів "Нової України" "тільки ПРП готова до нормальних переговорів" з антикучмістською опозицією, а Рухи навіть "не хочуть вести мову". За долю ж коаліції Тимошенко він не переймається – завдяки бренду "ФНП" вона може набрати 8% голосів.

Хоча Чорновіл додав наостанок, що серед активістів ПРП він єдиний налаштований так песимістично. Водночас він ще має надію, що навколо Ющенка крім чотирьох вже заявлених партій встигнуть згуртуватися "некримінальний бізнес" (хоча Порошенка все ж остаточно "притиснула" Партія регіонів Азарова), регіональні еліти на основі мерів великих міст, серед якої також могли б бути, наприклад, Гурвіц (колишній міський голова Одеси), Ягоферов (статус якого як мера Луганська до кінця не визначений), Партія міст України мера Києва Омельченка, "громадські організації на зразок профспілок".

Однак Чорновіл все ж залишається песимістом. Комітет опору "За правду" у виборах участі брати не буде, і тому зараз для себе він вирішив балотуватися до Верховної Ради за одномандатним округом у Львові. Навіть не зважаючи на те, додав Чорновіл, що, "наскільки я поінформований, мені пропонувалось друге місце у передвиборчому списку "ФНП".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
фотоУ Черкасах пожежна машина налетіла на тролейбус: двоє людей потрапили до лікарні
22:34
Верховний Суд роз’яснив, коли ухилення від мобілізації не карається законом
22:28
Вироблені в Україні супутникові системи можуть опинятися у російської армії – розслідування "Слідство Інфо"
22:01
Зеленський підписав укази про призначення 116 суддів
21:32
Топгенерал НАТО щодо просування росіян: Прогрес обмежений, Україна ще може перемогти
21:30
Ворог прорвався у Красногорівку, але ЗСУ заблокували штурмові групи – "Хортиця"
21:16
Шольц порівняв НАТО з героями роману Дюма: Всі за одного, один за всіх
21:01
"Укренерго" про наслідки атаки: імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит
20:57
Захарова погрожує Лондону "жорсткою" реакцією у відповідь на видворення військового аташе
20:43
Hromadske: голова Одеської ОВА взяв під ручний контроль 85% агроекспорту України
Усі новини...
Реклама: