Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку краще домовитись з Кучмою

Вівторок, 24 липня 2001, 20:08
Після опублікування заяви Ющенка про створення "Нашої України" продовжується критика його за "нерішучість". Ба, більше - з’явилися звинувачення його в "реалізації пропрезидентського проекта".

Але чи враховують автори цих заяв реальну ситуацію в Україні? Опозиція не змогла скористатися достатньою мірою "тейпгейтом". Спроби проведення референдуму про недовіру Кучмі теж зазнали невдачі. Наступна серйозна проба сил – парламентські вибори. Що краще - вийти з радикальними закликами, справедливо звинувачуючи режим, і... програти? Адже зрозуміло: як тільки Ющенко дозволить собі подібні заяви – проти нього буде кинута вся потужна адміністративна машина. Олігархи може й тільки чекають цього, щоб заявити Леоніду Даниловичу: а ми Вам казали, що Ющенко - Ваш ворог! Що буде далі, добре показав досвід виборчої кампанії Мороза 1999 р.

Проголошувати гарні гасла українська опозиція вміє, зараз треба продемонструвати, що вона може гарно прораховувати ходи. Блоку Ющенка треба уникати надрадикальних заяв про скорочення терміну перебування Кучми при владі чи його імпічмент. Це можуть дозволити собі Мороз і Тимошенко. От хай вони і притягують протестний електорат, забираючи його у комуністів, вітренківців і т.д.

Тому найкраща стратегія для Ющенка – досягти modus vivendi з Кучмою: ми не ведемо кампанію проти Вас. Ба, більше - якщо після виборів нам вдасться сформувати парламентську більшість, ми не будемо робити спроб розпочати нову кампанію проти Президента. А Ви, Леоніде Даниловичу, не заважайте нам працювати.

Прецеденти є. Згадаймо, що в 1990-91 рр. Левко Лук'яненко і інші націонал-демократи пішли на компроміс з націонал-комуністами і виграли незалежність України.

На даний момент, враховуючи реальне співвідношення сил, це виглядає як єдина виграшна стратегія для блоку Ющенка і для української демократії.

Олексій Гарань,
директор Центру досліджень національної безпеки
при Університеті "Києво-Могилянська Академія"



Читайте інші думки з цього приводу

Чорновіл розчарований у проекті Ющенка

Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банкової


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування