Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Готується замах на "священну корову"

Понеділок, 9 липня 2001, 16:00
У четвер Верховна Рада удруге за історію прийметься за переписування української Конституції. Парламентарі спробують "попередньо схвалити" зміну Основного закону, "добро" на імплементацію якої минулого тижня дав Конституційний суд. Депутатів-перебіжчиків пропонується позбавляти мандатів. За розкладами першого віце-спікера Медведчука, у четвер за це проголосує конституційна більшість – "буде 300 голосів".

Хоча для "попереднього схвалення" вистачить і 226 депутатів, а 300 необхідно буде зібрати на наступній сесії. "Прихильників відповідальності депутатів перед політичними силами достатньо", - упевнено заявив на традиційній по понеділках прес-конференції Медведчук. За його словами, якщо нову норму ухвалять, то діятиме вона вже щодо нової Верховної Ради.

У першого віце-спікера, який відверто виказував задоволення із швидкого нововведення, є упевненість і щодо того, як виглядатиме механізм ліквідації у парламенті порушників майбутнього закону. На думку Медведчука, виключатиме депутата, який зрадив материнську партію, той же орган, який його включив до виборчого списку. Зараз така функція покладена на партійні з'їзди. Якщо норми не зміняться, то після березня 2002 по-перше, партії збиратимуться на з'їзди частіше, а, по-друге, вони перетворюватимуться на паради догани.

Медведчук солідарний із Конституційним судом, який вважає, що ці зміни не обмежують прав і свобод народного депутата України як людини і громадянина – оскільки вони пов'язані тільки з його спеціальним статусом, що виходить з характеру повноважень, покладених на народного депутата у зв'язку з виконанням ним державних функцій.

З меншою упевненістю завжди обізнаний про все Медведчук розповідав про закон щодо наступних виборів до парламенту. Замордована Кучмою за допомогою вето норма співвідношення пропорційників і мажоритарників - 335 на 115 - може бути повторно схвалена парламентом. "Є підстави вважати, що подолання вето реальне". За нові правила парламентських виборів у червні проголосували 289 депутатів, і для ігнорування позиції "гаранта" треба було б знайти лише 12 депутатів. В той же час Медведчук знає про те, що деякі фракції, які тоді голосували за прийняття закону, зараз змінили свою позицію.

Однак, яка б пропорція не пропонувалася, до березня 2002 Україна матиме новий закон, знає Медведчук. А якщо і не матиме, то, думає перший віце-спікер, вибори можна буде провести і на старій законодавчій базі. Навіть не зважаючи на виявлені там 20 невідповідностей Конституції.


Читайте також:

335/115. Модель для складання
Депутати зробили чергову спробу переписати правила виборів 2002 року. У новій редакції закону "Про вибори народних депутатів України" вирішено відмовитися від чистої пропорціоналки і запропонувати нову консистенцію парламенту: 335 депутатів будуть обиратися за партійними списками, а 115 депутатів - за мажоритарними округами.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування