Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: "Я серцем з тими людьми, що були в наметах"

Середа, 29 серпня 2001, 17:53
Віктор Ющенко переконаний, що блок "Наша Україна" має шанси на успіх за умов, коли лідери партій, що претендують увійти в блок, відмовляться від власного ЕГО і згуртуються навколо ідеї. Марина Пирожук мала інтерв'ю з екс-прем'єром перед його від'їздом до Польщі.

- Пане Ющенко, ваш рейтинг залишається надалі дуже високим. Чи не тому значна частина політичних інституцій вела і веде активне полювання за вами для реанімації свого життя, чи, якщо хочете, для того, аби використати вашу популярність в своїх цілях? Як ви на це все реагуєте?

- З мене будуть робити те політичне м'ясо, яке робили перед цим 10 років поспіль приблизно в аналогічних розкладах. Але якщо у мене є якийсь шанс зробити політичну консолідацію – моє тіло і моя ідея будуть належати до цього напрямку політичного модернізму в Україні. Я не говорю, чи я перший в списку, чи двадцятий!? Мене це не цікавить.

- Блок "Наша Україна" поки має віртуальний характер. Коли буде уже більш чітка ситуація і з партіями, які увійдуть до нього, і програма блоку?

- Ви ж бачите, що деякі політики знаходяться місяцями у відпустці. Але за 7-8 днів ми плануємо визначитися. Що ж до мети, то там можуть бути всі, хто працюватиме на Україну.

- Пане Вікторе. Деякі аналітики вважають, що народження цього блоку узгоджувалося з адміністрацією президента. Якщо це так, то чи не вийде, що та ж сама адміністрація буде вам нав'язувати свої кандидатури в списки?

- Це не так.

- Ваш блок має намір і може абсорбувати політичні сили, лідери яких мають великі амбіції. Ви не боїтеся, що вони пересваряться?

- Пересваряться тільки тоді, коли не буде політичної консолідації. Що передбачає політична консолідація – ідейну консолідацію. Не може бути в ідейних побратимів десять версій політичного облаштування країни.

- А як списки формуватимуться. Всі ж хочуть бути першими?

- Дуже просто. В будь-якій політичній системі при зміні однієї влади на іншу змінюються, як правило, декількасот політичних посад. Якщо виходити з перемогою в 10%, то це дає вам змогу поставити навіть міністра того, кого б ви хотіли. Коли виходить 20-30%, то це геометрично збільшує право на список. Якщо у вас у руках є контрольний пакет, то ви можете взагалі формувати ті виборні посади, які відповідно до українського законодавства формуються не тільки в центральній владі , а по всій вертикалі. І автоматично поняття списку розширюється – що більший і монолітніший блок, тим легше вирішується питання списку. Тому що геометрія, яка дістає розподіл тих місць, які у меншій квоті, взагалі не розглядаються як політично функціональна. Тут проблема не в списку. Головне – це ідея, ідейний принцип консолідації. Але як мені говорити з моїми колегами з РУХу?... Що їх відрізняє? Те, як будувати Україну? Ні! Як формувати внутрішній курс – ні. Зовнішній курс – ні. ЕГО… ЕГО… ЕГО… Маленька людина, маленький егоїзм. Це те ядро, яке розриває ідею. Я хочу повернути все навпаки.

Чому у нас чотири християнські партії, чи чому чотири СДПУ, чи чотири десятки демократичних партій? Хіба кожен з них менш демократичний, ніж інший? Така політична незрілість. Є вождик, біля цього вождика є ЛТД , якийсь кооператив бізнесового, економічного характеру. Обов'язково колись був якийсь або банк, або біржа, бо без цього вождя нема, ну і, звичайно, партія. Я хочу сказати, що це бездарна форма побудови політичних стосунків, тому я вкотре буду підкреслювати, що якщо мені вдасться серед своїх партнерів провести лінію, що ідейна єдність – це найбільш важливе, що тримає майбутній політичний блок під контролем, я переконаний , що наш план виграє.

- Що, уже встигли пережити якісь серйозні розчарування в тих політиках, які вас оточують?

- Для того, аби пережити розчарування, треба побувати в стані зачарування…

- Ви часто говорили про те, що Україні не щастило з лідерами , і висловлювали побажання, що при владі мають бути люди, для яких слово "Україна" – не порожнє. До речі, саме такі люди вас знімали з посади...

- Це ще невідомо, кому від цього стало гірше...

- Напевно, не вам?

- Не мені, звісно.

- Але я про інше. "Форум національного порятунку" також декларує бажання бачити при владі людей, для яких Україна щось означає. Чи не плануєте ви об'єднатися з ним і таким чином разом боротися з олігархами та іншими ворогами українського державотворення?

- Я готовий проводити з ними переговори.

- Пане Ющенку, давно хотілося поставити вам це запитання. Деякі спостерігачі вважають, що найбільшою проблемою у вашій політичній кар'єрі була відсутність команди інтелектуалів, фахівців у галузі політтехнологій і таке інше, які б опікувалися вашим реноме і застерігали від помилок, скажімо, від сумнозвісної заяви "трьох". Ви, до речі, не шкодуєте зараз, що тоді вчинили саме так?

- Я уже казав, що завжди був з вулицею. Я серцем був з тими людьми, що були в наметах. Але з іншого боку, коли президент клянеться на Біблії, я не можу йому не вірити. Якщо я помилився в ньому – то це виключно моя проблема. Щодо заяви, то ви ж зрозумійте, що інакше тоді, в тому статусі, я не міг поводитися.

- Могли дистанціюватися...

- Це було неможливо. З мого боку тоді був зроблений політичний форс-мажорний крок.

Марина Пирожук – кореспондент української служби радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...