Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Затулін по новому визначив статус української мови

П'ятниця, 3 серпня 2001, 16:46
"Питання про рівноправність статусу російської і української мов на Україні - це не проблема політичної кон'юнктури. Це - питання майбутнього України, якості її політичної, культурної і наукової еліт і, передусім, гарантія всебічного забезпечення прав і можливостей молоді України".

З такою заявою виступив сьогодні в бесіді з кореспондентом "Газети СНГ" директор Інституту країн СНД, радник мера Москви Костянтин Затулін.

Коментуючи недавні виступи президента Фонду ефективної політики Гліба Павловського і Міністерства закордонних справ України проти ідеї про необхідність надання російській мові на Україні статусу офіційної, Затулін, зокрема, підкреслив, що подібного зразка заяви мають лише кон'юнктурний характер і, передусім, націлені проти інтересів самої України.

Затулін заявив, що "нинішня російська мова - це південноросійська українська мова XVII століття, мова патріарха Нікона, через якого в деякій мірі і стався відомий розкол в Російській Православній церкві". А та мова, яка сьогодні називається українською, за славами Затуліна, "це мова сільських околиць, що сформувалася в XVII і XVIII ст. в повній ізоляції від культурних міських центрів".

Очевидно, що словниковий запас нинішньої української мови, на жаль, значно поступається потенціалу російської мови, сказав Затулін. На його думку, тільки повне володіння словниковим запасом російської мови може забезпечити "доступ" українському суспільству до сучасної науково-технічної і культурної інформації.

Затулін звернув особливу увагу на заяву Гліба Павловського, який вважає, що нині в оточенні московського мера, як і у віце-прем'єра уряду Росії Віктора Христенка, нібито сформувалися антиросійські сили, які не зацікавлені в розвитку співпраці між Росією і Україною.

"Гліб Павловський як експерт по захисту інтересів Росії вельми сумнівний", - сказав Затулін. На думку радника мера, сьогодні деякі "кремлівські господарі і заступники" Павловського явно стурбовані тим рівнем взаємовідносин, які склалися між президентом Росії і мером Москви. Вони намагаються використати російсько-українську проблематику для відстоювання своїх корисливих інтересів, вважає Затулін.

Самий же Лужков, як сказав його радник, дійсно робить багато для сприяння як Криму, так і Чорноморському флоту. "Чим ближчими будуть позиції Путіна і Лужкова в цьому питанні, тим активніше і ефективніше будуть відстоюватися інтереси Росії і інтереси російсько-українського партнерства", - підкреслив Затулін.

Газета СНГ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування