Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАБРАВ ЧИННОСТІ НОВИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС

Субота, 1 вересня 2001, 13:56
1 вересня набирає чинності новий Кримінальний кодекс України, що передбачає довічне ув'язнення за найбільш тяжкі злочини (до введення мораторію в 1997 році, у відповідності до КК застосовувалася смертна кара).

Новий КК єдиною підставою для притягнення до кримінальної відповідальності називає наявність складу злочину, закріпленого в кримінальному законодавстві, вводить принцип особистої відповідальності, посилює відповідальність за здійснення тяжких і особливо тяжких злочинів з одночасним застосуванням до осіб, що здійснили нетяжкі злочини, покарань, не пов'язаних з позбавленням волі.

Кодекс уперше вводить кримінальну відповідальність за злочини проти виборчих, трудових або інших особистих прав і свобод громадян, порушення недоторканості житла, неправомірне використання виборчих бюлетенів, їх підробку, фальсифікацію, неправильний підрахунок голосів або неправильне оголошення результатів виборів, за порушення таємниці переписки, телефонних розмов, перешкодження законної діяльності профспілок, політичних партій і громадських організацій.

Під дію кодексу підпадають також умисна безпідставна невиплата зарплати, пенсій, стипендій терміном більше місяця, посягання на здоров'я людей під виглядом проповідування релігійних віросповідань або виконання релігійних обрядів, а також порушення недоторканості особистого життя - незаконний збір, зберігання, використання чи поширення конфіденційної інформації про особу без його згоди.

Кримінальній відповідальності також підлягають дії, що порушують права людини на отримання освіти, на безкоштовну медичну допомогу, на участь у страйках. КК вводить нові ступені покарань, в тому числі арешт від 1 до 6 місяців, громадські роботи і обмеження свободи. Згідно з останнім, людина зазнає покарання у виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства, з обов'язковим залученням до праці.

Кодекс передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 1 до 15 років і вводить замість смертної кари довічне ув'язнення, що не застосовується до осіб віком до 18 років, осіб старше 65 років і до жінок, які скоїли злочин, будучи вагітними.

Істотно обмежене застосування конфіскації майна, і цей вид покарання тепер застосовується тільки при здійсненні тяжких і особливо тяжких корисливих злочинів, і тільки у випадках, обумовлених в спеціальній частині кодексу.

КК містить норми про відповідальність за здійснення терористичного акту і за створення злочинної організації. Разом з тим, кодекс містить "заохочувальну норму", згідно з якою людина (крім організатора і керівника такої групи) може бути звільнена від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно заявляє про її створення, або про підготовку терористичного акту, або про те, що він бере в цьому участь.

Вводиться кримінальна відповідальність за контрабанду історичних і культурних цінностей, сильнодіючих речовин. При цьому відповідальність наступає, якщо за кордон переправляються контрабандні товари, що обчислюються з мінімального розміру неоподатковуваного прибутку (на сьогодні ця сума становитиме 17 тис. грн)

Відповідальність за умисне ухилення від сплати податків, зборів й інших платежів наступає в тому випадку, якщо це призвело до ненадходження до бюджетів коштів в значних (17 тис. грн), великих (51 тис. грн.) і особливо великих розмірах. Прогресивною нормою є звільнення особи від кримінальної відповідальності, якщо такий злочин скоєно уперше і якщо до моменту пред'влення обвинувачення податки були сплачені, а нанесений збиток відшкодовано. Разом з тим, ця заохочувальна норма не розповсюджується на несплату податків в особливо великих розмірах.

Новацією кодексу також є відповідальність за умисне доведення підприємства до банкрутства, фіктивне банкрутство, незаконну приватизацію державного і комунального майна шляхом заниження його вартості або використання підробних приватизаційних документів.

Уперше введена кримінальна відповідальність за такі злочини проти громадського порядку і моралі, як проституція, примус до заняття проституцією, або втягування до неї. При цьому, якщо раніше передбачалася відповідальність за згвалтування тільки жінки, то тепер передбачена кримінальна відповідальність за подібні відносини і по відношенню до чоловіків.

З КК вилучена норма про кримінальну відповідальність за образу або наклеп, і тепер ці питання будуть вирішуватися в цивільно-правовому порядку. Зокрема, умисне перешкодження законної і професійної діяльності журналістів карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків, або арештом до 6 місяців, або обмеженням свободи терміном до 3 років. Переслідування журналіста за виконання профобов'язків, за критику посадовою особою або групою осіб за попередньої змови, карається штрафом в сумі до 200 неоподатковуваних мінімумів прибутків або обмеженням свободи до 5 років, або позбавленням права займати певні посади терміном до 3 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування