Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС підтвердив, що виконає всі зобов'язання перед Україною

Вівторок, 11 вересня 2001, 15:30
Європейський союз підтвердив свої зобов'язання по наданню допомозі Україні у розв'язанні питань ядерної безпеки і соціальних наслідків закриття Чорнобильської АЕС.

Про це говориться у спільній заяві учасників самміту України-ЄС, який відбувся в Ялті.

На даний момент ЄС надав 90,5 млн. євро для фонду "Укриття" і зобов'язався надати 33,3 млн. євро для засобів утилізації радіоактивних відходів. Євросоюз також надав 25 млн. євро на часткове покриття тимчасового "паливного дефіциту" до запуску двох нових реакторів на Хмельницькій і Рівненській АЕС, і збирається надати додаткові 20 млн. євро на наступний зимовий період.

ЄС чекає, що всі необхідні умови для прийняття остаточного рішення про надання Україні кредиту ЄБРР і "Євроатомом" будуть найближчим часом виконані, після чого контрактні кредити на добудування енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС будуть підписані якнайшвидше.

Учасники самміту також прийшли до висновку про важливість приведення рівня безпеки двох нових реакторів на ХАЕС і РАЕС у відповідність із західними стандартами і практикою безпеки.

Для найшвидшого надання кредитів на добудування енергоблоків необхідно, щоб процедури узгодження двосторонніх експертно-кредитних установ відбулися оперативно відразу ж після поновлення програми розширеного фінансування МВФ, а також після вступу в дію угоди, досягнутої у рамках Паризького клубу, йдеться в документі.

Також Європейський союз закликає Україну забезпечити демократичну, прозору підготовку парламентських виборів майбутнього року і активізувати зусилля для проведення правової і адміністративної реформ.

"Вибори дадуть можливість продемонструвати демократичний прогрес в Україні", - говориться у заяві учасників ялтинського самміту, яка прийнята за підсумками самміту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування