Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бен Ладен ще раз спростував причетність до терактів. Афганістан готується воювати

Неділя, 16 вересня 2001, 16:02
Усама бен Ладен зробив чергову заяву про свою непричетність до терактів в Нью-Йорку і Вашингтоні, повідомляє CNN. Текст виступу "терориста N1" розповсюдило інформаційне агентство талібів. "У цей час я перебуваю в Афганістані, - заявив Усама бен Ладен - Я дав клятву верховному лідеру (талібів) муллі Мохаммаду Омару, яка не дозволяє мені здійснювати подібні дії з території Афганістану". Як передає агентство, заява була передана факсом з невказаної адреси.

У неділю віце-президент Іраку Таха Ясин Рамадан заявив, що терористичні атаки, які відбулися в США, є "справою рук самих американців" з метою "підірвати" внутрішню ситуацію. У газетному інтерв'ю він зазначив, що в США є "агресивні організації, опозиційні адміністрації".

Тим часом афганські таліби провели мобілізацію. Вони збираються призвати в армію всіх студентів медресе – майбутніх мусульманських богословів, а також розсилають послання і емісарів до афганців, які мешкають в Пакистані з вимогою повернутися на батьківщину для відбиття можливих американських атак. Причому, як зазначає газета "Ньюз", йдеться навіть про колишніх моджахедів, що "відійшли від справ", розсварившись свого часу з талібами, і переїхали до Пакистану.

У талібів мало військових літаків. МіГів радянського виробництва залишилося трохи більше 20. Практично відсутні і системи ПВО, за винятком "стінгерів" американського виробництва. Таким чином, протидія кабульських військ може звестися лише до відбиття наземних атак і до терористичних акцій у відповідь фанатиків-самовбивць. Для цього потрібні нові бійці, оскільки збройні сили фундаменталістів ведуть бої із загонами Північного альянсу.

У самого бен Ладена, за даними президента Північного альянсу Бурхануддіна Раббані, чисельність озброєної охорони складає близько 13 тисяч бійців.

Однак, разом зі всім цим, таліби погрожують здійснити "масований напад" на Пакистан, якщо ця країна буде надавати допомогу США при нанесенні ударів по Афганістану, передає ABCNews. Раніше керівники "Талібану" оголосили попередження всім державам, що Афганістан "може напасти на будь-яку країну, яка надасть свою територію для американських військ". Всім іноземним громадянам вже наказано покинути Афганістан "в зв'язку з можливим нападом США". Тим часом, як повідомляє інформагентство Північного альянсу, літаки антиталібської коаліції завдали ударів по позиціях талібів на півночі Афганістану.

Жителі країни намагаються врятуватися втечею. Афганці, що вийшли зі столиці, вишикувалися в черзі перед загородженнями з колючого дроту у КПП Тор Хам, в надії потрапити на територію Пакистану. На своїй стороні кордону талібські прикордонники палицями розганяють жадаючих залишити батьківщину.

Лідер талібів, мулла Мухаммед Омар, закликав громадян виявити стійкість і витримку в справі захисту ісламу. Ситуація з біженцями в Афганістані була однією з найважчих в світі. Але вона може погіршитися ще більш, оскільки на колишні обсяги допомоги з боку ООН і благодійних організацій, після евакуації їх представництв з країни, розраховувати не доводиться. Ціни на продукти харчування вже збільшилися з вівторка на десять процентів.

У суботу, побоюючись можливого напливу біженців, свій кордон з Афганістаном закрив Іран. На всій протяжності афгано-іранського кордону, що становить 560 кілометрів, розгорнено ланцюг постів військових і поліцейських підрозділів. Прийняте рішення Тегеран мотивував неможливістю прийняти біженців, кількість яких на території Ірану вже складає понад два мільйони осіб.

РосБізнесКонсалтинг, НТВ.Ру, РІА "Новости"

Читайте також:

* Арештовано ще троє підозрюваних у причетності до терактів
* Буш говорить, що США перебувають в "стані війни" та попереджає, що "конфлікт не буде коротким"
* Хуссейн закликає США і Захід не починати силові акції
* Пакистан прийняв всі вимоги США і тепер готується до військової операції проти Афганістану
* Число поранених під час теракту в Нью-Йорку сягнуло 4 300 осіб. 80% американців хочуть помсти
* Серед терористів-камікадзе були 2 колишніх військових льотчики саудівських ВПС. Вони навчалися в США
* Літак, що розбився під Піттсбургом, мав врізатися у Капітолій
* Афганці чекають на атаку США
* У справі про теракт перший арештований – "ключовий свідок"
* "Талібан" погрожує війною союзникам США. Палата представників, услід за Сенатом, дозволила Бушу починати війну
* У США введено надзвичайний стан. Америка почала висадку військового контингенту в Азії

Всі події в США за 12, 13 та 14 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування