Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У понеділок мають відкритися фондові біржі США

Понеділок, 17 вересня 2001, 12:40
17 вересня мають нарешті відкритися торги на фондових біржах США. Цього моменту інвестори всього світу чекають з тривогою – від того, як поведуть себе американські ринки в найближчі дні, без перебільшення, залежить майбутнє світової економіки.

У суботу керівник New York Stock Exchange Річард Грассо заявив, що тестування біржових систем пройшло нормально і вранці в понеділок торги буде поновлено. З аналогічними заявами виступили й інші американські торгові майданчики. Таким чином, американський фондовий ринок, що простояв без малого тиждень, з сьогоднішнього дня нарешті почне роботу.

Так довго фондові біржі США не знаходилися під замком з березня 1933 року, коли Франклін Рузвельт оголосив тижневі "банківські канікули". Тоді за допомогою цього рішення вдалося припинити падіння акцій, яке тривало з осені 1929 року. Що чекає ринок після нинішніх "фондових канікул", не може точно сказати ніхто.

Закрившись минулого вівторка, фондовий ринок США не встиг відреагувати на авіаудари, і ніхто не може гарантувати, що тепер не почнеться панічний продаж. Щоправда, деякі компанії вже оголосили про намір почати скупати свої акції для підтримання ринку. При цьому частина інвесторів вважає, що той, хто зараз продає акції, продає і Америку, – а бути викритим у подібному вчинку не хоче ніхто. Газети в США закликають американців хоча б на кілька днів, "поки не розвіється дим", притримати акції.

Якщо це не допоможе і американський ринок декілька днів буде стійко йти вниз, проблеми чекають на багатьох. І справа тут не тільки в тому, що NYSE і NASDAQ традиційно є орієнтиром для фондових ринків всього світу.

Удар терористів припав на той момент, коли американська економіка знаходилася в особливо вразливому стані. За даними опитувань, проведених напередодні атаки терористів, рівень споживчої довіри в країні знаходився на найнижчому рівні з березня 1993 року. А тим часом на споживчі витрати припадає дві третини ВВП США. З урахуванням того, що у другому кварталі економіка країни виросла лише на 0,2%, чекати спаду в третьому кварталі можна було і без терактів. Деякі роздрібні мережі США вже повідомили, що їх продаж в перші дні після катастрофи впав на 50-75%. Зрозуміло, згодом перший шок пройде і споживчі витрати зростуть, але абсолютно не факт, що вони швидко повернуться хоч би до рівня початку вересня. У такій ситуації навіть великі військові і будівельні замовлення можуть не втримати економіку від спаду. Тим більше, що поки промислове виробництво в США знижується 12-й місяць поспіль – останній раз такий тривалий спад зафіксовано 1960 року.

Падіння акцій може бути розцінено як ще одна ознака зниження споживчого попиту – відомо, що прості американці є однією з найважливіших рушійних сил на фондовому ринку США. І вже це може привести до ланцюгової реакції на ринках всього світу. Адже початок рецесії в Америці призведе до того, що принаймні три найбільші економіки світу – США, Європи і Японії – одночасно виявляться на спаді. А звідси буквально крок і до всесвітнього спаду.

"КоммерсантЪ"

Читайте також:

* Узбекистан готовий надати свою територію американцям для удару по Афганістану
* Власник Всесвітнього торгового центру збирається відновити зруйновані будівлі
* США обіцяють війну "від Єгипту до Узбекистану"
* Буш дав вказівку збивати лайнери, які без санкції будуть летіти до Білого дому чи Капітолію
* Викрадений терористами "Боїнг" був збитий за наказом Буша
* Війна проти тероризму може тривати роками, вважає віце-президент Чейні
* Майже 5000 вважаються зниклими безвісти після терактів у Нью-Йорку

Всі події в США за 12-16 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування