Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Афганістані буде ще складніше, ніж в Іраку

Понеділок, 17 вересня 2001, 12:41
У разі війни з Афганістаном США будуть застосовувати свою найвитонченішу і найсучаснішу зброю проти глинобитних хатин, гірських печер, декількох сотень артилерійських знарядь і дуже майстерного ворога, здатного миттю зникати в складках сіро-зелених гір сильно пошарпаного ландшафту, пише The Washington Post в понеділок.

Афганістан – це етнічно різнорідна країна, яка має найбільш гористу і важкопрохідну місцевість у світі. Інфраструктура зруйнована практично повністю двома десятиріччями воєн, а населення бореться за виживання з постійними засухами, голодом і нескінченним кривавим насильством. Американські військові, продовжує видання, під час війни в Перській затоці за багато місяців бомбардування зруйнували незначну частину розкиданих по пустелі іракських військових установок.

Незгірше цей урок треба пам'ятати і в Афганістані. Однак, на цьому труднощі ведення війни з талібами ще не кінчаються. На їх території американські військові супутники не виявлять ані довгих ліній електропередач, ані могутніх військових баз, ані стратегічно важливих мостів, ані розгалуженої мережі автошляхів. Всього цього там просто немає. Спеціальні підрозділи повинні будуть висадитися на території, яка мало змінилася з часів кочових племен і середньовічних сіл, які намагалися підкорити британські війська понад два сторіччя тому. Американські піхотинці, фактично відрізані від тилових баз, будуть продиратися крізь найзамінованішу місцевість на Земній кулі і матимуть справу з вороже налаштованим населенням.

За інформацією пакистанської розвідки, найбільш вразливі військові цілі в Афганістані вже зникли. "Серед цих гір неможливо визначити, де і що треба обстрілювати, - говорить колишній глава КДБ Микола Ковальов. - На кожний склад з боєприпасами вдається знищити від сили трьох моджахедів". За оцінками експертів, війська талібів складають понад 45 тисяч осіб, в тому числі 12 тисяч іноземних найманців - пакістанців, арабів, узбеків і багатьох інших.

Ніхто не знає точної кількості наявного у талібів озброєння, однак, відомо, що у них є радянські танки Т-59 і Т-55, а також артилерійські гармати, гранатомети, зенітні комплекси, старі радянські винищувачі МіГ і Су та тисячі одиниць стрілецької зброї. Як стверджують пакистанські військові, населення в місцевостях, що межують з Пакистаном, буде найворожішим по відношенню до американських військ. Тому краще було б почати наступ з півночі – з територій Узбекистану і Таджикистану, однак ці країни, а також сили Північного альянсу перебувають під сильним впливом Росії і Ірану, які надто скептично відносяться до присутності військ Західних країн в регіоні, пише The Washington Post.

На думку британської The Times, колишні радянські середньоазіатські республіки, що межують з Афганістаном, можуть запропонувати найкращий плацдарм для будь-якої американської військової операції проти талібів та Усами бен Ладена. Однак, передусім, Вашингтону доведеться подолати незгоду Кремля щодо розміщення американських військ в сфері впливу Росії. Особливо привабливий для стратегів Узбекистан, що використовувався як база для вторгнення до Афганістану в 1979 році. За даними британського джерела видання, там існує інфраструктура, необхідна для ведення повітряних операцій і навіть наземних дій. Затвердившись в регіоні, американці можуть навіть розглянути питання про розміщення сил в самому Афганістані, на колишній радянській військовій базі в Баграмі, що знаходиться під контролем Північного альянсу і розташована усього в 40 кілометрах від Кабула.

Розвідка США має в своєму розпорядженні дані, що бен Ладен міг готувати зброю масового знищення. Зроблені за допомогою супутників фотографії тренувальних таборів терористів Осами бен Ладена в східній частині Афганістану підтверджують, що в цих таборах велися експерименти з бактеріологічною зброєю. На фотографіях видно трупи різних тварин, на яких проводилися експерименти. Ці дані підтверджують інформацію про те, що організація бен Ладена для скоєння терактів намагалася отримати доступ до зброї масового знищення, включаючи штамми смертельно небезпечних бактерій і вірусів.

Крім того, за відомостями розвідки, одна з терористичних організацій, пов'язаних з бен Ладеном, вкладає гроші в підприємство, що виробляє хлор для басейнів. Фахівці побоюються, що це підприємство також може бути використане для виготовлення хімічної зброї масового знищення.

РосБізнесКонсалтинг, Лента.Ру

Читайте також:

* У понеділок мають відкритися фондові біржі США
* Узбекистан готовий надати свою територію американцям для удару по Афганістану
* Власник Всесвітнього торгового центру збирається відновити зруйновані будівлі
* США обіцяють війну "від Єгипту до Узбекистану"
* Буш дав вказівку збивати лайнери, які без санкції будуть летіти до Білого дому або Капітолію
* Викрадений терористами "Боїнг" був збитий за наказом Буша
* Війна проти тероризму може тривати роками, вважає віце-президент Чейні
* Майже 5000 вважаються зниклими безвісти після терактів у Нью-Йорку

Всі події в США за 12-16 вересня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування