Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідери ЄС ще не визначилися щодо військової підтримки США

Вівторок, 18 вересня 2001, 10:21
Лідери Європейського Союзу ухвалили плани скликання надзвичайного самміту ЄС з проблем тероризму. Бельгія, яка нині головує у ЄС, підтвердила, що самміт за участю усіх 15 керівників країн-членів відбудеться вже цієї п'ятниці у Брюсселі.

Німецький канцлер Герхард Шредер заявив, що не виключає військової участі Німеччини в очолюваній США операції у відповідь на напади в Нью-Йорку і Вашингтоні. Пан Шредер додав, що роль Німеччини залежатиме від того, про що її попросить Америка.
Коментарі канцлера дисонують із заявами німецького президента Йоганнеса Рау, який у вихідні заявляв, що підтримка буде зводитися лише до надання технічної допомоги.

Тим часом італійський міністр оборони заявив, що в можливих операціях НАТО братимуть участь спеціальні італійські сили, до яких не залучатимуться солдати строкової служби.

У свою чергу міністр оборони США Дональд Рамсфельд висловив упевненість, що союзники Америки зобов'язані допомогти: "Це - не лише проблема Сполучених Штатів. Не маю сумнівів, що інші країни з доброї волі нададуть допомогу різного виду. Це - війна проти терористів, де б вони не були. І найкраща оборона в цьому випадку - це ефективний наступ, який би тих терористів викорінив".

Тим часом, деякі впливові політики у Франції, Німеччині та Італії дистанціювались від щільної військової підтримки США. Представники слідчих органів Німеччини, Франції, Бельгії та Нідерландів вважають, що ще рано пов'язувати ісламських радикалів з Усамою бен Ладеном.

Учасники спеціальної наради правоохоронців цих країн, яка відбулася в понеділок у бельгійській столиці, обговорили план боротьби з тероризмом.

Слідчі з чотирьох країн Євросоюзу намагалися з'ясувати, чи причетні затримані в Бельгії та Нідерландах особи до терористичної діяльності Усами бен Ладена – головного підозрюваного в терактах у США. Поки що таких зв'язків не доведено.

Однак, як заявив представник бельгійської жандармерії Бернан Мішель, встановлено, що всі шестеро затриманих причетні до ісламського радикального руху, який діє в Європі. За повідомленням бельгійської газети "Суар", затримані в Бельгії та Нідерландах є членами базованої у Франції терористичної організації, яка планувала напади на американське посольство в Парижі і консульство в Марселі. Мішель зазначив, що поки що поліцейські не мають повної інформації про інших учасників цієї терористичної організації. За його словами, учасники зустрічі домовилися про конкретний план дій цих чотирьох країн у боротьбі з новою загрозою.

За матеріалами ВВС та Німецької хвилі

* Лідери ЄС ще не визначилися щодо військової підтримки США
* В Україні є сили, які виступають за військову співпрацю з небезпечними режимами - Тарасюк
* США поки не спрямовували запити про допомогу до країн-сусідів Афганістану
* Індекс Dow Jones упав нижче 9000 пунктів
* Доля бен Ладена вирішиться у вівторок
* Сесія МВФ і Всесвітнього банку переноситься
* Бен Ладена буде знайдено "живим чи мертвим", сказав Буш
* Дві третини польотів від звичайної кількості було здійснено в США в неділю
* "Талібан" не видаватиме бен Ладена.Таджикистан не відмовляється пустити американські війська
* Обвал на фондовому ринку США тривав усього годину
* Зниклими в США вважаються 55 громадян України
* "Талібан" закрив повітряний простір на Афганістаном і концентрує війська на кордоні з Пакистаном
* У Чечні знайшли компакт-диски з технічним описанням "Боїнгів"

Всі події в США за 12-17 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...