Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після виступу в Конгресі рейтинг Буша сягнув 91%

П'ятниця, 21 вересня 2001, 12:19
Після виступу президента Джорджа Буша на спільному засіданні Сенату і Палати представників Конгресу США 91% американців схвалюють його дії після терактів в Нью-Йорку і Вашингтоні. Не схвалюють дії президента 5%, свідчать результати експрес-опитування громадської думки, проведеного в США.

За виступом Буша в Конгресі, який транслювався всіма основними теле- і радіостанціями країни, слідкували четверо з п'яти американців. При цьому 80% тих, хто дивилися цей виступ, повідомили, що відчувають тепер себе "більш упевненими" в здатності США справитися з кризою, що виникла після терактів.

Опитування також показало, що 90% громадян США підтримують військовий удар по терористах або країнах, які їх підтримують. Проти такого удару висловилися 6%.

При цьому більшість американців (53%) упевнені, що військова акція США проти терористів триватиме "декілька років", 22% вважають, що вона буде продовжуватися "один рік", 14% вважають, що операція займе "кілька місяців" і 2% упевнені, що США будуть воювати "два тижні".

Виступ Буша з промовою перед обома палатами Конгресу США став головною подією в політичному житті США після терактів 11 вересня. Появу глави Білого дому конгресмени зустріли аплодисментами, і саму промову постійно уривали законодавці, які бурхливо висловлювали схвалення. Серед запрошених був британський прем'єр Тоні Блер.

Американський президент говорив про трагедію США і про те, як Америка буде боротися з міжнародним тероризмом. Буш виступав, тримаючи в руках срібний значок, що належав поліцейському, який загинув, рятуючи людей після терактів – символ героїзму і рішучості американців. Він почав промову словами про трагедію.

"Я ніколи не забуду цієї рани, нанесеної нашій країні. Я буду невпинно боротися за свободу і безпеку американського народу", - сказав Буш.

Потім президент відповів американцям на питання: "Хто напав на нашу країну?".

"Всі зібрані нами докази вказують на групу пов'язаних між собою терористичних організацій, відомих як "Аль-Каїда". "Аль-Каїда" для терору – це те ж саме, що мафія для злочинності, але її мета - не гроші, її мета - переробити мир. Практика тероризму – це відступницька форма ісламського екстремізму, яка знехтувана мусульманськими вченими і величезною більшістю мусульманських духовних персон", - пояснив Буш.

Зі слів Буша, "терористи хочуть переробити світ, вони хочуть вбивати християн і євреїв, вони хочуть вбивати всіх американців, незважаючи, хто це – військові чи цивільні, включаючи жінок і дітей". Як заявив президент, терористи є спадкоємцями найзловісніших ідеологій минулого сторіччя – нацизму і тоталітаризму.

Зі слів президента, війна проти тероризму не закінчиться доти, доки не будуть знищені всі терористичні угрупування.

"Ми позбавимо терористів коштів для існування, направимо їх один проти другого, будемо гнати крок за кроком доти, доки їм ніде буде ховатися", - заявив президент.

"Ця війна не буде схожа на війну проти Іраку 10 років тому. Це не буде нагадувати повітряну війну в Косово два роки тому, в якій не брали участі наземні війська і не загинув жоден американець. Наша відповідь буде набагато серйознішою, ніж окреме бомбардування. Американці мають бути налаштовані не на одну битву, а на тривалу кампанію, якої ми досі не бачили", - сказав Джордж Буш. Глава держави засудив рух "Талібан" за підтримку міжнародного тероризму і зажадав від керівників видачі всіх терористів, що криються на території Афганістану, насамперед, керівника організації "Аль-Каїда" - Усаму бен Ладена. "Або таліби видадуть терористів, або розділять їх участь", - заявив глава американської держави.

"Це війна не тільки Америки, - підкреслив президент США. - Ми просимо кожну націю співпрацювати з нами. Нам потрібна допомога поліцейських, спецслужб і банківських систем усього світу. Всі країни мають вирішити: або вони з нами, або з терористами".

Джордж Буш оголосив про створення в уряді США нової структури – управління внутрішньої безпеки для координації зусиль всіх державних відомств по боротьбі з тероризмом. Керівник буде мати ранг міністра і буде безпосередньо підпорядковуватися президенту США. На нову посаду призначено губернатора штату Пенсильванія Томаса Ріджа.

Про конкретні удари президент не говорив, але закликав американських військових бути напоготові. "Ми направимо всі наші військові ресурси, всі дипломатичні кошти, всі сили розвідки, всі законодавчі і фінансові важелі, всі необхідні озброєння на руйнування міжнародної терористичної мережі", - сказав глава Білого дому.

Емоційна промова закінчилася тим, що демократи і республіканці кинулися до глави держави, щоб потиснути руку, поцілуватися або ще якось висловити солідарність.

У п'ятницю в США має пройти 2-годинний телемарафон зі збору коштів для жертв терактів у Нью-Йорку і Вашингтоні, який має транслювати 27 американських телевізійних каналів. Його організаторами виступили телекомпанії NBC, ABC, CBS і FoxTV, які уперше погодилися об'єднати свої зусилля для здійснення цієї акції.

За міркуваннями безпеки місцезнаходження студій і сценічних майданчиків, звідки буде вестися трансляція телемарафону, тримається в найсуворішому секреті.

Свою участь в телешоу підтвердили Клінт Іствуд, Брюс Спрінгстін, Том Круз, Роберт Де Ніро, Джулія Робертс, Робі Вільямс, Том Хенкс, Біллі Джоел, Пол Саймон, Стіві Уондер, Ніл Янг, Джордж Клуні, Камерон Діаз, Джим Керрі.

NTVRU.com, РІА "Новости"

Читайте також:

* Війна проти тероризму не обмежиться Афганістаном
* ТАЛІБИ РІЗКО ВІДМОВИЛИ США ВИДАВАТИ БЕН ЛАДЕНА
* Число загиблих збільшилося до 6,3 тисяч. Серед них - один українець
* БЕН ЛАДЕН ПОКИНУВ АФГАНІСТАН
* Американські бомбардувальники готуються до перебазування на Близький Схід
* США відмовляються від назви операції "Правосуддя без кордонів"
* Хусейн запропонував США допомогу
* Затримано ще одного підозрюваного
* Арештовано першого з 200 осіб, які розшукуються ФБР
* "Вперше" з того трагічного дня...
* Буш відмовляється від пропозицій духовенства Афганістану

Події в США за 18-20 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування