Вибори обійдуться в 50 млн. доларів

Середа, 5 вересня 2001, 15:36
Вибори в парламент обійдуться Україні в 280 млн. грн., або за нинішнім курсом - близько $52 млн. Парламентські вибори навесні 1998 року обійшлися країні в 138 млн. грн., в доларах - приблизно 68 млн.$. Президентські вибори 1999 року - в 107,9 млн. грн.

Тим часом, парламентський комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування збирається рекомендувати депутатам ухвалити закон про вибори народних депутатів в новій редакції з урахуванням низки пропозицій президента.

Однак, комітет не зміг ухвалити єдиного рішення про пропорційне співвідношення виборчої системи, тому на розгляд депутатського корпусу будуть винесені дві пропозиції: провести вибори за схемою 50% на 50% або 75% на 25%.

Члени комітету пропонують депутатам підтримати пропозиції про 170 днів виборчої кампанії (зараз - 180 днів), тобто не погодитися з пропозицією Кучми - скоротити кампанію до 90 днів, - але піти йому назустріч.

Парламенту рекомендовано ухвалити рішення, щоб виборці ставили у виборчому бюлетені не "галочку" напроти прізвища кандидата, а штемпель.

Комітет пропонує парламентаріям погодитися з пропозицією президента і законодавчо закріпити розмір максимального сукупного добровільного внеску до виборчого фонду партії і кандидата за мажоритарним округом, визначивши цю суму в 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підтримано пропозицію внести до закону зміни, згідно з якими до складу одномандатного округу можуть бути включені 1 чи кілька районів, районів в містах або їх частин.

Комітет збирається звернутися до всіх лідерів фракцій і груп з пропозицією ухвалити "політичне рішення" щодо голосування за нову редакцію закону про вибори до дня голосування - 13 вересня.

Нещодавно Кучма черговий раз застосував право вето щодо даного закону. Він пропонує проводити вибори за схемою 50 на 50 і скоротити термін виборчої кампанії вдвічі - з 180 до 90 днів.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування